Početna Porodica Saveti Kako približiti baštovanstvo deci?

Kako približiti baštovanstvo deci?

587
0

Baštovanstvo podrazumeva uzgajanje i negovanje biljaka. Ukoliko usmerite svoje mališane na gajenje biljaka odmalena, budite sigurni da ste učinili pravu stvar za njih. Naravno, to ne znači nužno da će se oni i kasnije baviti baštovanstvom, ali je sigurno da će odmalena imati razvijenu svest o značaju prirode. Ukoliko tražite odgovor na pitanje kako približiti baštovanstvo deci, pronaći ćete ga u nastavku teksta.

Kako približiti baštovanstvo deci ukoliko živite u stanu?

Ako živite u kući, nemate izgovor da ne pokušate sa svojom decom da napravite baštu. Ona ne mora biti velika. I najmanji prostor koji možete za nju da odvojite će biti dovoljan i doneće vam višestruka zadovoljstva, zabavu, pa i koristi. Čak i ako živite u stanu, a ne u kući s dvorištem, nemojte se obeshrabriti. Ukoliko imate terasu, razmislite o vertikalnim povrtnjacima i vrtovima, koji su neverovatan hit poslednjih godina. Ima bezbroj tutorijala na internetu ukoliko vas zanima odakle možete početi, kako ih možete osmisliti i održavati.

Uz baštovanstvo deca shvataju uzročno-posledične veze

U bašti ima mnogo posla – ona je blatnjava i prašnjava, ali ma koliko neuredna, zna da bude i pravi izvor zabave. Koristi od bašte su mnogobrojne. Deca se uče odgovornosti, uzročno-posledičnim vezama, razvijaju veće razumevanje i poštovanje prema prirodi. Dete koje ima vrt bolje shvata odakle hrana dolazi i više je poštuje, jer poznaje proces rada koji prethodi uzgajanju. Seme koje se neguje strpljivo i predano uzvratiće plodom, a sve to uči dete poverenju, strpljenju i životu u prirodi, odnosno u skladu sa prirodom.

Nije zanemarljiva ni činjenica da je baštovanstvo odlična fizička aktivnost: od kopanja zemlje, plevljenja, do prevoženja svežeg komposta kolicima. Još ako dozvolite deci da koriste baštenska creva kojim će zalivati biljke i prskati travu, zadovoljstvu nikad kraja.  

Zdrava ishrana – još jedna prednost baštovanstva

Još jedna prednost baštovanstva je zdrava ishrana. Deca će sa velikim zadovoljstvom pojesti ono što sama uberu – dakle, sveže voće ili povrće iz svoje bašte. U neobrađenom stanju mogu da se jedu  krastavci, grašak šećerac, paprike, paradajz, zelena salata, kelj, kupus, rotkvice, šargarepa, da se grickaju čak i listići nane ili bosiljka i sličnih začinskih biljaka. Da ne zaboravimo voće, naročitno bobičasto, koje deca prosto obožavaju: jagode, maline, kupine, ribizle, borovnice… Istraživanja pokazuju da osobe koje su imale baštu kao deca ili se na neki način kao male upoznale sa baštovanstvom, jedu više povrća kao adolescenti.

Možda će vas iznenaditi i činjenica da deca baštu neće posmatrati samo kao mesto gde se naporno radi i odakle dolazi hrana. To je za njih magično mesto za igru i istraživanje! Žmurke, „Ja vidim mojim malim okom“, „Ko nađe više…“, samo su neki primeri igara u bašti. Toliko sjajnih stvari tamo može i da se nauči. Videti različite biljke koje se „pružaju u nebesa“, sakupljanje gusenica, ispitivanje glista, bubamara, leptira i raznih drugih buba i insekata koji se ne viđaju tako često (bogomoljka, rovac itd.).  Zahvaljujući vremenu provedenom u bašti, deca uče i teorijski i iskustveno o flori i fauni koja nas okružuje.

Napravite zabavu od baštovanstva

Ukoliko ste početnik u baštovanstvu: počnite sa malim! Pre nego što uvedete baštu kao ozbiljniji projekat, pokažite deci kako klija seme i kako nastaje biljka. Napravite staklenu baštu u tegli, do pola je ispunite vlažnim papirnim ubrusima i stavite zrna pasulja. Neka bude na sunčanom mestu i redovno ih zalivajte – videćete da će im se dopasti film prirode koji će videti.

Vaš početni pokušaj može da bude i sanduče-baštovanstvo. Ono je izvodljivo i u stanu, na prozorskom simsu ili na terasi. Sasvim je lako na ovaj način uzgajati začinske trave, jagode ili čeri paradajz. Samo imajte u vidu da u saksijama biljke leti lakše dehidriraju i redovno ih zalivajte.

Napravite od baštovanstva zabavu! Dozvolite vašem detetu da se sprijatelji sa prirodom, zemljom, biljkama… Neka kopaju, mese, nalaze gliste i prave kolače od blata. Nabavite im alatke za rad u vidu igračaka: grabuljice, lopate i mini kolica – i pustite ih da uživaju. Otkrijte zajedno sa njima zabavne biljke. Za početak neka to budu biljke koje brzo rastu i lepo izgledaju, kao na primer suncokret. Neka se dete meri uz stabljiku, biće zadivljeno koliko će ga brzo biljka prerasti. Veličanstveni suncokret privući će razne oprašivače, pa će upoznati i mnoštvo insekata, a i kada stigne, njegove semenke će biti za dete bogata žetva.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here