Početna Porodica Saveti Kako prilagoditi stan životu sa decom?

Kako prilagoditi stan životu sa decom?

264
0

Kada se upuštate u uređenje stana koji će biti prilagođen i životu sa decom, ne zaboravite da svaki korak treba da bude pažljivo promišljen. Jer u tom momentu vaš stan postaje poligon za igru za male avanturiste, pa bi bilo dobro da ga iskoristite na najbolji mogući način.

Zato u nastavku sledi nekoliko praktičnih saveta kako da stvorite siguran, funkcionalan i inspirativan prostor za svoju porodicu. 

Pronađite savršeno mesto za vašu porodicu

Svaki roditelj ima ideju kakvo bi okruženje u kom mu deca odrastaju trebalo da bude. Ponekad je upravo mogućnost da se deci pruži bolje obrazovanje i više prilika za budućnost razlog zašto se ljudi sele u veće gradove

Kada se upuštate u potragu za novim mestom i pretražujete recimo prodaja stanova Veternik, obratiti pažnju na nekoliko bitnih stvari, kao što su udaljenost stana od posla ili vrtića. Gradski život ima svojih prednosti, a jedna od glavnih je ta što je sve potrebno na dohvat ruke, te vam štedi dragoceno vreme i trud.

Kako organizovati prostor u stanu tako da bude prilagođen deci

Pravilno planiranje i organizacija stambenog prostora u stanu bi trebalo da stvori siguran ambijent za igru, učenje i opuštanje. Prvo bi trebalo da razmislite o sigurnost, pa bi bilo dobro da postavite zaštitne brava na vrata, utičnice i dodatne ograde na stepeništima. 

Takođe, jako je bitno da deca imaju i prostor za igru, pa tako možete dodati tepih, kutak za crtanje ili čitanje. Pored toga, trebalo bi da izbegavate teške komade nameštaja, već da birate one koji su fleksibilni i omogućavaju da se prostor prilagodi različitim aktivnostima.

Izbegavajte nameštaj sa oštrim ivicama

Oštre ivice mogu biti ozbiljan problem jer mogu izazvati povrede, posebno za male članove porodice koji su u fazi istraživanja i kretanja po stanu. Da biste izbegli ovakve scene, najbolje bi bilo da birate nameštaj sa zaobljenim ivicama ili dodate zaštitu na sve oštre površine. 

Osim toga, možete recimo birati okrugle stolove, koji pored toga što izgledaju moderno, često dolaze sa delom za skladištenje, savršenim za čuvanje igračaka. 

Organizujte prostor tako da bude mesta za igru

Sjajno je imati prostor u kom deca mogu slobodno da se igraju i istražuju. Da biste stvorili takav ambijent, organizujte svoj dom tako da im pružite dovoljno mesta za igru. Na primer, možete ​​postaviti igračke na mesta koja su dostupna deci, osloboditi pod od suvišnih stvari i stvoriti zanimljive kutke za kreativne aktivnosti. 

Ovo će omogućiti deci da razvijaju svoje veštine, kreativnost, istražuju nove stvari i provode kvalitetno vreme kod kuće. Ne zaboravite da se igra i zabava često spontano dešavaju, pa ostavite dovoljno prostora za njihovu maštu.

Razmislite o nabavci funkcionalnog nameštaja

Sigurno ste primetili da deci treba dosta mesta za igru i trčanje. Ali, šta ako nemate puno prostora na raspolaganju? Onda je vreme za malo kreativnosti i nabavku nameštaja koji se lako sklapa i rasklapa. Ovo će vam omogućiti da oslobodite prostor kad god je to potrebno, brzo i jednostavno. 

Birajte nameštaj od materijala koji se lako održava

Kada imate decu, nered je neizbežan, zato je prednost imati nameštaj od materijala koji se lako održava. Pored nameštaja, to se odnosi i na zidove, pa bi bilo dobro da birate farbe koje su otporne na mrlje. Takođe, kreveti, fotelje i ostali nameštaj će biti prva stvar koju će deca uflekati, pa bi bilo najbolje da birate kožni nameštaj ili onaj napravljen od mikrofibera, jer se vrlo lako održava.

Napravite male izmene za praktičnije snalaženje mališana

Postoje neke stvari koje će vam biti posebno korisne ako živite u stanu sa decom. Na primer, stolica u kuhinji i kupatilu može pomoći deci da samostalno peru ruke ili zube. Možete da nabavite posebne kutije za skladištenje u koje mogu da stanu knjige i plišane igračke. Na taj način možete naučiti decu da budu organizovana, naročito ako im omogućite pristup svim bitnim mestima. 

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here