Početna Porodica Saveti Kako pripremiti dete na velike životne promene?

Kako pripremiti dete na velike životne promene?

315
1

Živimo u čudnim vremenima gde su okolnosti postale takve da se mnogi roditelji brinu za odrastanje i budućnost svoje dece. Iz takve brige, mnoštvo mališana neželjeno može odrasti u nesigurne i nesamostalne ljude (što se kasnije može preneti i na njihove naslednike). Baš iz tog razloga je uticaj roditelja, koji će pravovremeno podstaknuti samostalnost, jako važan. Pa, kako pripremiti dete sa selidbu? U nastavku teksta ćemo predstaviti nekoliko pedagoških saveta vezanih za vaspitanje i osamostaljenje dece. Bez daljeg odlaganja, hajde da počnemo.

Roditeljstvo nije lako

Roditeljstvo nikada nije važilo za jednostavan zadatak. Međutim, s obzirom na to da se takav period u životu praktično ne može izbeći, jednostavno se moramo adaptirati na roditeljske avanture. A i kako drugačije nego improvizacijom? Svesni da učenje i vaspitavanje dece nije ugrađeno u genetski kod, moramo se snalaziti.

Roditeljstvo zahteva puno pažnje, strpljenja i vremena, te takođe podrazumeva i sprečavanje svakodnevnih nestašluka. Upravo zbog navedenih stavki, mnoštvo roditelja postane umorno i delimično zapostavi svoje dete. Nemojte biti takvi! Svi smo svesni da je veoma teško biti roditelj, ali prelaskom na ,,lakši nivo“ – ništa nećete postići.

Da li sopstveno detinjstvo igra ulogu u vaspitavanju deteta?

Ponašanje i nivo vaspitanja se definitvno ne mogu prenositi sa kolena na koleno, bez obzira i na najveću sličnost. Jednostavno, sve zavisi od odgovornosti i ozbiljnosti svake sledeće generacije. Ipak, sa druge strane, lična iskustva i odrastanje neretko mogu uticati na buduće roditeljstvo. Takva situacija će biti neminovna u slučaju da dopustite da vas prevlada memorija ili uspomena, pa u skladu sa tim možemo reći da sopstveno detinjstvo i te kako igra ulogu u roditeljstvu. 

Samostalnost nije genetski prenosiva, ali će uticaj vaših roditelja i samog detinjstva biti jedan od prelomnih faktora pri osamostaljivanju vašeg mališana.

Kako podstaknuti samostalnost ako ne dopustite da pokuša?

Razvoj i obrazovanje je proces koji se ne završava nakon jednog teškog i zamornog dana. Zapravo, ovakav proces će vas pratiti kroz čitav život. Shodno tome, odustajanje ne sme biti opcija. Prilikom dečijeg neuspeha da samostalno reši bilo koji problem – nađite se i pružite potrebnu podršku. Naterajte ga da proba ponovo. I ponovo. Sve dok ga ne reši. Tako ćete nužno popraviti upornost, ali i  podstaknuti samostalnost.

Greška će takođe biti dobar način za učenje.

Greške i ponavljanja su odlična metoda za obrazovanje i podsticanje samostalnosti. Primera radi, ukoliko se vaše dete jednom opeče vrelim mlekom, sledeći put će obratiti pažnju i sačekati da se ohladi. Iako ovaj način verovatno neće uvek ,,upaliti na prvu“, standardnim navođenjem na pogrešku, mališan će sigurno nešto shvatiti. Na vama ostaje da budete prisutni i pravovremeno delite ispravne savete. Nekada će svakako biti bolje da ga pustite da sam razgraniči situaciju.

Kako pripremiti dete za selidbu?

Selidbe su nekada veoma teške i zahtevne, međutim, promena mesta stanovanja i osveženje društvenog života, definitvno može pospešiti samostalnost. Naizgled će delovati kao teško za podneti (u početku će tako i biti) ali se situacija može razviti u nešto sasvim suprotno. Pod pretpostavkom da ćete finansijski biti spremni za takav poduhvat, preporučujemo selidbu u neki veći grad (a najbolje prestonicu). Pitate se zašto? 

Postoji puno razloga zbog kojih će vaše dete biti društveno angažovanije u većim gradovima. Kao glavni svakako možemo navesti širi spektar zabavnih dešavanja i pregršt opcija za razvoj društvenih sposobnosti, odnosno novih prijateljstava. U takvim okolnostima će biti više prostora i za uspehe, ali i za greške. Ipak, i pored svega nemojte žuriti. Prodaja stanova u Beogradu će svakako uvek biti dostupna opcija.

Ukoliko su mališani vezani za naselje i stečene prijatelje, sa pripremom bi bilo poželjno krenuti na vreme. 

Ne dozvolite da pohvale izostanu

Rečenice poput: ,,Nemoj ti to da radiš, ja ću…“ ili ,,Nisi spreman za tako nešto“ će definitnvo uticati na samopouzdanje mališana. Dopustite mu da pokuša, ma koliko god zadatak bio zahtevan. Kao što smo već naglasili, pokušaj i greška će svakako imati uticaja na razumevanje i osamostaljivanje. Ali, šta ako ne dođe do greške? Šta ako vaše dete učini nešto što je ispravno? Onda nikako nemojte izostaviti pohvale! Na taj način ćete poslati jasnu poruku da jednostavno verujete u svoje dete.

Sa druge strane, nemojte ni preterati sa pohvalama, jer ćete tako vrlo često ,,poljuljkati” svoje dete. Ni pod stavkpm razno nemojte dozvoliti da se dete oseća super moćno i da veruje da je svemoguće. Samopouzdanje je bitno, ali sve mora biti u granicama normale.

1 KOMENTAR

  1. Smatram da se deca znatno lakse prilagode zivotnim promenama jer im je u prirodi da je sve novo i da se stalno sticu nova znanja i iskustva. Na nama je samo da im period olaksamo, uverimo da je sve to normalno i budemo podrska.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here