Početna Porodica Saveti Kako pripremiti dete za odlazak na rekreativnu nastavu?

Kako pripremiti dete za odlazak na rekreativnu nastavu?

1933
0

Koliko god da se dete raduje odlasku na rekreativnu nastavu, roditeljima to sigurno predstavlja noćnu moru. Vrzmaju se razna pitanja i nedoumice, počev od toga kako će se snaći bez vas do toga šta je sve neophodno da mu pripremite. Još ako je detetu to prvo odvajanje od kuće, stres je daleko veći. Ne dozvolite da dete primeti vašu strepnju i brigu, već mu omogućite da nesmetano uživa sa svojim drugarima. Pokušaćemo kroz ovaj tekst da vam pomognemo savetima kako biste dete adekvatno opremili za odlazak na rekreativnu nastavu, a sebe poštedeli bespotrebne brige. 

Uključite dete u pakovanje stvari 

Ukoliko uključite dete u pakovanje stvari, automatski mu dajete do znanja da je to njegova obaveza, a vi ste tu da mu pomognete. Kada bude znalo gde mu se šta nalazi u koferu, dete će se lakše snaći. Osim toga, ukoliko pakuje torbu uz vašu pomoć pred odlazak na rekreativnu nastavu, imaće ideju kako da se spakuje za povratak. 

Obeležavanje stvari je veoma važno 

Obeležavanje stvari je izuzetno važno, kako bi dete moglo da ih raspozna. Čak i kada umeju da prepoznaju svoje stvari, uvek postoji mogućnost da neko od dece ima isti duks, ranac, majicu i sl. Kada su u pitanju odevni predmeti, dovoljno je da na etiketi napišete inicijale svog deteta. Ovo je izuzetno korisno, jer dešava se da deca izmešaju stvari prilikom pakovanja za povratak. Ukoliko ih adekvatno obeležite, sigurno je da će vam biti vraćene po povratku sa rekreativne, čak i da zalutaju u kofer nekog od drugara. 

Na kofer i ranac obavezno zakačite karticu na kojoj ćete napisati ime i prezime deteta, vrtić ili školu kojoj pripada, mesto i broj telefona. Čak i da se desi da se zagubi tokom putovanja, pronalazač, najčešće vozač autobusa, znaće kome treba da se vrati. 

Spakujte nekoliko odevnih kombinacija 

U zavisnosti od toga koliko dana dete ostaje na rekreativnoj, pripremite toliko odevnih kombinacija i obavezno jednu rezervnu. Kako biste olakšali detetu, možete svaku odevnu kombinaciju staviti u pojedinačnu kesu i napisati šta se u njoj nalazi. Osim gaćica i čarapa u zavisnosti od doba godine treba da spakujete majice sa kratkim rukavima ili dukserice, trenerke, farmerke, pidžamu, pantofle i sl.  

Spakujte kesu za prljav veš 

Podrazumeva se da ćete spakovati kese za prljav veš, ali pitanje je da li će ih dete koristiti ili će nemarno pomešati čisto i prljavo. Ovo je sasvim razumljivo ukoliko je u pitanju detetovo prvo odvajanje od roditelja. Kako biste mu olakšali, možete nekoliko dana pred odlazak na rekreativnu nastavu da vežbate, tako što će svako veče stvari koje skine sa sebe ubaciti u kesu umesto u korpu za veš. Nakon tuširanja mu dajte kese sa odevnim kombinacijama kako biste bili sigurni da će se uspešno snalaziti na putovanju. 

Koverat sa neophodnim stvarima dajte vaspitačici ili učiteljici

Ukoliko je dete sasvim malo, najbolje bi bilo da koverat sa neophodnim stvarima date vaspitačici. U njemu treba da se nalazi tableta protiv mučnine za povratak, zdravstvena knjižica, džeparac kao i izjava o specifičnostima u vezi sa detetom.  Spisak spakovanih stvari možete ubaciti u koverat, ali nije neophodno. 

Šta spakovati u ranac, a šta u kofer? 

U ranac spakujte sve što je detetu potrebno tokom boravka u autobusu. Obavezno spakujte sendvič, flašicu sa vodom, grickalice, papirne i vlažne maramice. Ne bi bilo loše da u njega ubacite i praznu kesu, kako bi dete moglo da u nju ubacuje otpatke umesto da se provlači između sedišta da bi došlo do korpe. 

U kofer spakujte garderobu u zavisnosti od vremenskih prilika, neseser sa priborom za ličnu higijenu i ne zaboravite kostim za maskenbal. Takođe, u kofer spakujte slatkiše i voće, ali se potrudite da bude dovoljno za svu decu. Poenta ovakvog druženja je svakako i deljenje slatkiša i grickalica. 

Savet plus za pripremu i odlazak na rekreativnu nastavu

Nemojte detetu pakovati mobilni telefon iz više razloga. Detetu će biti obaveza da ga čuva i redovno stavlja na punjač. Takođe, ovo nije u redu ni prema vaspitačima, tj. učiteljima, jer složićete se, nije njihova obaveza da čuvaju dečje telefone. Dogovorite se sa vaspitačicom/vaspitačem oko satnice kada možete da se čujete sa detetom. 

Što se tiče džeparca, najbolje bi bilo da se dogovorite sa drugim roditeljima kako biste se usaglasili oko sume. Ukoliko detetu date više novca nego što nose njegovi drugari, samo ćete ga dodatno opteretiti time. 

Pola sata pred put dajte detetu tabletu protiv mučnine, ukoliko smatrate da je to potrebno.  U slučaju da objekat u kome će deca boraviti nema ambulantu, bilo bi dobro da spakujete neke osnovne lekove za prvu pomoć. Najbitnije je da spakujete sirup za skidanje temperature i probiotik.

I što je najvažnije, ne smete dozvoliti sebi da budete u grču i strahu dok je dete na rekreativnoj nastavi. Ne zaboravite da će njemu na putovanju biti lepo i da će uživati u društvu svojih vršnjaka. 

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here