Početna Porodica Saveti Kako pripremiti dete za polazak u školu?

Kako pripremiti dete za polazak u školu?

394
0
deca-sede-u-klupi
Pexels.com

Polazak ili povratak u školu je krupnija promena za sve uzraste: bilo da je vaše dete đak prvak ili budući maturant. Vraćanje starim radnim navikama i stvaranje novih, nova tura udžbenika i kontrolnih zadataka koje treba savladati, buđenje i ustajanje rano, odlazak na treninge raznorazne sekcije – sve su to neke od aktivnosti koje se ne mogu zaobići.

Međutim, mališanima uvek treba malo više vremena da se prilagode, zato vam u nastavku teksta nudimo neke od saveta koji će i vama i vašem detetu olakšati polazak u školu.

Naučute ga da bude odgovoran prema vremenu

Kada dete sedne u školske klupe, tako počinje drugačije da računa vreme. Vreme se ne posmatra više kao vreme za spavanje, crtaće ili igru. Slova polako bivaju zamenjena brojevima. 

Dete treba postepeno da nauči koliko traje jedan školski čas, koliko mali i veliki odmor, kad treba da ustane za školu, kada je vreme za pauzu a kada za učenje, pisanje i slušanje učiteljice, kad treba da sačeka mamu ili tatu da ga pokupe iz škole. To se naravno ne dešava odmah. Međutim, pomagalo kao što je ručni sat za decu može biti veran saputnik svakom mališanu na tom putu ka osamostaljivanju. 

Detetu će sigurno biti interesantno da nosi tako nešto drugačije na ruci, osećaće se odraslo, a ručni sat se čini i kao dobar nesvakidašnji poklon za rođendan. Pored učenja vremena i odgovornosti, dete će moći, uz vašu pomoć, da razvije veštinu planiranja i da postavi alarme za određene aktivnosti ili događaje. 

Mnogi ručni, pametni satovi pomažu roditeljima da ostanu u kontaktu sa svojom decom, da znaju gde se nalaze, pa čak i da komuniciraju pozivom sa njima. Ne morate da im kupujete telefone, dovoljan je pametan sat.

Naučite ga da bude odgovoran prema svojim obavezama

Pre nego što pođe u školu, podsetite vaše dete koje su to nove obaveze koje ga čekaju kada počne nova školska godina. Pričajte sa njm o radnim navikama, zašto su važne i kako ih treba pravilno steći. Podsetite ga da je važno da bude strpljiv i dosledan i da će uvek imati vašu punu podršku.

Razgovarajte sa njim o postavljanju očekivanja – kakve su njegove školske i kućne obaveze, kada i kako bi trebalo da čisti sobu i da pomaže oko malih poslova u kuhinji (npr. da postavi sto za ručak i da ga raspremi).

Naučite ga da postavi realne ciljeve – kratkoročne i dugoročne, i pošto će ono sigurno u početku imati poteškoća, pomozite mu da ih savlada.

Ohrabite ga i motivišite nagradom kada ispuni svoje oaveze, ali ga upoznajte sa posledicama koje ga mogu zadesiti ukoliko ne uradi ono što je bilo deo dogovora. Pomozite mu da shvati zašto je odgovorno postupanje važno. 

Budite i vi njihov primer jer deca uče kroz posmatranje odraslih. 

Pričajte sa njim o važnim temama

Kao što smo već naglasili, polazak ili povratak u školu može biti velika promena za njih, mogu osećati nervozu, tremu, mogu biti razdražljivi i nesigurni. Vi ste tu da im pružite sigurnost i da im kažete da će sve biti u redu. 

Pričom razvijajte njihovo samopouzdanje koje u tim godinama može biti krhko, kako bi kasnije moglo da se samo nadograđuje kroz nova (školska) iskustva i životne obaveze. 

profesor-proziva-decu-na-casu
Pexels.com

Pričajte sa njim o pravim vrednostima – koliko je važno biti dobar drug i dobar čovek, kako treba pomoći drugima i da isto tako nije sramota tražiti pomoć ukoliko mu nešto nije jasno ili ne zna kako da uradi. 

Takođe, važno je naučiti ga da svađom i fizičkim nasiljem se ništa ne postiže i da ukoliko mu nešto ne prija da treba da prijavi roditeljima i učiteljici. 

Svako dete treba da se oseća bezbedno i slobodno u svom okruženju, a takav stav on prvenstveno nosi od kuće. 

Vaspitanje dece je ključno za njihov razvoj. Na to najviše utiču roditelji ali i okruženje. Vaspitanje podrazumeva postavljanje jasnih granica, pružanje ljubavi i podrške, te podsticanje samostalnosti i odgovornosti. 

Važno je uspostaviti komunikaciju, slušati ih i biti im dobar uzor. Dete treba posmatrati kao ravnopravnog sagovornika, uvažiti njegovo mišljenje, stavove i poglede i ukoliko oni nisu ispravni, otvoreno pričati sa njima i tražiti zajedničko rešenje kako bi se ta pogrešna uverenja ispravila. 

Njihovu individualnost treba razumeti i uvažiti, te svoj pristup treba da prilagodite u skladu sa njegovim potrebama i karakteristikama kako biste stvorili zdravu sredinu za njihov razvoj.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here