Početna Porodica Saveti Kako pripremiti dete za more? Prvi susret sa morem i plažom.

Kako pripremiti dete za more? Prvi susret sa morem i plažom.

2059
0

Sa lepim vremenom i rastom temperature raste i naša želja za morem, plažom, suncem, ali više nismo sami ove godine prvi put sa nama putuju i naši mališani.

Prvi susret sa morem

Za decu nema ničeg privlačnijeg od peščane morske plaže! Deca su u stanju da satima skupljaju školjke koje je plima izbacila na obalu, da neumorno grade dvorce i tunele u pesku. Vole da posmatraju morske životinjice i učestvuju u raznim uzbudljivim igrama, sa svojim roditeljima ili vršnjacima. Međutim, kako bi deca mogla potpunije doživeti sve te sitne radosti, treba ih poučiti o njima, učiniti im more bliskim i zanimljivim. Uglavnom se mlađa deca, na primer, uplaše morskog prostranstva i buke talasa, a prvi dodir sa vodom im često bude neprijatan, jer je morska voda hladnija od vode na koju su navikli kod kuće.

Zbog toga decu treba pripremati za letovanje na moru. To možemo činiti tako što pre polaska postepeno snižavamo temperaturu vode u kojoj se kupaju, puštamo ih da se igraju u vodi svojim plastičnim igračkama i učimo da duvaju kroz usta i nos stvarajući u vodi mehure.

Kada se nađemo na plaži, važno je voditi računa da deca ne ulaze naglo u vodu i ne borave suviše dugo u njoj, već  da se postepeno privikavaju tako što se produžava  vreme koje provode u vodi sa 3-4 minuta na 10, odnosno 15-20 za starije predškolce.

Kada decu možemo učiti da plivaju?

U svetu danas postoje iskustva sa „bebama-plivačima“ koje su umele da se održavaju na vodi čak pre nego što su prohodale! Kod nas to postižu iskusni vaspitači oko 5. godine. Prihvatimo da je to vreme kada možemo i mi da uvodimo decu u jedini sport za koga nema kontraindikacija ni u najmlađim uzrastima, i čije upražnjavanje treba započeti što je pre moguće. Koristi od njega su brojne za čitav dečji psihofizički razvoj.

Postoje neka opšta pravila za učenje dece plivanju. Pre svega, ono ne treba da traje duže od 15 minuta u jednom pokušaju, posle čega je potreban odmor. Sve dok je dete nesigurno u vodi moramo biti uz njega. Prisustvo roditelja više vredi od svakog naduvanog pojasa ili plutače. Ako vidite da se dete boji vode, nemojte navaljivati;  treba mu pružiti prilike i vremena da se postepeno samo oslobodi straha. Uspeh neće izostati!

Kad god deca izađu iz vode potrebno je da obuku suve gaćice, da ne sede na mokroj podlozi, ali i da nisu dugo i direktno izložena suncu, čak i kada ono nije suviše jako. Otuda je najbolje, nakon desetak minuta sušenja i sunčanja, organizovati aktivnosti i igre u „šarenoj“ hladovini, uz obavezne  šeširiće ili platnene kape, a tokom prvih dana i pamučne majice.

Mora u svetu mašte

Boravak na moru treba iskoristiti i za proširivanje dečjih znanja o njemu. Pričajmo deci o legendarnim putovanjima Odiseja, Robinsona Krusoa , o Vikinzima i gusarima, o slavnim moreplovcima koji su osvajali prostranstva i otkrivali daleke zemlje, o Kolumbu, Magelanu i MarkuPolu, o veštim mornarima… To će im more učiniti još privlačnijim, raspaliti maštu i učiniti da ono što su doživela postane nezaboravno.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here