Početna Porodica Kako pripremiti dete za selidbu?

Kako pripremiti dete za selidbu?

449
0
selidba-deca-porodica
Foto: Pexels.com

Da li se spremate za selidbu?

Iako je uglavnom prijatno i zabavno iskustvo, selidba može biti veoma stresna, kako za odrasle tako i za decu. Zato je važno da mališane na vreme pripremite za ovaj proces i kroz njega prođete uz što manje dečijih suza.

U narednim redovima pripremili smo vam važne savete pomoću kojih možete da prođete kroz proces selidbe bez muka. Nastavite sa čitanjem!

Upoznajte mališana sa novom sredinom pre selidbe

Jedan od prvih i veoma važnih koraka jeste upoznavanje deteta sa novim naseljem u kome će provoditi dane nakon seldibe. 

Bilo da vam je u planu selidba na Novi Beograd, drugu opštinu u Beogradu ili drugi grad u Srbiji, najpre ga morate ga dobro upoznati, pa potom i obići sa detotom. 

Da li se pitate šta je ono što bi moglo da zainteresuje mališana u novom kraju?

Naravno, odgovor je park!

Parkovi su mesta na kojima mališani provode najveći deo slobodnog vremena. Pre nego što krenete sa samom selidbom, možete obići parkove u novom kraju čak i nekoliko puta, a uz pravo društvo i zanimljive igre – na odličnom ste putu da tranzicija prođe bez muke. 

Naravno, zato je važno da se prilikom odabira stana fokusirate na lokacije koje nude brojne sadržaje za decu poput šetališta i parkova, kako bi mališanima svaki dan bio ispunjen zabavnom igrom na otvorenom. 

Takođe, ukoliko u vašoj novoj zgradi i kraju žive mališani sličnog uzrasta, savet je da se upoznate sa komšijama i dopustite mališanima da se igraju i bolje upoznaju.

Komunikacija je ključ uspeha

Razgovor sa decom jedna je od najboljih metoda za rešavanje brojnih problema, te i ova situacija zahteva da sa vašim mališanom kroz priču dođete do prihvatanja novonastale situacije

Čak u najmlađem uzrastu, deca veoma dobro osećaju promene, mogu da primete stres roditelja, ali i druge negativne emocije. Stoga vodite računa prilikom odabira tema za razgovor, kao i o stvarima koje ćete govoriti pred mališanima. Naravno, to ne znači da treba da glumite dobro raspoloženje, ali svakako treba izbegavati galamu i nervozu tokom pakovanja. 

porodica-dete-kutija-selidba
Foto: Pexels.com

Dolazimo do još jedne važne stavke: 

Kako bi trebalo da izgleda razgovor sa detetom?

Postavljajte mališanu pitanja i dozvolite mu da iskaže mišljenje i pita vas ono što ga interesuje. Imajte razumevanja za njegovu nesigurnost i negodovanje. 

Pitanja koja bi trebalo da se nađu u razgovoru vezuju se za dečije emocije povodom promene lokacije, životnog prostora i navika. Pitajte mališana šta ga muči i brine i šta bi želeo da vidi u novom stanu. 

Selidbu treba predstaviti kao pozitivnu promenu. Za najmlađe možete čak i organizovati zabavne aktivnosti, te praviti skicu novog stana, sastavljati maketu od kartona i drugih materijala i birati nove igračke za dečiju sobu.

Reakcija na promene variraće u zavisnosti od karaktera deteta, ali i njegovog uzrasta. Mlađoj deci ovaj proces biće nešto jednostavniji, dok je starijoj deci, posebno školarcima, teže da prihvate promene i odvoje se od školskih drugova. Zato vas savetujemo da budete strpljivi i vodite računa o dečijim osećanjima. 

Uključite dete u pakovanje i načinite ga zabavnim

Stojite u sobi prepunoj stvari, pored vas je ne tako raspoložen mališan, a vi ne znate odakle da krenete sa pakovanjem. 

Od ove situacije verovatno vamkroz telo verovatno prolazi nelagodna jeza. Međutim, ako stvari sagledate iz druge perspektive, rešenje može biti nadohvat ruke

Pre nego što se upustite u pakovanje, važno je da kreirate detaljan plan i osmislite najbolji način da pokućstvo spakujete tako da raspakivanje ne bude noćna mora. Stvari koje najmanje koristite spakujte prve, a sitnice koje su u svakodnevnoj upotrebi ostavite za kraj. Kutije obeležite tako da znate gde se šta nalazi i posebno naznačite one sa lomljivim sadržajem.

Kada je planiranje gotovo, vreme je da uzmete kutije u ruke, a detetu objasnite njegov zadatak. Ukoliko je mališan raspoložen, predlažemo da mu date zadatak da upakuje svoje igračke i ovu aktivnost predstavite na zabavan način, uz upotrebu malo mašte i kreativnosti. Pripremite zanimljivu priču koja će dete motivisati da se uključi u radnu akciju i u njoj uživa!

Nešto starijoj deci prepustite zadatke poput planiranja, sortiranja predmeta iz drugih soba, obeležavanje kutija i slično. Kreirajte prijatnu atmosferu, pustite muziku i veoma brzo ovo će vam postati izuzetno zabavna zajednička aktivnost!

U slučaju da mališan ne želi da učestvuje, nemojte ga forsirati, jer lako može doći do kontraefekta.

Zajedno uredite novi prostor 

Na red je došao poslednji korak – useljenje u novi stan. 

Sada su pred vama neotpakovane kutije i prostor koji treba urediti. Uređenje stana je izazovan zadatak i mnogi se odlučuju da angažuju dizajnera enterijera, ipak neki segmenti uređenja zavise od vašeg izbora, pa ovde možete uključiti i dete.

Savetujemo vam da stan posetite i pre nego što na vreme dođe selidba, kako bi se upoznalo sa prostorom i moglo da učestvuje u planiranju. Razgovarajte o bojama zidova, rasporedu nameštaja, a posebno se posvetite dečijoj sobi, u čijem uređivanju mališan treba da igra glavnu ulogu

Zajedno se uputite u kupovinu dekorativnih predmeta, dopustite detetu da ih bira i daje svoje mišljenje o njima. Svi ovi postupci vode do postepenog prihvatanja promene i jednostavnog ulaženja u novo životno poglavlje bez stresa.

Nakon završetka selidbe i potpunog opremanja stana, priredite večeru dragim ljudima, a druženje sa bliskim prijateljima i decom sličnog uzrasta kod mališana će stvoriti osećaj sigurnosti. 

Nadamo se da ste u našem tekstu pronašli korisne savete pomoću kojih ćete kroz selidbu proći sa što manje stresa, suza i nervoze!

Prethodni članakKupovina nekretnine kada imate malo dete
Sledeći članak5 znakova koji ti govore da tvoje dete ima problem u komunikaciji sa vršnjacima

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here