Početna Porodica Saveti Kako probuditi kreativnost i prepoznati talente vašeg deteta

Kako probuditi kreativnost i prepoznati talente vašeg deteta

2747
0

Naučnici su mnogo puta do sada dokazali kako se sklonosti i interesi kod dece formiraju jako rano. Možda ćete se iznenaditi, ali to se dešava već do detetove 3. godine. Umetničke sposobnosti formiraju se i mnogo ranije, već do 1. godine. Zato je mnogo važno da se što ranije zainteresujete za detetove sklonosti, sposobnosti i talente kako biste mogli učiniti sve što je u vašoj moći da ih podstaknete i ohrabrite. Samo tako, vaše dete će jednoga dana da izraste u srećnu i zadovoljnu osobu.

Iako je istina da su neka deca kreativnija od druge, ipak roditelji mogu da urade mnogo po tom pitanju, a što uostalom potvrđuje i nauka saznanjima o sinapsama.

Pojednostavljeno govoreći, sinapse su komunikacijski kanali između nervnih ćelija, odnosno neurona u mozgu. Jedan neuron može da uspostavi i više od deset hiljada sinapsi, a povećanjem aktivnih sinapsi, povećava se inteligencija čoveka i njegova kreativnost. Međutim, neuroni počinju da odumiru kada dete navrši 11 godina. Tako počinju odstranjivanje stanica koje se nisu koristile do tada, odnosno one koje nisu uspostavile čvrstu vezu. Proces odumiranja moždanih stanica je prirodan i tu ne možete da uradite mnogo, ali možete do tada da potaknete detetovu inteligenciju i kreativnost čime će se stvoriti veći broj sinapsi. Pitate se kako da to uradite? Pravilnim pristupom svom detetu!

Za početak moraćete da prihvatite nered! Da, dobro ste pročitali. Verovatno ste se do sada mnogo puta našli u situaciji da nakon mukotrpnog nagovaranja svog deteta da pospremi igračke, ponovo vi pospremate nered. Ali time ustvari ne činite uslugu ni sebi ni njemu. Naime, pospremanje nereda u sobi, kod dece podstiče kreativnost i odgovornost. Istina, dete neće jednako kvalitetno pospremiti sobu kao vi, ali zato će osnažiti kreativno razmišljanje. Možda neće sve stvari biti složene onako kako vi to želite i u istoj fioci će se naći nespojivi predmeti iste boje, kao što su na primer čarape i igračka. Ali, takvo pospremanje utiče na stvaranje aktivnog razmišljanja kod deteta i asocijacije koje će mu pomoći da povezuje i nepovezive pojmove.

Verbalna kreativnost kod dece

Za podsticanje kreativnosti jako je važno i čitanje knjiga. S čitanjem knjiga i poezije, a ovde mislimo i na priče, bajke i prozu, nikada ne možete da pogrešite niti može da bude prerano. Kada je dete još malo, čitajte mu vi. Osim što će tako dete da zavoli knjigu i čitanje, služiće se i većim brojem reči od njegovih vršnjaka kojima se ne čita, a i zbližiće se sa vama. Odlična ideja je da za vreme čitanja nove knjige zastanete i upitate dete šta misli da se dalje desilo. Tako ćete podstaći njegovu maštu i kreativnost. Naučno je dokazano da dete koje odrasta u porodici u kojoj se čita, zavoli čitanje i pisanje lektira u školskoj dobi. Zato, čitajte! Školskom detetu predložite da pokuša samo da napiše pesmu koju kasnije može da recituje celoj porodici.

Likovna kreativnost kod dece

Osim verbalne kreativnosti, pokušajte kod deteta da razvijete i likovnu kreativnost tako da ga podstičete na crtanje, izrađivanje predmeta od plastelina, plastike ili drveta. Ovde je važno da detetu ne zadajete vi šta da crta ili izrađuje već da ono samo dođe do ideje. U početku će možda pogrešiti, ali budite uporni i strpljivi jer vremenom će naučiti.

Sklonost ka muzici

Isto važi i za detetovu sklonost ka pevanju, plesu i generalno muzici. Iako se radi o tri različita područja, ona su kod dece u ranoj dobi neretko usko povezana. Muzika vodi ka pesmi, a pesma ka plesu, a pravi talenat i afiniteti će vremenom isplivati. Uostalom, ima li boljeg načina od učenja kroz zabavu?

Neka dete bude ravnopravan član porodice

Neka vaše dete od malih nogu bude ravnopravan član porodice. Postavljajte mu pitanje, ispitujte ga šta misli i kako bi ono samo nešto uradilo. Naravno, neka pitanja budu u skladu s njegovom dobi. Tako će se dete osećati važnim, a u isto vreme će razmišljati, što je odlično za podsticanje njegove kreativnosti. Neka pitanja, osim po dobi, budu razdvojena i prema polu.

Možda će vam se činiti da vam dete u spomenutim situacijama odgovara nepovezano i kao da nije razumelo šta ste ga pitali. Ali, ovde to i nije bitno. Bitno je da dete razmišlja, a vi pokažite strpljivost i komunikaciju prilagodite njegovoj dobi. Samo ovakav način može da urodi plodom.

Podsticanjem kreativnosti i otkrivanjem talenata kod vašeg deteta, ono kroz srećno detinjstvo izrasta u normalnog, srećnog i samopouzdanog čoveka koji ima svoje mišljenje i zna kako da misli. Verujemo da je to san svakog roditelja.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here