Početna Porodica Kako proslaviti punoletstvo

Kako proslaviti punoletstvo

3551
0
punoletstvo-rođendan
Foto: Pixabay.com

Rođendan je datum koji proslavljamo na najlepši mogući način. To je datum koji svake godine obeležava našu zrelost, datum kada treba da se zapitamo koliko smo sazreli za godinu dana i koliko nas je iskustvo stečeno za to vreme promenilo.

Najposebniji od svih rođendana jeste osamnaesti. Tada dete postaje čovek, preuzima odgovornost za svoje postupke i odluke, uzima svoj život u svoje ruke. Taj dan svima ostaje u sećanju, a svaki roditelj se trudi da svom detetu ulazak u svet odraslih učini što lepšim.

Popularne proslave

U poslednje vreme vlada trend glamuroznih proslava punoletstava po velikim svečanim salama restorana. Kod organizacija ovakvih proslava često se gubi mera, te one vrlo lako prerastu u kič. Nemojte to dozvoliti sebi!

Ukoliko želite da svoje punoletstvo proslavite u restoranu moraćete zakazati ranije, ponekad i mesecima pre datuma slavlja u zavisnosti od sezonskih proslava. Na primer, svaki vikend u decembru mesecu već odavno su zauzele mnoge firme i sindikati sa svojim novogodišnjim proslavama, tako da ćete morati da ih preduhitrite ako ste rođeni u ovom mesecu. Veliki broj restorana ima više sala sa određenim kapacitetom, tako da možete sami da odaberete salu na osnovu broja planiranih zvanica. Za ukrašavanje ambijenta zaduženi ste vi, ali nije ni retkost da oni koji žele da svoje slavlje učine što glamuroznijim unajme čak i dizajnera. Kako god da odlučite, baloni, ukrasne trake, perle, pa čak i vatromet mogu biti deo zabave koja će se dugo pamtiti. Važno je, pre svega, imati meru. Jednostavnost takođe može biti izraz dobrog ukusa i stila.

rođendan
Foto: Unsplash.com

Muzika jeste glavni deo dobre zabave. Dobru atmosferu, kao i čitav orkestar sa tri pevača i sedam instrumenata, može da napravi i jedan muzičar služeći se samo kalavijaturama i glasom. Kao gost na nekom punoletstvu pažljivo slušajte muzičare i zapazite energiju koju prenose. Posavetujte se sa prijateljima koji su kroz ove pripreme već prošli. Većina popularnih grupa ima svoje Jutjub kanele, pogledajte njihove video snimke. Neki restorani imaju i svoj orkestar koji, po želji, možete unajmiti i za svoje slavlje. Ovakve proslave karakteriše narodna i popularna muzika, što ne isključuje izuzetke. Sve zavisi od vas i vašeg ukusa. Međutim, morate biti spremni na kompromis sa gostima i roditeljima.

Slavljenik privlači najviše pažnje, zato je red da bude elegantan. Sve veći broj mladih odlučuje se da za ovu priliku poseti krojačku radnju i naruči odelo po meri. Materijal i šivenje izlaze dosta skuplje od kupovine garderobe, ali dobar krojač može napraviti savršenstvo koje će dugo trajati i biti večito u modi.

Devojke posebnu pažnju obraćaju na frizuru i šminku. Šminka ne treba da bude jaka i da vas izmeni do neprepoznatljivosti. Punoletstvo nije maskenbal. Mladost karakteriše prirodna lepota i nije vam potrebna šminka koja polako ali sigurno prelazi u face art.

Mnogi uparuju i rođendansku tortu sa autfitom. Međutim, čest je slučaj da se torta ukrasi detaljima koji, poput emotikona u opisu instagram profila, prikazuju vaše osobine, osećanja i interesovanja.

Nemojte zaboraviti fotografa na glasu, vrlo je važno da najlepše uspomene budu zabeležene objektivom. Na kraju sećanja izblede, a jedino što ostaje su upravo fotografije i snimci. Ako ste slobodni, volite da se slikate i pozirate svaki fotograf će pristati da sa vama uradi malu sesiju pre početka slavlja. Ovo se obično radi na mestu dešavanja, ali ako vas krasi i avanturistički duh i kreativnost budite slobodni da izaberete neku zanimljiviju lokaciju. Ne treba da brinete o poziranju ukoliko vam to slabije ide, oštro oko dobrog fotografa uhvatiće sjajan kadar i dati vam neke sugestije koje se tiču stava, pogleda i kompletnog odnosa model-kamera.

Luda zabava

Oni koji na svom punoletstvu žele isključivo vršnjake mogu se odlučiti za klub ili prazan lokal. Jedina razlika između ova dva izbora jeste u tome što klub ima zaposlene i ambijent je već prilično uređen, dok dekoraciju u praznom lokalu morate osmisliti sami.

Za ovakve žurke neretko se unajmljuje profesionalan DJ. Ukoliko želite da sami puštate muziku ozvučenje možete doneti od kuće, pozajmiti od druga ili iznajmiti za mali novac. Ako slavljenik ipak voli ,,živu“ muziku na raspolaganju su mu uvek lokalni bendovi koji izvode različite žanrove.

U ovom slučaju slavljenik može izabrati nešto slobodniju večernju kombinaciju, a šminka može da bude jača i da podržava klupsku atmosferu.

Za najskromnije

Naravno, punoletstvo se kao i svaki drugi rođendan može proslaviti kod kuće ili u gradu sa najužim krugom prijatelja.

Leti se rođendani na otvorenom stalno prave. Dobra mesta za ovakav izlazak jesu letnjikovci i parkovi. Muzika se uglavnom pušta preko bt zvučnika, a ako neko iz društva ume da svira neka slobodno ponese instrument. Lepo i udobno su dve reči koje opisuju garderobu za ovaj događaj. Komotna garderoba i udobna obuća su pun pogodak. Preporučuje se i neka jaknica, jer noći i u letnjim mesecima mogu takođe biti jako hladne.

Ako se odlučite za ovakvo slavlje morate da pripazite na par stvari: na muziku koja mora da se stiša u određeno doba, na maloletne drugare koji ne treba da budu na ulici posle 23:00 h, obavezno počistite za sobom.

Srećan rođendan i ne preterujte sa alkoholom!

Prethodni članakJedan moj nestašluk – pismeni sastav za osnovnu školu
Sledeći članakNagrada 56. Niškog sajma knjiga i grafike dodeljena izdanju DAR MAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here