Početna Porodica Saveti Kako renovirati dečiju sobu? – saveti i preporuke

Kako renovirati dečiju sobu? – saveti i preporuke

2414
0
kako renovirati dečju sobu

Stanovi u Beogradu, ako izuzmemo predratne salonce, većinski su male kvadrature. Nekada se stan od tridesetak kvadrata smatrao jedva jednosobnim, dok se danas takvi stanovi prodaju kao dvosobni, čak i trosobni. U relativno malim prostorima smeštene su sve sobe potrebne za funkcionalan život, pa tako i dečija soba, koja je najčešće malih dimenzija.

Pred roditeljima se nalazi izazov – kako opremiti dečiju sobu, da sadrži sve što je detetu potrebno, a da bude lepa, topla i udobna. Naravno, ovaj projekat iziskuje i novčana ulaganja, koja su često ograničena. Bilo da se tek useljavate u novi stan ili renovirate postojeću dečiju sobu, donosimo vam listu predloga kako da minimalnim izmenama postignete maksimalne rezultate.

Dekorišite zidove

Svedoci smo kako svaka prostorija u potpunosti može da promeni izgled kada joj se promeni boja zidova. Za male sobe preporučuje se bela boja ili neka od nežnih svetlih nijansi, jer će ih vizualno učiniti većim. Ako je dečija soba većih dimenzija, slobodno se poigrajte jarkim bojama. Savetujemo vam da ne bojite sve zidove u drečave i jake tonove, jer mogu biti zamorne za gledanje tokom dugotrajnog boravka u prostoriji. Jedan zid možete obojiti jakim i dubokim tonom, a ostale smirenijim komplementarnim nijansama.

Zidove možete ukrasiti na više načina. Ako je neko od vaših bližnjih talentovan za crtanje ili slikanje, zid sobe možete oslikati omiljenim motivima ili crtanim junacima deteta.

Izuzetno su popularne i tapete, koje danas dolaze u raznim dezenima. Mogu biti baršunaste ili glatke, a ako se odlučite za plastificirane, moći ćete da ih čistite vlažnom krpom. Foto tapete koje prekrivaju ceo zid, sa animiranim likovima ili pejzažima, oživeće svaku dečiju sobu.

Prilikom izbora boja ili motiva konsultujte decu i saslušajte i njihove želje.

Zamenite dotrajale prozore

Ako razmatrate zamenu prozora u dečijoj sobi, predlažemo vam da odaberete PVC stolariju. PVC prozori i vrata propuštaju maksimalnu količinu svetlosti. Profesionalno ugrađeni pružaju savršenu zaptivenost doma, te su stoga odličan toplotni izolator. Željena temperatura u vašem domu će biti očuvana tokom celog dana, jer će PVC stolarija sprečiti pregrevanje sobe tokom leta i ishlađivanje tokom zime.

Ako je vaš stan u potkrovlju, zamena dotrajalih drvenih prozora PVC prozorima je prva na listi stavki koju treba da uradite tokom renoviranja.

PVC prozori u Beogradu obezbeđuju zvučnu izolaciju, naročito stanovima koji se nalaze u centru, što je od velikog značaja za miran san vašeg deteta, kao i za sate kada uči ili odmara. PVC prozori u Beogradu mogu se kupiti u širokom rasponu boja i oblika. Možete odabrati boju koja se uklapa u ostatak enterijera dečije sobe, jer niste ograničeni samo na belu ili boju drveta. Uz PVC prozore možete kupiti i prateće elemente – roletne koje će dozirati željenu količinu svetlosti u sobi i komarnike koji će držati insekte podalje od vašeg doma.

Birajte multifunkcionalan nameštaj

Kupovina nameštaja je velika investicija, a obzirom da se nameštaj ne menja svake godine, treba da bude pažljivo osmišljena i pametna. Prioritet je da nameštaj bude bezbedan, a zatim udoban i lep. Ako kupujete novi nameštaj neka bude multifunkcionalan.

Možete odabrati krevet na sprat, ispod kojeg se nalazi radni sto i ormar, te na taj način uštedeti na prostoru. Dečiji kreveti sa fijokama su odličan odabir, jer u fijoke možete odložiti posteljinu i nepotrebne sitnice. Fotelje koje se jednim klikom razvlače u ležaj su izuzetno korisne.

Ugradni plakari su zbacili sa trona nekad popularne regale i vitrine, jer se rade po meri i zgodni su čak i za stanove u potkrovljima, gde se iskorišćava čak i deo ispod kosine krova. Ugradnim plakarima ćete iskoristiti svaki centimetar prostora i dobiti savršeno mesto za odlaganje.

Renoviranje postojećeg nameštaja takođe je odlična ideja. Uz malo vremena i truda, drvenariju možete ošmirglati i prefarbati bojama za drvo. Toaletni stočić od dosadnog braon može biti obojen u roze i tako postati centralni komad dečije sobe.

Zamenom tkanine na tapaciranom nameštaju dobijate potpuno novo ruho dečije sobe. Birajte štofove lepih boja i dezena, koje ćete potom osvežiti dodatnim dekorativnim elementima.

Sitnice koje daju „dušu“ prostoru

Deca se vezuju za igračke, crteže, jastučiće, plišane igračke. Sve su to dekorativni elementi koji će uneti živost u dečiju sobu. Napravite policu na kojoj će biti lutke ili omiljeni autići. Sanduk za igračke u veselim bojama, koji od gore ima jastučiće za sedenje, postaće omiljeni komad vašeg deteta.

Omiljene dečije crteže možete zastakliti i uramiti i okačiti na zidove. Biće draga uspomena koju ćete čuvati godinama.

Zavese su deo dekora koji u potpunosti može promeniti prostor. Danas, u specijalizovanim prodavnicama, možete kupiti zavese u svim zamislivim bojama i dezenima. Postojeće zavese takođe mogu dobiti novi izgled, ako ih ofarbate bojama za tkanine.

Tepih je važan deo dekora, koji igra i zaštitnu ulogu, jer deca veliki deo vremena provode na podu u igri. Tepisi od vune će biti odličan toplotni izolator plus imaju antialergijsko dejstvo, a slične karakteristike imaju i akrilni tepisi koji su znatno povoljniji. Boja i dezen neka se uklapaju u tematiku dečije sobe.

Kao što vidite, bezbroj je ideja kako ulepšati dečiju sobu. Uz malo truda i mašte možete postići velike promene i dobiti dečiju sobu kao iz bajke. Prilikom renoviranja poslušajte i dečije želje. Iako su ponekad nerealne, mogu vam poslužiti kao odlične smernice u opremanju dečije sobe.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here