Početna Škola Edukativne igre Kako se igra ova dečja igra: Kaladont, Magarac, „Na slovo, na slovo“

Kako se igra ova dečja igra: Kaladont, Magarac, „Na slovo, na slovo“

15992
0
igre za decu

Pred vama su zanimljive dečje igre koje ne samo da su zabavne, nego su i vrlo korisne za razvijanje koncentracije, potstiču bolje opažanje, a pritom i obogaćuju dosta skroman dečji rečnik.

Kako se igra „Kaladont“ – pravila

U igri mogu učestvovati više igrača. Redoledom koji deca odrede, svako od igrača treba da kaže jednu reč koja počinje istim slovom , kojim se završava reč prethodnog igrača. Postoje dve varijante ove igre, u drugoj, težoj varijanti izgovara se reč koja počinje sa poslednja dva slova kojim se završava reč prethodnog igrača.

Ni jedan igrač ne sme da izgovori reč koja se završava glasom „K“ ili u drugoj varijanti „KA“, jer tada sredeći igrač izgovara reč kaladont i prethodni igrač isapada iz igre. Dodatna otežavajuća okolnost kod ove igre je to da reči moraju da se izgovaraju brzo.

Igra je vrlo interesantna i korisna jer obogaćuje rečnik i zahteva brzo razmišljanje.

Kako se igra „Magarac“ – pravila

Prvo se formira jedan krug od igrača koji učestvuju u igri, osim jednog koji stoji u centru kruga, sa loptom u rukama. On ima zadatak da baca loptu redom svim igračima. Zadatak igrača koji se nalaze u krugu je da uhvate loptu i da je istog trena vrate igraču u centru kruga. Kada jedan od igrača ispusti loptu, svi ostali uglas izgovaraju slovo „M“ iz reči magarac. Drugu ispuštenu loptu istog igrača oglašavaju glasom A iz ove reči. I tako redom, do poslednjeg glasa C, kada ovaj igrač ispada iz igre.

Igra se nastavlja sve dok u krugu ne ostane jedan igrač koji još uvek nije sakupio svih sedam slova iz reči magarac.

Ovu igru najradije igraju deca od 6-12 godina. Pored toga što je zabavna, u njoj deca koncentrišu brzinu i spretnost u hvatanju lopte.

Kako se igra „Na slovo, na slovo“ – pravila

Ova igra je namenjena za više igrača. Igra počinje tako što odabrani igrač  zamisli predmet koji se nalazi u okruženju i kaže: Na slovo, na slovo…(npr.S), zatim ostali igrači pogađaju koji je to predmet u pitanju. Igrač koji prvi pogodi koji je zamišljeni predmet, zadaje sledeći predmet.

Ukoliko se desi da niko ne pogodi zadati predmet, igrač koji je zadao misteriozni predmet, zamišlja novi.

Ova igra je namenjena mlađem uzrastu, potstiče pamćenje i odlična je za učenje slova i reči.

Bonus igra: „Reč po reč priča“

Ovo je govorna igra i u njoj mogu učestvovati više igrača. Svaki igrač po određenom i napred dogovorenom redu, izgovara jednu reč, koja sa prethodno izgovorenim rečima, predstavlja nastavak jedne priče. Prvi igrač u nisu, bira i izgovara jednu reč, a svaki sledeći pored toga što na kraju dodaje svoju (novu) reč, mora da ponovi i one prethodne.

Primer: „Ovce“, sledeći izgovara „Ovce pasu“, onaj posle njega „Ovce pasu na livadi“. Tako se nižu reč, po reč, rečenica za rečenicom i stvara se priča. Nije poželjno ponavljati već izgovorene reči.

Bez obzira na ishod ove igre, deca prate prethodno stvaranje misaone celine a svakom novom rečju, vežbaju sposobnost predviđanja daljeg toka priče.

Ako su vam se dopale ove igre pogledajte „Igre na snegu“, a ako volite žmurke ovde možete saznati pravila i neke manje poznate varijante ove igre.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here