Početna Zabava Slobodno vreme Kako se pripremiti za krštenje deteta – saveti za roditelje

Kako se pripremiti za krštenje deteta – saveti za roditelje

6977
0

Čin odavanja prve, svete tajne tokom krštenja deteta, za mnoge roditelje je najsrećniji trenutak na početku zajedničkog života. Osim što se cela porodica i prijatelji okupe da proslave rođenje, i iskažu poštovanje, čin krštenja predstavlja i ulazak nove osobe pod okrilje i zaštitu hrišćanstva.

Kako da sama proslava krštenja bude nezaboravna, a da trenutak krštenja protekne u miru, pomoći će vam nekoliko saveta o našim, pravoslavnim običajima. Pripremite sebe i svoje detence za taj dan, ali i za budući život.

Običaji prilikom krštenja deteta

Stari običaj kaže da dete treba krstiti pre nego što navrši godinu dana. Neki roditelji praktikuju da se čin krštenja obavi posle četrnaestog dana, a pre nego što dete navrši šest nedelja (ili 40 dana). Osnovni razlog za rani ulazak deteta u hrišćanstvo je verovanje da je nekršteno dete podložno zlim silama, dok je krštena beba pod zaštitom Boga.

Krštenje izvodi sveštenik u crkvi ili manastiru (moguće je upriličenje čina i kod kuće). Naročito je popularno da se krštenje zakazuje na praznik, pa da se dete i roditelji tada pričeste. Posle krštenja, održava se gozba, za (najužu) porodicu. Na gozbi, prisutni daruju dete garderobom, a mlada majka njima uzvraća darove. Naročiti pokloni pripremaju se za kuma (i kumu).

Kada bi neko od rodbine darovao novac detetu, govorio je: „Od mene ti novac, a od Boga zdravlje”. Danas je običaj da se novac koji se poklanja detetu na krštenju nameni za kupovinu potrepština za dete.

Duhovni otac: uloga kuma prilikom krštenja

Običaj je da kum posti na dan krštenja, dok se obred ne obavi (Ne jede, niti pije šta). Ako se dete krsti u crkvi, običaj je i da ga babica odnese na krštenje. Budući da dete u tom uzrastu ne razume šta se oko njega događa – kum obavlja svaku „obavezu” umesto njega: Odriče se Sotone, recituje „Oče naš” i „Verujem (Simbol vere)”.

Time što kum obavlja sve te obaveze, dete se simbolično krštava njegovom verom (zato se kaže da je kum otac pred Bogom). Kum mora da bude osoba iste vere, punoletna i krštena. Ukoliko je u braku, mora da bude venčan u pravoslavnoj crkvi. Ne sme biti u krvnom srodstvu sa detetom.

Za krštenog kuma obično se uzima osoba koja je venčala roditelje. Ukoliko on nije u mogućnosti, kumstvo se predaje nekom drugom, ali iz iste familije, i to uz saglasnost venčanog kuma.

Kum na krštenje donosi:

  • Belo platno: Krsnica (bela košulja) je platno bele boje, veličine od jednog do jednog i po metra. Sveštenik tokom krštenja spušta bebu na to platno a kasnije ga i uvija u njega. Običaj je da se od njega kasnije za dete napravi komad odeće ili jastuče. Bela boja simbolizuje duhovnu i telesnu čednost. Ako je osoba starija, običaj je da krštenju pristupi u beloj, krsnoj košulji ili haljini.
  • Sveću koja treba da bude kupljena u crkvi, osveštana i ukrašena.

Iako je ranije bilo popularno da kum snosi sve troškove krštenja, danas se proslava i obred realizuje u skladu sa mogućnostima roditelja. Takođe, u mnogim crkvama se može kupiti već pripremljeno odelce i sveća za ovakve prilike.

Kako protiče čin krštenja?

Za svetu tajnu krštenja, osnovni element je voda. Počinje se svećenjem vode. Ona treba da pročisti osobu i odnese sve grehe. Pali se sveća da označi svetlo Hristovo i počinje kađenje – objavljivanje silaska Svetog Duha.

Sam čin krštenja vrši se uranjanjem u vodu i sveštenikovo izgovaranje: „Krštava se čedo Božje u ima oca i Sina i Svetog Duha”, a kum potvrđuje sa „Amin”. Posle toga, beba se uvija u belo platno. Običaj davanja imena ranije je bio rezervisan samo za kuma, ali se danas poštuju želje roditelja.

Nakon krštenja, voda kojom se dete krsti prosipa se na mesto gde se ne gazi, ili se izlije uz neki kalem, ili u cveće u kući. Kosica koju sveštenik odseče pri krštenju stavlja se u vosak, pa se i ona stavlja na neki kalem ili se čuva u kući kao uspomena na ovaj veliki događaj u životu deteta. Sveća koja se pali na krštenju, takođe se čuva u kući kao draga uspomena.

Krštenje je radostan tenutak u životu svakog hrišćanina. Obeležava se i slavi u mnogim kućama, sa prijateljima i porodicom koji dođu da daruju dete i požele mu srećan život. Nadamo se da smo vam malo olakšali i približili obaveze i običaje koje treba ispoštovati kako biste krštenje vašeg mališana učinili nezaboravnim događajem za celu porodicu.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here