Početna Porodica Saveti Kako selidbe utiču na decu

Kako selidbe utiču na decu

632
0

Neretko nailazimo na probleme koji nam onemogućuju da napredujemo – pa su nam, shodno tome, potrebne promene koje će nam pomoći da rešimo ili bar nakratko zaobiđemo određene tegobe. U ovakvim i sličnim okolnostima često se odlučujemo na nimalo lak i jednostavan korak da promenimo stan, a ponekad i grad ili pak državu. Takva odluka postaje predmet razmišljanja čitave porodice, i ona sa sobom donosi mnogo emotivnih oscilacija, a pogotovo može biti stresna po decu. Ukoliko je promena nužna, pažljivo treba razmisliti kako selidbe utiču na decu i njihove društvene sposobnosti.

Pozitivne strane seljenja sa decom

Zdrav razvoj deteta najbolje je podržan bezbednošću i stabilnošću u različitim oblastima njegovog života. Ključne komponente te stabilnosti uključuju stanovanje, roditeljstvo, dinamiku u porodici, ali i komšiluk. Dečija stabilnost se najbolje primećuje kroz odnose sa vršnjacima, a samo školovanje najviše utiče na razvoj detetovih sposobnosti. Shodno tome, vaše dete se u novoj školi ili komšiluku može susresti sa puno pozitivnih stvari koje će mu osvežiti društveni život. U tom pogledu nam se promena grada ili čak državečini kao ispravna odluka.

Dobro planirana preseljenja tokom ranog detinjstva su najbolja opcija, jer često ni ne pogode dete. Razlozi seljenja u vidu promene posla ili potrebe za novim i lepšim domom, mogu imati drugačiji efekat na živote dece od onih koji su haotični i neplanirani. Prednosti preseljenja iz lošeg komšiluka u dobar, čak i tokom rane adolescencije, verovatno daleko nadmašuju rizike povezane sa samim preseljenjem. Ako je ovaj potez pozitivan sa finansijskog ili socijalnog gledišta, to samo po sebi može imati značajne pozitivne efekte na funkcionisanje dečijeg mozga. Društvene aktivnosti vašeg deteta se na taj način mogu popraviti, čime će se izbeći asocijalno ponašanje, ali i problemi u školi.

Deca sa stabilnim mestom stanovanja imaju kvalitetnije društvene odnose, veće zadovoljstvo životom i viši osećaj ličnog blagostanja, pa je poželjno ustaliti se na jednom mestu. Ako je ipak, vaše seljenje neizbežna opcija, postarajte se da sve bude usmereno ka vašem detetu. 

Kako selidbe utiču na decu: negativne strane seljenja 

Promena stambenog prostora često uznemiruje decu. Posmatrajući to iz njihovog ugla, oni se moraju oprostiti od svojih prijatelja, nastavnika i poznatog im okruženja, što svakako ne predstavlja prijatno iskustvo. U takvim okolnostima, deci teško pada da steknu nove prijatelje u drugom gradu, što se ogleda i u manjoj želji za odlazak u školu.

Selidbe utiču na socijalni, ali i emotivni razvoj dece. Svakom sledećom velikom promenom, bez obzira na godine, možemo dobiti negativan rezultat kroz smanjenje društvenih veština i suočiti se sa problemima ponašanja i emocionalnosti našeg deteta. Takve posledice često i neočekivano brzo iščeznu detetovom adaptacijom na novu sredinu, ali, sa druge strane, uprkos adaptaciji, u nekim slučajevima dođe do nagomilavanja negativne energije, koja prouzrokuje tugu, bes, ili u najgorem slučaju depresiju.

Saveti koji detetu mogu olakšati preseljenje 

Kada je reč o selidbi, najčešći slučaj sa kojima se deca susreću jeste da su roditelji ti koji donose najvažnije odluke. Novi dom i novi grad su izbor za koje se dete uglavnom ne pita, što u njegovom srcu može probuditi osećaj bespomoćnosti. Postoje načini koji će vam olakšati preseljenje sa detetom i doprineti da vaš mališan ne dođe u nestabilnu fazu. 

  • Uključujte dete u odluke. Ovo je verovatno najbolji način da unesete sigurnost i pripremite dete za iseljenje. Uključujte dete u sve aktivnosti povezane sa selidbom.
  • Pravovremeno informišite dete. Budite iskreni i uputite vaše dete u sve što se događa. 
  • Napravite oproštajnu žurku. Iako može biti pomalo tužno, ovaj osećaj bliskosti sa prijateljima i komšiukom će detetu pružiti potrebnu snagu da lakše prebrodi odlazak.
  • Budite sigurni da su se vaša deca na pravilan način „pozdravila” sa starim domom. Ostavite im vremena i prostora kako bi se oprostili od prethodnog mesta stanovanja. 

Promene u našem životu ponekad neželjeno dođu, u pogrešnim trenucima. Sa sobom mogu doneti razne tegobe. Selidbe često znaju biti tužne i stresne, ali na kraju dana, ne izgleda ni sve tako loše. Kao što je ranije pomenuto, ponekad je preseljenje na novo mesto dobra prilika i velika šansa za porodicu. Ako su roditelji zadovoljni idejom o preseljenju, mališan će lakše prihvatiti i podneti selidbu. Naravno, kao i prilikom svih ostalih životnih iskustava, selidba u drugi stan, grad ili državu može izazvati i negativne emocije kod vašeg deteta. Ipak, pravovremenim razgovorom se i takvi problemi mogu zaobići. Ukoliko se pravilno pridržavate svih saveta i redovno održavate porodičnu dinamiku, dete će se lakše navići na prihvatanje težih i većih odluka. 

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here