Početna Некатегоризовано Kako sport utiče na srce kod dece: koristi i opasnosti

Kako sport utiče na srce kod dece: koristi i opasnosti

307
0

Bavljenje sportom je ključni element u održavanju zdravog načina života za ljude svih starosnih grupa, posebno za decu. Redovna fizička aktivnost ne samo da poboljšava fizičko zdravlje, već i pomaže u održavanju zdravog mentalnog stanja i socijalne interakcije. Aktivna deca su manje sklona gojaznosti, dijabetesu, srčanim oboljenjima i drugim zdravstvenim problemima. Pored toga, sport i fizička aktivnost generalno, doprinose razvoju koordinacije, ravnoteže i fine motorike kod dece, uči ih timskom radu, samodisciplini i samopouzdanju.

Prednosti sporta kod dece

Kada je u pitanju zdravlje srca, sport ima mnogo prednosti. Trening srčanog mišića i jačanje kardiovaskularnog sistema poboljšavaju rad srca i povećavaju količinu kiseonika koji se upumpava u telo. Takođe, on pomaže u smanjenju krvnog pritiska, smanjenju rizika od srčanih oboljenja u kasnijoj životnoj dobi i može poboljšati rad srca kod ljudi koji su prethodno bili bolesni. Najvažnije prednosti su:

 • Jačanje srčanog mišića: redovna fizička aktivnost jača srčani mišić, što poboljšava rad srca.
 • Smanjenje rizika od srčanih oboljenja: bavljenje sportom može smanjiti rizik od srčanih bolesti kasnije u životu, a posebno kod dece koja se bave sportom od malih nogu.
 • Snižavanje krvnog pritiska: fizička aktivnost, posebno intenzivna snižava krvni pritisak, što smanjuje rizik od srčanih oboljenja.
 • Smanjenje rizika od gojaznosti: jedna od najvećih prednosti kada ste fizički aktivni, jeste smanjeni rizik od gojaznosti. Gojaznost je jedan od glavnih faktora rizika za srčana oboljenja, a bavljenje fizičkom aktivnošću u održavanju zdrave telesne težine i smanjuje rizik od gojaznosti kod dece.
 • Smanjenje stresa: stručnjaci su odavno dokazali da bavljenje sportskim aktivnostima može pomoći u smanjenju stresa, što je važno za opšte zdravlje.

Šta preporučuju dečiji kardiolozi?

Stručnjaci za probleme kod dece i mladih su dečiji kardiolozi, a njihova preporuka je obavezno bavljenje sportskom aktivnošću kao deo zdravog načina života. Kada je u pitanju fizička aktivnost, dečiji kardiolog dr Jovan Košutić ima nekoliko preporuka:

 1. Rutinska kontrola srca. Svako dete koje se bavi nekom vrstom fizičkle aktivnosti treba da ima rutinsku kontrolu srca, koja uključuje EKG i pregled srca, da bi se, ukoliko postoje, prethodno identifikovale srčane mane ili moguće predispozicije za srčane probleme.
 2. Izbor pravog sporta za dete. Preporučljivo je izabrati sport koji odgovara sposobnostima i zdravstvenom stanju deteta. Na primer, sportovi koji zahtevaju visok nivo napora kao što su trčanje ili plivanje mogu biti previše naporni za dete sa srčanim problemima.
 3. Postepeno povećanje intenziteta treninga. Trening treba postepeno povećavati kako bi se izbegle povrede i problemi sa srcem. Preporučuje se da se trening intenzivira postepeno, uz povećanje intenziteta za 10% svake 1-2 nedelje.
 4. Redovne pauze. Deca treba da imaju redovne pauze tokom treninga kako bi se srce oporavilo.
 5. Odgovarajuća oprema. Preporučuje se upotreba odgovarajuće sportske opreme koja će smanjiti rizik od povreda i poboljšati sportske performanse.
 6. Dobra hidratacija. Tokom treninga i takmičenja važno je da dete bude dobro hidrirano, posebno u vrućim uslovima.
 7. Praćenje simptoma. Roditelji treba da nauče da prepoznaju simptome srčanih problema, kao što su bol u grudima, kratak dah ili nepravilan rad srca. Ako se pojave bilo kakvi simptomi, treba odmah prekinuti aktivnost i potražiti medicinsku pomoć.

Deca sa srčanim problemima i željom da budu fizički aktivna

Međutim, sportska aktivnost može biti rizična za decu sa srčanim manama ili predispozicijama za srčane probleme. Kod ove dece on može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući srčani zastoj i druge srčane probleme. Zato decu sa ovim problemima treba pažljivo proceniti pre nego što se uključe u bilo kakve sportske aktivnosti. Važno je da roditelji i dečiji kardiolozi procene rizike i koristi koje on može da pruži, kako bi se obezbedilo bezbedno uključivanje deteta u aktivnosti.

Stručnjaci preporučuju se da svako dete sa bilo kakvim srčanim problemima prvo prođe detaljnu procenu od strane dečijeg kardiologa pre nego što počne da se bavi sportom. Kardiolog će proceniti rizik i preporučiti odgovarajuće mere predostrožnosti. Deca koja imaju teške srčane mane će možda morati da izbegavaju sport čitav život, dok će deca sa manjim problemima vezanim moći da ostanu fizička aktivna uz određena prilagođavanja.

Ravnoteža je ključ

Sport je važan deo zdravog života svih osoba, a posebno kod dece, jer pored fizičkog razvoja i jačanja mišića, on ima pozitivan uticaj na zdravlje srčanog mišića. Ipak, kao i kod svega ostalog u životu, ključ je pronaći ravnotežu. Sport treba da bude deo zdravog načina života kod svih osoba, a posebno kod dece. Ne treba zanemariti potencijalni rizik koji može predstavljati za osobe koje imaju bilo kakav oblik srčanog problema. Redovni pregledi srca, dobra medicinska nega i zdrav razum roditelja će pomoći da se obezbedi da dete može bezbedno ostati fizički aktivno, uz maksimalnu korist za srce i opšte zdravlje.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here