Početna Zdravlje Zdravlje dece Kako sprečiti česte bolesti kod dece?

Kako sprečiti česte bolesti kod dece?

252
0

U dečjem periodu javljaju se tipične, učestale bolesti i infekcije koje otežavaju svakodnevicu i roditeljima i mališanima. Iako uglavnom nema većeg razloga za brigu, roditelji su najčešće uplašeni i uspaničeni kada se jave određene tegobe kod deteta, a s njihovim polaskom u vrtić stvari se komplikuju jer i bolesti postaju učestalije.

Donosimo vam neka od rešenja kako preventivno delovati kada su u pitanju bolesti kod dece.

Čuveno jačanje imuniteta

Jačanje imuniteta je univerzalni savet koji dobijaju i deca i odrasli, ali nekada je ovaj jednostavni savet jako teško uspešno primeniti i uprkos svim naporima, dete ne uspeva da izbegne prehlade, upale i slične probleme.

Na tržištu postoji toliki broj suplemenata u vidu sirupa i sličnih proizvoda koji obećavaju jači imuni sistem deteta, što svakako ne može škoditi organizmu, ali ipak savetujemo da svom detetu obezbedite vitamine koji dolaze iz namirnica i, naravno, dovoljno sna, koji je jedan od ključnih faktora za njihovo pravilno funkcionisanje.

Voće i povrće, pre svega pomorandže, limun, jagode, borovnice, paradajz, šargarepa, grašak, neke su od biljaka koje sadrže mnogo fitonutrijenata, koji povoljno utiču na organizam deteta, podstiču proizvodnju belih krvnih zrnaca (što dalje pomaže borbi protiv infekcija), ali i proizvodnju antitela koja oblažu ćelije i poboljšavaju njihovu funkciju u borbi protiv virusa.

Ukoliko se dete i dalje hrani majčinim mlekom, dojenje znatno utiče na imunitet jer mleko sadrži antitela koji štite bebu od alergija, dijareje i različitih upala i infekcija.

Deci morate obezbediti i period odmora u toku dana, a samim tim usporiti i svoj dnevni tempo, koji ume da utiče na njih.

Ukoliko su roditelji pušači, trebalo bi da decu ne izlažu duvanskom dimu, jer sadrži mnogo toksičnih materija. Deca nemaju dobro razvijem odbrambeni sistem protiv toksina i ubrzano dišu, što u kombinaciji sa tzv. pasivnim pušenjem, može dovesti do bronhitisa, astme, infekcije ušiju ili upale pluća.

Sa detetom treba što više vremena provoditi na svežem vazduhu, što je prava alternativa za boravak u zadimljenim kafićima, a uticaće i na uspostavljanje njihovog dnevnog ritma.

Higijena ruku je takođe jako važna, a posebno ju je teško kontrolisati ako je dete u vrtiću.

Ponovo virus u vrtiću

Kada dete krene u vrtić, kreću i zaraze, upale i infekcije. Zbog toga se često dešava da tokom nedelje i meseca, ono više vremena provede kod kuće bolesno, nego u vrtiću. Ne očajavajte jer se radi o uobičajenoj pojavi koju uzrokuje interakcija sa drugom decom, promene vremena, neadekvatna higijena, drugačije ponašanje deteta kada nije pod roditeljskim nadzorom i brojni drugi faktori. Stoga, ne treba da vas čudi ako je dete malo-malo bolesno. Iako zahteva dosta strpljenja i organizacije oko čuvanja deteta, ovo je period koji će proći brže nego što vam se čini.

Najčešća oboljenja kod dece

Najčešća oboljenja su ona koja napadaju respiratorni sistem, virusne i bakteriološke infekcije i upale kao što je laringitis kod dece. Kod ovih oboljenja, simptomi su najčešće lako vidljivi, a iako bolesti mogu biti uporne i česte, nema većeg razloga za brigu. U svakom slučaju, pregled kod pedijatra je dovoljan da se ustanovi o čemu je tačno reč, kao i da se utvrdi adekvatna terapija.

Bolesti respiratornog sistema

Više od 50% dece zapati neku od bolesti respiratornog sistema, te se dešava da dete preleži neku od ovih bolesti i do šest puta godišnje. Uzroci ovih bolesti su virusi i bakterije, koji izazivaju različite simptome. Prehlada, povišena telesna temperatura, kašalj, ubrzano disanje, povraćanje, dijareja, modra boja kože i usana i slično. Ovakve bolesti su lako prenosive, naročito ukoliko dete ide u vrtić, tako da ne treba da vas čudi ukoliko se bolest vrati vrlo brzo nakon što je dete ozdravilo.

Virusne i bakteriološke infekcije

Virusne i bakteriološke infekcije su veoma česte pojave i manifestuju se povišenom temperaturom. Razlikuju se po tome što virusne infekcije nastaju naglo, dok se bakterijske razvijaju dan-dva ili duže i počinju sa simptomima poput peckanja u grlu, o čemu treba voditi računa kako biste na vreme reagovali i kako bi lekar dao precizniju procenu. Ostali simptomi su crvenilo grla, bela skrama na krajnicima i slične pojave. Najpouzdanija dijagnoza dobija se analizom krvne slike. Ovakve boljke leče se ili lokalnom terapijom kao što su obloge ili antibioticima, sirupima i injekcijama, shodno detetovom opštem stanju. Takođe, u ove svrhe primenjuju se lekovi za snižavanje temperature, ispiranje usne duplje, kao i slani rastvori i aspiracije nosa, a povećan unos vitamina se podrazumeva.

Upala ždrela

Upala ždrela kod dece je vrlo česta u zimskom periodu, kao i u prelaznim godišnjim dobima, a takođe je izazvana virusima i bakterijama (virusi su ovde mnogo češći uzrok). Simptomi su slični kao i kod obične prehlade – na primer, bol u grlu, curenje iz nosa, neprijatan zadah, osećaj svraba u grlu, crvenilo na dnu nepca, bol u ušima, umor, bol u mišićima i slično.

Lečenje ovakvih upala podrazumeva mirovanje, jačanje imuniteta, ispiranje nosa i grla, snižavanje temperature, unos veće količine tečnosti i slično.

Upala uha

Upala uha kod dece podrazumeva najčešće upalu srednjeg uha, a pogađa decu uzrasta od šest meseci do pet godina. Iako mogu biti bolne i neprijatne za dete, ove upale nisu razlog za veću brigu. Nastaju usled upale nosa ili ždrela, izazvana je virusima ili bakterijama, a ponekad i alergijskim reakcijama. Dečje uši, odnosno ušni kanali, u ovom periodu su širi i kraći, tako da mikroorganizmi iz nosa ili ždrela mogu lako da dospeju i do ušiju. Najčešći simptom je bol, na koji će vam dete i ukazati uvrtanjem i diranjem uha,  dok kod beba možete posumnjati na upalu uha ukoliko stalno plače, ne želi da sisa, niti uzima dohranu.

Ovakva upala leći se čišćenjem nosa, aspiracijom, sirupima protiv bolova, ali i antibioticima ukoliko se radi o bakterijskom uzroku.

Preporuke za preventivu

Preventivno delovanje kod dečjih bolesti tiče se pre svega pomenutog jačanja imuniteta i pravilne higijene (naročito ruku) kad god je to moguće. Ishrana, regularna aktivnost i odmor tokom dana, kao i san, osnovni su preduslovi za pravilno funkcionisanje deteta. Ipak, koliko god napora da uložite, ukoliko dete dolazi u kontakt sa drugom decom, dečje bolesti su neizbežne, pa je važno na vreme prepoznati simptome i obratiti se lekaru već pri prvim naznakama bolesti.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here