Početna Porodica Deca za decu Kako stići do cilјa – Nevena Nikolić (srednja škola)

Kako stići do cilјa – Nevena Nikolić (srednja škola)

2553
0
Nevena Nikolić

Pismeni sastav pod nazivom “Kako stići do cilјa” Nevene Nikolić učenice Umetničke škole u Nišu  osvojio je 1. mesto na našem konkursu pod nazivom “Podeli dar” za mesec April. Literarni konkurs “Podeli dar” je konkurs za dečje radove na slobodnu temu i aktuelan je čitave godine. Svakog 1. u mesecu pravimo presek i biramo najbolje. Ovaj rad je osvojio 1. mesto u kategoriji srednjoškolaca. Čestitke Neveni.

Kako stići do cilјa

Ko si ti? Zašto sediš sam i posmatraš u nebo, kada na nebu nema više zvezda? Ti nisi isti kao ostali, trgni se, pokaži ko si. Nemoj dozvoliti da neko upravlјa tobom, iseci nevidlјive konce koji te čine marionetom nebitnih lјudi.

Vidim ti strah na licu, ali ne i stvarni razlog tome. Zar se bojiš da budeš ti, da sanjaš i težiš ka ostvarenju cilјeva koji su ti jedina mogućnost da postaneš ono što toliko želiš? Plašiš se jer ti neko govori da tvoji snovi nisu mogući i  ta pomisao ti se obija o glavu svake sekunde. Zar stvarno misliš da su tvoji snovi bezazleni, da ne vrede? Nisi svestan da upravo oni mogu promeniti živote milionima lјudi. Možda si ti ta osoba koja ovaj svet može učiniti bolјim.

Zato nemoj da sediš tu i čekaš, jer život neće čekati na tebe… Budi u koraku sa vremenom jer je svaki trenutak od neprocenjive vrednosti. Putevi ka cilјu su strmi, jedva prohodni, nije lako dati sebe kako bi dostigao svoju zvezdu, ali je još teže odustati iako si svestan da je to jedino što zaista želiš. I kada dođu ti dani kad poželiš da odustaneš, okreni se i pogledaj koliko si već uložio da bi stigao tamo gde se sada nalaziš. Usponi, padovi, pogrešne odluke, sastavni su deo puta kojim ti mora uspravno da hodaš. Mnogi lјudi će sumnjati, ali ne obaziri se na to, samo nastavi dalјe. Zamisli da imaš magične čizme od sedam milјa i da ćeš sa njima mnogo sigurnije i brže koračati. Pred tobom je dug i trnovit put od ko zna koliko milјa, koliko slepih ulica i mogućih izlaza iz tog lavirinta…

Nemoj biti igrač, nego tvorac igre. Hrabro navuci te čizme i ne dozvoli da život upravlјa tobom, već ti preuzmi kormilo svog života. Ne plaši se da promeniš pravac i smer kretanja ako ti to srce nalaže, stvori novi put, koji nije utaban. Veruj i hrabro koračaj milјu po milјu… Ali iza sebe ostavi neki trag. To je svrha tvog postojanja…

Nevena Nikolić I/3 (15 godina)
Umetnička škola  Niš
Nastavnik: Marija Glidžić,

Prethodni članakRezultati literarnog konkursa “Podeli dar” (Maj 2019.)
Sledeći članakNovo u izdanju Kreativnog centra: Slikovnice poznatih švedskih autora

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here