Početna Porodica Deca za decu Kako stići do cilјa u čizmama od sedam milјa – Nađa Nikić...

Kako stići do cilјa u čizmama od sedam milјa – Nađa Nikić (3. razred)

2109
0

Pričom pod nazivom “Kako stići do cilјa u čizmama od sedam milјa” Nađa NIkić učenica 3. razreda Osnovne škole „Dimitrije Todorović – Kaplar“, Knjaževac osvojila je 2. mesto na našem konkursu pod nazivom “Podeli dar”. Literarni konkurs “Podeli dar” je konkurs za dečje radove na slobodnu temu i aktuelan je čitave godine. Svakog 1. u mesecu pravimo presek i biramo najbolje. Ovaj rad je osvojio 2. mesto u kategoriji mlađih osnovaca. Čestitke Nađi.

Kako stići do cilјa u čizmama od sedam milјa

Pre nego što sam počela da pišem na ovu temu, morala sam da odem na internet  i vidim šta je to – milјa. U Vikipediji sam našla ovo: „Milјa (engl. mile) je naziv za jedinicu dužine koja se obično koristi za merenje rastojanja…Dužina jedne milјe može da varira.., ali je u principu svaka dužine u opsegu od 1 do 10 km.“ Hm, morala sam da proverim i šta znači reč – opseg iz prepisanog teksta,  jer mi je i ona strana. Nisu  mi se dopale ni reči koje su objašnjavale ovu. Mama mi je objasnila jednostavno kao od – do. Reč opseg i nije trebala.

Zamišlјam te čizme. Ogromne, dugačke, duže od čizama Pipi Duge Čarape, veće od čizama najvećeg džina. Zamišlјam sebe u njima. Jasno mi je da gde god bih krenula u tolikim čizmama, stigla bih brzo. Ali, da li bih negde stigla ako ne umem da hodam?! Ako bih pošla kod drugarice Dunje, koja živi tu sasvim blizu, da li bih, u tim čizmama, samo porušila njenu kuću,  jer je njena kuća bliže od 1 kilometra? Takve čizme ne bi bile od koristi. Moram da shvatim šta to tačno znači „stići do cilјa u čizmama od sedam milјa“.  Moram sama da se potrudim. Pročitala sam više puta pesmu Saše Božovića „Čizme od sedam minja“. On  je želeo da bude kapetan broda, a ja bih volela da budem slavna odbojkašica, kad porastem. Kako bi meni te čizme pomogle da „stignem do cilјa“? Od skora sam počela da treniram odbojku. Stekla sam nove drugare. Treninzi mi se jako sviđaju, iako su naporni. Sve je veoma zabavno, jer naš trener ume na tako zabavan način da nam objasni šta i kako treba da uradimo neku vežbu. Zato nam nije ništa teško. Nјemu pomaže njegova slatka, uvek nasmejana supruga, teta Tanjica. Mi je obožavamo. Volimo naš veoma mladi trenerski par i jedva čekamo svaki trening, sa nestrplјenjem. Redovno idemo na utakmice „našeg odbojkaškog kluba“, gledamo svoje starije drugare, navijamo i učimo.

Kada sam došla na svoj prvi trening, morala sam da „prođem  nekoliko provera“. Trener je na kraju rekao: „Imaš sve … da se baviš odbojkom: visoka si, spretna, brza, razumeš šta se od tebe traži.., samo budi uporna, redovno treniraj, uči da igraš timski..!“ Tu sam ga zamolila da mi objasni kako to treba da igram – timski. Zapamtila sam svaku reč, jer mi se činilo da je to jedan od važnijih  uslova da bi neko bio dobar sportista. Rekao je: „Odbojka je grupni sport u kome svaki igrač ima svoje mesto i ulogu, ali svi moraju da sarađuju, da igraju zajednički samo sa jednim  cilјem – da se odigra najbolјe što se može. To će donosti pobede, ali će se i gubiti. Iz tih izgublјenih utakmica mnogo možemo naučiti – gde smo grešili, šta treba popraviti…“  Onu reč sa tri tačke nisam zapamtila, ali jesam onu koja isto znači, naša jednostavna reč – osobine. Te trenerove reči su bile kao najlepša pesma za moje uši. Imam dara da budem dobra odbojkašica kada porastem, ali treba da idem stepenik po stepenik, da sve to što sam dobila rođenjem iskoristim na najbolјi način.

Odjednom mi se sve razbistrilo u glavi. Znači – ja sam već u svojim „čizmama od sedam milјa“, samo treba da budem uporna, strplјiva, da vežbam redovno i budem „timski igrač“ i  moje osobine kojima raspolažem  će se razvijati, a ja ću koračati sigurnim koracima u svojim „čizmama od sedam milјa“ ka svom  cilјu. Biću odbojkašica, dobra odbojkašica. Igraću za naš odbojkaški klub „Knjaževac“.  Ponosno  ću, sa svojim „saigračicama“ pozdravlјati najbolјe  navijače na svetu  gromkim „MI“, preskakaću sve prepreke u čarobnim „čizmama od sedam milјa“, jer taj „vetar u leđa“ moram da iskoristim, kako ne bih jednoga dana žalila što nisma umela da iskoristim ono što se samo jednom da – svoj talenat, dar, prave  osobine…

Nađa Nikić, 3/1
OŠ „Dimitrije Todorović – Kaplar“, Knjaževac

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here