Početna Porodica Saveti Kako uraditi domaći zadatak brzo i efikasno?

Kako uraditi domaći zadatak brzo i efikasno?

1165
0
rad za laptopom

Jedno od suštinskih pitanja većine učenika je kako uraditi domaći zadatak brzo i efikasno? Često se pitaju da li je količina zadataka koje dobijaju u skladu sa njihovim ostalim obavezama i potrebama. Treća stvar o kojoj ovi učenici brinu je kako da urade domaći zadatak u dogovorenom roku. Potrudili smo se da vam objasnimo šta je zdrava količina zadataka i smernice kako da odradite domaći zadatak bez odlaganja.

Kako uraditi domaći zadatak?

Odlučivanje o zdravoj količini zadataka

Deca nisu roboti, ali mnogi učitelji, nastavnici i profesori to zaboravljaju primoravajući ih da izvršavaju velike količine teških zadataka. Čak se i deca četvrtog razreda žale na njihovu obimnost. Stručnjaci sugerišu da prosečno školsko dete ne bi trebalo da troši više od 10-15 minuta dnevno na rešavanje zadataka posle nastave u 1. razredu. Količina zadataka povećava se za 10 minuta za svaki sledeći razred. To ne znači da bi maturanti svakodnevno trebali učiti po 2 sata.  Ako se ovo ne poštuje, deca se suočavaju sa stresnim situacijama koje dovode do ozbiljnih problema sa:

  • spavanjem
  • mentalnim zdravljem
  • fizičkim stanjem, posebno vidom
  • prijateljima
  • hobijima

Da li je fer? Ne, nije. Zbog toga vam mi sugerišemo kako brzo završiti domaći zadatak, bez obzira na uzrast.

kako uraditi domaći zadatak

Kako uraditi domaći zadatak brzo i bez ometanja?

Važno je da nikako ne budete ometani. Svaka vrsta ometanja u okolnom okruženju može dovesti do blokade.

Dobro osvetljeno okruženje je ključ uspeha. Najgore je obavljati zadatke na podu i na krevetu, jer će se učenik osećati nelagodno i neskoncentrisano tokom procesa. Izaberite sofu ili stolicu pored stola da biste započeli rad. Izrada domaćih zadataka u krevetu može rezultirati dubokim snom. Mesto bi trebalo biti dobro osvetljeno, što znači da jednevna svetlost u redu za oči učenika tokom procesa čitanja i/ili pisanja.

Izolujte se od elektronskih uređaja. Bilo koja vrsta mrežne komunikacije nije dobra ideja dok učenik radi zadatke. Isključite obaveštenja sa društvenih mreža. Najbolje je isključiti televizor, isključiti radio, zatvoriti vrata zajedno sa prozorima da biste ostali usredsređeni na stvar.

Savremenom učeniku je često potreban računar za obavljanje domaćih zadataka. Budite iskreni prema sebi i ostavite na ekranu samo veb lokacije povezane sa studijama i isključite zabavne stranice.

kako uraditi domaći zadatak

Imajte sva potrebna sredstva. Obavezno u sobi imajte sve stvari koje će vam trebati da završite domaći zadatak, kao što su knjige, beleške, računar, možda neki specijalni alat, papiri, olovke. itd.

Podesite neke aplikacije za blokiranje veb lokacija koje su dostupne na mreži da biste sprečili posetu veb lokacijama sa igrama ili društvenim mrežama.

Pojedite nekoliko zdravih zalogaja. Uklonite čokoladu, kolače i druge grickalica koje sadrže puno šećera. Za vaš mozak bi bilo bolje da jedete malo oraha, voća i povrća. Takođe ne zaboravite da pijete puno vode sveže vode.

Podesite tajmer. Odlučite koliko vam je vremena potrebno za izradu određenog zadatka. Ako ne uspete da izvršite misiju, alarm će vas obavestiti. To bi moglo značiti da je vreme da promenite taktiku. Tajmer će otkriti snage i slabosti vaših veština upravljanja vremenom pomažući vam da identifikujete aktivnosti koje zahtevaju duže vreme i one koje nisu dugotrajne.

Traženje pomoći je u redu, ali nemojte se upuštati u duži razgovor. Postavite pitanje jednom od roditelja koji je kod  kuće i vratite se na posao čim dobijete pomoć.

 domaći zadatak

Kako uraditi domaći zadatak: kada iskopčavanje gadžeta pomogne, a kada ne?

Mobilni uređaj ili lični računar je mač sa dve oštrice kada je reč o rešavanju domaćih zadataka. S jedne strane, uređaji kao što su zabavne aplikacije i igre mogu odvratiti učenika od posla. Sa druge strane, postoje aplikacije koje olakšavaju proces učenja. Posebne obrazovne alate moguće je svrstati u nekoliko kategorija:

  • pomagači
  • ispitivači
  • generatori

Pomagači je opšti naziv za alate koji pomažu učenicima da se nose sa domaćim zadacima. Ispitivači i generatori su zapravo pomagači. Oni vam pomažu da proverite da li u pismenim zadacima ima gramatičkih, pravopisnih ili interpunkcijskih grešaka. Generatori su dizajnirani da kreiraju citate, reference i generišu tekst. Uštede puno vremena jer u nekoliko sekundi mogu stvoriti citate u tekstu ili kompletnu listu referenci.

Kako završiti domaći zadatak u roku?

Da bi razumeo kako brzo završiti domaći zadatak, učenik bi trebao obratiti pažnju na proces planiranja i organizovanja. Zavisi od vremena koje planirate da potrošite na svaki zadatak.

Organizujte svoj radni pribor. Proverite da li su potrebni materijali za učenje unapred spremni: udžbenici, laptop ili PC, beleške s nastave, pomoćni alati i drugi relevantni izvori. Ako je računar glavna oprema, koristite ga.

Evo stručnih koraka za brzo i jednostavno obavljanje domaćih zadataka:

Najčešći savet je da započnete rano. Ne ostavljajte zadatak za zadnje veče. Počinjanje na vreme može vas spasiti neprospavane noći i stresa, kao i sticanje viših ocena.

Razmislite o vremenu koje treba posvetiti celokupnom domaćem zadatku.

Napravite listu različitih zadataka koje ćete završiti preko noći.

Izračunajte količinu vremena koju ćete morati potrošiti na svaki zadatak da bi se pripremili. Precrtavajte zadatke koje ste već uradili.

Pogledajte svoj zadatak odmah u školi ili na fakultetu. Dobra ideja je da pregledate zadatak odmah nakon što ste ga dobili. Pročitajte ga da biste znali da li razumete zadatak i treba li vam pomoć ili objašnjenje od strane učitelja, nastavnika, profesora ili prijatelja.

 domaći zadatak

Radite odmah domaći zadatak nakon što se vratite iz škole ili fakulteta. Ako učenik traži odgovor na pitanje „kako brzo obaviti domaći zadatak“, trebalo bi da shvati da je važno da početak ne odlaže za poslednji trenutak. Bolje je završiti sa zadacima posle nastave i osećati se slobodno. Ostatak večeri provedite sa porodicom, prijateljima, igrajući omiljenu igru, gledajući televiziju znajući da vam više ništa nije preostalo.

Prvo radite teže zadatke, a zatim laganije. U domaćim zadacima odredite najteže zadatke i počnite sa njima. Kad zapnete na jednom od njih, pređite na lakši zadatak. Kada završite neke jednostavne zadatke, dobra je ideja vratiti se na one teške.

Kako da se motivišem za rad domaćih zadataka?

Mnogi učenici pitaju: „Kako da se motivišem da radim domaći zadatak i koju korist imam od njih?“. Važno je shvatiti da dok ih radite dobijate nešto vrednije od novca – znanje.

Razmislite o posledicama ostavljanja domaćeg zadatka za poslednji trenutak i osećaju koji ćete imati prilikom predaje zadatka i dobijanja ocena za njega. To bi moglo da vas motiviše da započnete ranije.

Pravljenje pauza je neophodno. Pogrešno je raditi bez predaha. Napravite kratku pauzu od 5-10 minuta svakih 25-30 minuta da se vaš mozak i oči malo odmore od napornog rada. Bilo bi sjajno prošetati jer svež vazduh podstiče moždanu aktivnost.

Kako se rade domaći zadaci bez dobre motivacije? Dobra motivacija je neka vrsta nagrade u glavi većine učenika, bez obzira da li je to materijalna stvar ili ne. To je ono što čini proces učenja zabavnim. Smislite lične nagrade kako biste se motivisali (primeri: slatkiši, 30 minuta omiljene emisije, igranje omiljene igre 20 minuta, sastanak sa prijateljima itd.)

Pazite na svoje zdravlje! Učenik treba da razmišlja o zdravlju na prvom mestu.  Stalno piti vodu, jesti zdravu hranu i ne odlaziti kasno u krevet.

Nadamo se vam je ovih nekoliko saveta dalo ideju kako da brže, uspešnije i bez mnogo muke savladate svoje školske ili fakultetske obaveze kako bi imali više vremena za uživanje.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here