Početna Porodica Saveti Kako urediti prostor za učenje školarca?

Kako urediti prostor za učenje školarca?

327
0

Kao što treba da postoji prostor za igru i odmor, neophodno je da vaše dete ima i kutak za učenje i završavanje školskih obaveza. Ukoliko nemate uslova da svom školarcu obezbedite zaseban prostor za učenje i poseban radni sto, treba da se potrudite da mu omogućite okruženje koje će biti dovoljno podsticajno za učenje, čak i ako vaše dete to čini u kuhinji, trpezariji ili dnevnoj sobi. 

Dok pojedini školarci nemaju problem sa prostorom, okruženjem, koncentracijom i motivacijom za učenje, većini dece školskog uzrasta je za ispunjavanje školskih obaveza neretko potrebni posebni uslovi i dodatna motivacija. Školarci obično lakše ispunjavaju školske obaveze i postižu bolje rezultate ukoliko imaju svoj radni kutak. Uz malo truda, to može biti bilo koja prostorija u vašoj kući.

U nastavku teksta naći ćete nekoliko saveta kako da za svog školarca organizujete prostor za učenje i izradu domaćih zadataka. Saznajte kako da u svom domu napravite savršeno okruženje i inspirativno mesto za učenje koje će podstaknuti bolji školski uspeh vašeg deteta.

Inspirativan prostor za učenje

Slobodno budite kreativni kada je u pitanju prostor za učenje vašeg deteta. Deca najbolje pamte vizuelno, pa razmislite o tome da sobna vrata možete iskoristiti da na njih okačite mape, geografske karte, postere sa azbukom ili abecedeom, tablicom množenja, i druge obrazovne materijale. U zavisnosti od uzrasta, pustite i dete da učestvuje u uređenju sopstvenog kutka za rad i svakako se konsultujte sa njim oko najbitnijih stvari ili mu makar prepustite brigu oko pojedinih sitnica koje će dodatno ulepšati radni prostor. Važno je da sve bude u skladu sa njihovim uzrastom i ukusom. Adekvatan prostor za učenje treba da bude dovoljno atraktivan, prijatan i podsticajan, ali ne i preopterećen elementima i detaljima koji će previše ometati učenikovu pažnju.

Prostor u kome se uči ne bi trebalo da bude ni previše sterilan. Napravite od njega tajno skrovište za učenje, carstvo inspiracije, maštovitosti i kreativnosti. Ukoliko vaše dete ima omiljeni predmet u školi, neka radni sto i čitav radni prostor budu podređeni njemu – napravite mini-kabinet za geografiju, hemiju ili neka deo prostorije bude u znaku nekog posebnog interesovanja vašeg deteta, ali tako da se i dalje u njoj zadrži red. Ukoliko vaše dete voli da čita, nabavite šarene lejzibegove za ušuškavanje kraj police sa omiljenim naslovima, koji ne moraju nužno biti samo školska lektira. Napravite pravu atmosferu biblioteke svom malom knjiškom moljcu.

Adekvatan radni sto i stolica

U današnje vreme je, bez obzira na školski uzrast deteta, radni sto nezamisliv bez kompjutera ili laptopa, kao nezaobilaznog alata za učenje u digitalnom dobu. Iako treba da vodite računa o tome da sto za učenje, baš i kao čitava prostorija, bude uredan i nikako pretrpan nepotrebnim sitnicama koje izazivaju poremećaj pažnje, personalizovan radni sto, u znaku posebnih interesovanja vašeg deteta, sa nekoliko ličnih detalja (figurice omiljenih crtanih ili filmskih junaka, posteri i sl.), takođe može podsticajno delovati na vašeg školarca. 

Stolica takođe treba da bude adekvatna, anatomski oblilkovana i podešena tako da za radnim stolom omogućava ispravno držanje tela. Položaj glave i očiju treba da bude na adekvatnoj udaljenosti od ekrana. 

Od skladištenja školskog pribora koje povremeno koristi do sredstava za rad koje svakodnevno treba da ima pri ruci (olovke, sveske, markeri) – važno je odrediti prioritete. Vaše dete treba lako da dođe do materijala i pribora koji mu je potreban, čak i onda kada mu nešto nije nadohvat ruke i da u svakom momentu zna u kojoj fioci radnog stola se nešto nalazi.

Pobrinite se da osvetljenje bude odgovarajuće

Kada uređujete radni kutak za školarca, obavezno treba da razmišljate o osvetljenju radnog prostora. Najbolje je da radni sto bude smešten u blizini izvora prirodnog svetla, koje će učeniku obezbediti bolju koncentraciju, uz što manje naprezanje očiju i što uspešnije učenje i pamćenje. Ukoliko je prostorija takva da ne obezbeđuje dovoljno prirodnog svetla, nabavite kvalitetnu stonu lampu. Njeno svetlo treba što više da podseća na prirodno osvetljene i da zahvata što veću površinu stola.

Prostor koji je organizovan, uredan, čist i neopterećen pomoći će vašem detetu da se bolje fokusira i koncentriše. Obezbediće mu bolju efektivnost i produktivnost u učenju, a samim tim će se detetu i podići raspoloženje i pojačati volja za ispunjavanjem školskih obaveza. Ukoliko dete uči u neurednom i haotičnom i mračnom okruženju, trebaće mu više vremena da pronađe radni materijal i pribor za učenje, što dovodi stresa, gubitka vremena, poremećaja pažnje i osećaja nedostatka kontrole. 

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here