Početna Porodica Saveti Kako urediti stan koji će biti prilagođen životu sa decom?

Kako urediti stan koji će biti prilagođen životu sa decom?

291
0

Prilagođavanje stana kako bi se udobno živelo sa decom zahteva pažljivo planiranje i kreativno razmišljanje. Svaki roditelj želi da njihov dom bude siguran, inspirativan i funkcionalan prostor za rast i razvoj dece. 

Prilikom organizacije stambenog prostora, prioritet bi svakako trebao da bude na deci, s obzirom da u gradu većina nema pristup dvorištu za igru. U ovom tekstu ćemo vam dati korisne savete i ideje o tome kako prilagoditi stan životu sa decom, a da on bude bezbedan, praktičan i lep.

Odabir mesta za život

Većina roditelja često ima različite koncepte o stvaranju okruženja koje odgovara njihovoj porodici. Neki od njih odluče da je vreme da se presele i započnu novi život u gradu, kako bi se njihova deca lakše školovala.

Ukoliko tražite prodaja stanova Beograd ili izdavanje stanova Beograd, kada pronađete odgovarajuću nekretninu, obavezno obratite pažnju na određene stvari kao što su recimo blizina posla ili vrtića. Za razliku od sela, gradovi imaju prednost što u njima imate sve što vam je potrebno, a pritom je sve blizu i ne treba vam puno vremena da stignete do određenog mesta.

Pažljivo birajte boje za stan

Ukoliko niste sigurni koju boju da izaberete, najbolje je da se odlučite za jake nijanse i upotpunite ih elementima od drveta. Drvo će prirodno ublažiti intenzitet prostora, čime ćete postići balans bez narušavanja bojene dinamike u sobi. 

Kada razmišljate o uređenju prostora s decom, probajte da se igrajte sa smelim kontrastnim nijansama i uzorcima kako biste postigli zanimljiv efekat. Odvažite se za nijanse poput plave, žute, narandžaste ili čak roze, a možete da ih kombinujete sa leopard printom, prugama ili čak krugovima kako biste postigli živahnost prostora u kom će mališani uživati.

Ostavite dovoljno prostora deci za igru i lakše kretanje

Kada dođe do toga da vam je potrebno više prostora zbog dece, a istovremeno želite da se kroz stan može jednostavno kretati, važno je da svaka soba bude dovoljno prostrana. Suština je u tome da svaka prostorija izgleda prozračno i otvoreno. 

Stvaranje ovakvog otvorenog prostora će uneti svežinu u svaku sobu, a istovremeno će se uklopiti sa bilo kojom dekoracijom koju odaberete. Najbolji način da napravite ovakav raspored je da premestite nameštaj ka periferiji sobe kako biste maksimalno povećali slobodan prostor, čime će i deca imati dovoljno prostora za igru. 

Birajte izdržljive materijale i nameštaj

Kada birate nameštaj za vaš stan, obratite poseban fokus na detalje njegove izrade i materijale od kojih je napravljen. Potražite pristupačne komade, koji se lako održavaju. Jer se često dešava da deca uflekaju ili prospu nešto, pa je jako bitno da se fleke mogu lako skinuti.

Što se tiče sofe, centralnog elementa svake dnevne sobe, birajte one koje su napravljene od tkanine koje ne zahtevaju posebno održavanje, a i dalje će izgledati elegantno u vašem prostoru. Jedna od opcija je prava koža. Nasuprot veštačkoj koži, prava koža će izdržati svakodnevnu upotrebu i teže će se uprljati ili oštetiti. 

Koji su materijali najbolji za nameštaj ukoliko imate decu?

  • Vuna
  • Čvrsto drvo
  • Prava koža
  • Nerđajući čelik

Dajte deci slobodu da imaju svoju sobu

Dajte deci priliku da iskažu svoju kreativnost i lični stil tako što će imati sopstvenu sobu. To je prostor gde mogu slobodno da se izraze, razvijaju svoje hobije i osećaju se potpuno svoji. 

Njihova soba postaje njihov mali svet, gde mogu da se igraju, uče i rastu nezavisno. Opremajući je u skladu s njihovim interesima i ličnošću, podstičete osećaj samostalnosti i odgovornosti. Bitno je stvoriti ravnotežu između kreativnosti i funkcionalnosti sobe, kako bi bilo dovoljno prostora za igru.

Organizujte prostor za skladištenje stvari

Jedna od stvari na koje bi roditelji trebalo da usmere svoju pažnju je organizacija i skladištenje. Veličina prostora igra važnu ulogu u stvaranju stana prilagođenog deci. Zato, razmislite o postavljanju različitih ormara, fioka i pregrada kako biste smestili dečje stvari. 

Takođe, ukoliko imate dovoljno prostora, postoji i opcija da celu sobu namenite za skladištenje dečjih stvari, bilo da se radi o igračkama, odeći, materijalima za učenje ili drugim potrepštinama. Da bi se lakše snalazili, najbolje je održavati prostoriju urednom tako da svaka stvar ima svoje odgovarajuće mesto. Ovo će olakšati vašem detetu da jednostavno pronađe svoje stvari kad god to bude potrebno.

Složite knjige na polici

Ukoliko zaista želite podstaći svoju decu da čitaju, razmislite o načinu na koji izlažete knjige. Postavite knjige tako da izgledaju šareno i vizuelno privlačno. Ovo će zaintrigirati decu, a pristup knjigama će biti vrlo jednostavan. Odaberite kombinaciju knjiga koje su vaša deca već pročitala i onih za koje verujete da će ih zanimati. Imajte oba tipa knjiga kako biste podstakli redovno čitanje.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here