Početna Porodica Kako zabaviti decu tokom letnjeg raspusta

Kako zabaviti decu tokom letnjeg raspusta

1198
0
kako zabaviti decu

Letnji raspust je vreme kada većina porodica odlazi na odmor. Međutim, neke porodice ipak ostaju kod kuće. I ako nas najlepša grčka ostrva, predivne lepote Srbije i razne druge egzotične destinacije mame, ponekad moramo prihvatiti trenutnu situaciju. Ostati kod kuće i ne mora biti tako loše. Često je potrebna ogromna mudrost kako zabaviti decu tokom raspusta, naročito kada znamo koliko neke organizovane aktivnosti koštaju. No ako dobro osmislimo sve aktivnosti, raspust može biti zaista sjajan i kod kuće.

Pripremili smo za vas nekoliko ideja i iskreno verujemo da ćete naći nešto što će vam se dopasti.

Promuvajte se okolo i dođite do informacija

Tokom letnjeg raspusta u vašem mestu se sigurno događa mnogo toga u čemu vaša porodica može uživati, često i besplatno. Proverite da li se u toku leta organizuju neki festivali, predstave i razne druge svečanosti. Možda i dani umetnosti i starih zaboravljenih zanata.Biblioteke su takođe odličan izvor aktivnosti. Ima puno knjiga i računara kojima deca mogu biti zauzeta i mogu mnogo toga da istražuju.

Proverite da li bazen vašeg mesta nudi besplatan ulaz ili ulaz sa popustom tokom raspusta. Takođe možete nabaviti sopstveni bazen u nekoj trgovini ili ga poručite online.

U letnjim časovima muzeji i galerije često imaju neke izložbe i događaje. Mnoge umetničke galerije priređuju posebne događaje za decu i porodice. Ovo bi moglo biti nešto što će potaknuti umetničke žice vašeg deteta.

Pogledajte i svoj lokalni zabavni centar. Postoji mnogo sportova na otvorenom i zatvorenom prostoru i aktivnosti u kojima mogu da učestvuju.

Ostati kod kuće nije uvek loše

Naravno, ponekad ćete ostati i kod kuće, ali to ne znači da nekome mora biti dosadno. Možete iskoristiti priliku da provedete neko vreme igrajući omiljenu igru ili čitajući priču sa decom. Ako vam je potrebno još inspiracije kako zabaviti decu, isprobajte i neke od ovih aktivnosti:

Dogovorite dan za film – odaberite nekoliko omiljenih filmova, uzmite kokice i uživajte sa decom.

Pripremite se za kuvanje – izaberite recept sa decom, idite u kupovinu potrebnih sastojaka i skuvajte nešto zajedno. Zatim uživajte u zajedničkom jelu. U zavisnosti od starosti i interesovanja vašeg deteta, ovo može biti bilo šta, od jednostavnog kolača do spelijaliteta od šampinjona! Još ako svom kulinarskom umeću dodate i neke osvežavajuće i zdrave letnje napitke, ugođaj će biti potpun.

Pronađite neke zagonetke, igre i knjige i zabava može da počne. Neka dobra staromodna igra može biti zaista inspirativna.

Pogledajte svoje ormare i zabavite se oblačenjem stare odeće. Razgledajte odeću zajedno i poklonite onu koju nikada ne nosite i stvari iz kojih je vaše dete izraslo.

Ohrabrite decu da naprave predstavu ili šou. Mogli bi čak da koriste i vašu odeću za odevanje i rekvizite iz kuće. Ako imate kameru, možete je čak i snimiti .To će biti sjajna uspomena.

Napravite bunker sa decom – ako je lepo vreme, možete to raditi i napolju! Sve što vam treba su veće kutije ili jastuci sa kauča, nekoliko ćebadi i malo mašte.

Zajedno napravite spomenar koristeći fotografije iz porodičnog albuma ili one iscepane iz časopisa.

Kako zabaviti decu? Jednostavno izađite napolje.

Sunčani dani su odlični za jednostavne aktivnosti poput piknika i igara sa loptom. To možete organizovati blizu kuće ili čak u svom dvorištu.

Organizujte potragu za blagom oko kuće i bašte sa postavljenim tragovima i slatkišima koje će deca trebati pronaći.

Održavajte svoje mini olimpijske igre koje zahtevaju malo opreme – trka u džakovima od jastučnica, navlačenje konopca sa pojasom za kućne ogrtače. Upotrebite svoju maštu.

Ako je napolju suvo, idite u park ili prijatnu šetnju negde na miru sa decom uz flašu vruće čokolade.

Ako imate šator, možete da dogovorite kampovanje u svom dvorištu sa decom na jednu noć. Jedino ne zaboravite da se zaštitite od raznih buba i insekata kako vam zabava ne bi bila pokvarena. Narukvica protiv komaraca je nešto što vam može u tome pomoći. 

Ako je vetrovit dan, možete puštati zmajeve. Mogu se kupiti u jeftinim prodavnicama i pijacama.

Osmislite svoju zabavu

Budite kreativni i napravite stvari poput čestitki ili nakit od perli.

Organizujte dan umetnosti i zanata.  Uzmite malo platna i boje. Oni se mogu kupiti u nekim prodavnicama jako povoljno. Možete koristiti i tempere ili voštane bojice, a deca mogu svoje kreacije okačiti u svojim sobama. Mogućnosti je mnogo.

Napravite spisak svojih omiljenih igara iz detinjstva – stari favoriti poput školice,  trule kobile (janjine banjine) ili igre klikerima neće koštati ništa a vaša deca će uživati.

Uveče potaknite decu da osmisle igru koju možete da napravite sutradan – dajte im ideje kako to da učine na jednostavan način. Na primer trka papirnatim čamcima u gumenom bazenu ili pravljenje čunjeva za kuglanje od loptica i rolni toalet papira. 

Da li ste ikada razmišljali o Origamiju? Sve što vam treba su papir i uputstva koja se mogu naći na internetu. Zabavićete decu i naučiće novu veštinu u isto vreme.

Ne pokušavajte da ispunite deci svaki minut. Podstaknite maštu i samostalnost vaše dece – pustite ih da se igraju u svojim sobama ili dvorištu i eksperimentišu.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here