Početna Porodica Saveti Kako zainteresovati dete za učenje stranog jezika

Kako zainteresovati dete za učenje stranog jezika

276
0

Znanje stranih jezika otvara mnoga vrata kako u poslovnom tako i privatnom životu.  Zato je važno da deca još od najranijeg detinjstva steknu naviku za učenjem jezika. Osim olakšane komunikacije sa ljudima iz svih delova sveta, imaće i brojne druge prednosti ukoliko govore engleski, nemački, italijanski, španski, ruski ili neki drugi svetski jezik.  Zainteresovati dete za učenje stranog jezika može biti izazovno, ali uz kreativnost, strpljenje i prilagodljivost, stvara se motivacija i pozitivan stav prema ovoj aktivnosti. 

Učenje stranog jezika kroz igru 

Učenje stranog jezika kroz igru može biti veoma efikasan i zabavan način da se podstakne interesovanje kod dece. Koristite igračke, slagalice, društvene igre i aplikacije koje su dizajnirane za učenje jezika. Kroz igru, deca često neprimetno usvajaju nove reči i koncepte.

Igrajte igre kao što su „I spy“ (Vidim nešto), pogađanje reči na jeziku koji se uči, slagalice sa slovima ili rečima, igre asocijacije i slično. Možete sa svojom decom testirati i igru memorije. Napravite kartice sa slikama i odgovarajućim rečima na ciljanom jeziku. Igrajte igru memorije tako što ćete okretati kartice i tražiti parove. Probajte i da napravite scenu i komunicirate sa decom na jeziku koji želite da nauči. Pretvarajte se da ste u različitim situacijama i različitim ulogama. Ovo može biti korisno za vežbanje svakodnevnih izraza. 

Pevajte pesmice na stranom jeziku. Kroz ritam i melodiju dete će usvojiti određeni broj reči i naučiti da ih upotrebljava u odgovarajućem kontekstu. Čitajte priče na ciljanom jeziku ili nabavite knjige sa slikama koje prate tekst na jeziku koji se uči. Ovo pomaže u razvoju rečnika i razumevanju jezičnih struktura. Zanimljiva igra učenja novih reči na stranom jeziku je i kroz kuhinjske aktivnosti. Dok sa detetom pripremate hranu govorite na jeziku koji uči sve što radite. Iako možda svojoj deci ograničavate vreme provedeno ispred ekrana, ono može da bude korisno dok gledate crtane filmove na stranom jeziku. Isto tako postoji mnogo aplikacija i online igara dizajniranih za učenje jezika. Ove interaktivne opcije su izuzetno privlačne deci.

Dozvolite deci sa sami biraju jezik koji će učiti

Deca uglavnom vole da uče strani jezik. Podsticanje dece da sama izaberu jezik koji će učiti može biti korisno, jer će se osećati odgovornima za svoj učenički proces i verovatno će biti više motivisana da uče. Važno je da razgovarate sa njima o značaju jezika. Podelite sa njima kako znanje jezika može otvoriti vrata novim iskustvima, kulturama, prijateljstvima i prilikama. Pričajte sa njima o različitim kulturama i situacijama u kojima bi im određeni jezik mogao biti od koristi. Izložite ih različitim jezicima kroz knjige, crtaće, filmove, muziku i druge medijske sadržaje. Omogućite im da čuju kako različiti jezici zvuče. To može pomoći da se izdvoji jezik koji ih privlači. Podelite sa njima informacije o popularnim jezicima, jezicima koji se koriste u poslovnom svetu ili jezicima koji se često govore u njihovoj blizini.

Kako današnja deca žive u digiralnoj eri, pokažite im aplikacije, igre, knjige i online kurseve koji su dostupni za učenje jezika. Ovo može dodatno povećati njihovu motivaciju. Ukoliko imate prilike da putujete sa decom, to je sigurno još jedan od načina da ih zainteresujete da nauče jezik koji se govori u određenoj zemlji. Podstaknite im samopouzdanje i ohrabrite ih da se ne plaše izazova. Recite im da su sposobni da nauče bilo koji jezik koji izaberu. 

I što je najvažnije, nikada ne vršite pritisak i pružite deci podršku! Neka odluka bude njihova, jer će biti više motivisana da uče ono što ih stvarno zanima. Bez obzira na izbor jezika, pokažite im svoju podršku i ohrabrite ih da istražuju, uče i rastu kroz ovaj proces. Uz otvoren dijalog, podršku i pružanje informacija, deca će imati veći osećaj vlasništva nad procesom učenja jezika i veću verovatnoću da će se posvetiti učenju sa entuzijazmom.

Kursevi i časovi za učenje stranog jezika

Kursevi i časovi za učenje stranog jezika za decu mogu biti poprilično korisni i efikasni ako su prilagođeni uzrastu, interesovanjima i potrebama deteta. Međutim, kvalitet ovih kurseva može varirati u zavisnosti od predavača, metoda nastave, materijala i sadržaja. Važno da je škola stanih jezika u koju upišete dete ima kvalifikovane predavače, ali i interaktivne pristupe nastavi kroz igru, pesme, priče i druge kreativne aktivnosti. 

Kursevi bi trebalo da omoguće deci da primene naučeno u stvarnim situacijama, kao što su simulacije putovanja, restoranskih poseta i drugi scenariji iz svakodnevnog života. Atmosfera u kojoj se održavaju časovi treba da bude podržavajuća, ohrabrujuća i podsticajna kako bi deca bila voljna da se uključe i izražavaju na ciljanom jeziku. Dobri kursevi će pratiti napredak deteta i prilagoditi nastavu prema njihovim potrebama.

Pre nego što se odlučite za određeni kurs ili časove, preporučuje se da istražite različite opcije, čitate recenzije, razgovarate sa drugim roditeljima ili starateljima koji su već koristili određene kurseve i da možda prvo probate nekoliko besplatnih ili probnih časova kako biste ocenili odgovaraju li vašem detetu.

Važno je da pristupite učenju jezika sa pozitivnim stavom, strpljenjem i podrškom. Dete će verovatno imati uspone i padove u motivaciji, ali kontinuirano podsticanje i angažovanje na zabavan način mogu stvoriti trajni interes za učenje stranog jezika.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here