Početna Porodica Saveti Kakvi treba da budu najbolji rančevi za prvake?

Kakvi treba da budu najbolji rančevi za prvake?

683
0

Kada birate za svoje dete, naravno da birate najbolje. Još kad je obrazovanje u pitanju, mnogi se vode onom čuvenom “sve sam ti obezbedio, tvoje je samo da učiš”. Polazak u školu jedan je od najvažnijih momenata u životu i roditelja i deteta, ali podjednako su važne i pripreme. One podrazumevaju da se izaberu najbolji rančevi za prvake, da se obezbede knjige i školski pribor i svu ostalu opremu koja je školarcima potrebna.

Zadržaćemo se na rančevima za decu, kao jednoj od stavki koje roditeljima zadaju najviše glavobolje. Naime, svi smo svedoci, kada dođe prvi septembar, mnoštva mališana koji na svojim leđima nose rančeve koji su puni knjiga i svezaka i samim tim preteški. Čime se treba voditi prilikom kupovine?

Rančevi za devojčice kao spoj lepog i praktičnog

Za devojčice važi nepisano pravilo da više obraćaju pažnju na detalje i da su posebno zahtevne prilikom kupovine. Estetika je ono na šta vrlo često paze, a ona se vrlo često svodi na izbor boja i dezene (crtani likovi, printovi, šljokice i razni dodaci…). Tu je ključna uloga roditelja, koji treba da nađe balans između želja devojčica i njihove zamisli kakvi rančevi za devojčice baš njima odgovaraju, i toga da taj ranac mora da bude prilagođen kičmi koja je u razvoju. Devojčice su često i krhkije građe od dečaka, pa je zato vrlo važno da se izabere ranac koji leđima ne predstavlja dodatno opterećenje, odnosno da bude lagan, ali i čvrst. Zatim, ručke ranca treba da odgovaraju ramenima – ni previše široke, ni previše uske, uz dodatno ojačanje na leđima ranca. Deca, prirodno, o tim stvarima ne razmišljaju, pa je zato na roditeljima da utiču na decu pre svega sa aspekta zdravog razvoja leđa.

Da li se i koliko razlikuju rančevi za dečake od onih za devojčice

Suštinski, ove dve vrste rančeva razlikuju se samo po bojama i dezenu. Rančevi za dečake i devojčice su gotovo isti po modelu, odnosno veličini i strukturi, i kod njih je važno sve ono što je pomenuto kod rančeva za devojčice. Pravilno držanje i razvoj muskulature za dečake su podjednako važni, tako da i njihov ranac treba da bude što laganiji, sa ojačanim delom koji prianja kičmi i kaiševima koji prate građu i širinu ramena. Jedan od najpopularnijih dezena za dečake u nižim razredima uključuju neke junake iz crtanih filmova i serija, dok su kod starijih popularniji oni sa motivima fudbalskih klubova i sa sportskim i gejmerskim detaljima. Dečaci možda nisu zahtevni kao devojčice, ali i oni podležu uticaju potrošačkog društva i knjižara koje pred početak školske godine izlože brojne nove modele, pa roditeljima upućuju pitanje “mogu li da kupim novi ranac ove godine”. Iako prošlogodišnjem ne fali ama baš ništa.

Svi žele da izbor budu moderni rančevi – koji su najpopularniji?

Popularnost rančeva opet zavisi od dezena koji su aktuelni u tom trenutku. Što se tiče modela, neko vreme unazad naročito su popularni oni u obliku koferčeta na točkiće, koji se ne nose na leđima, već se vuku po podlozi. Takvi moderni rančevi naročitu popularnost dostigla je u trenutku kada se pojavila sve veća briga zbog težine ranca, knjiga i školskog pribora. Međutim, neki stručnjaci kažu da je i takav model diskutabilan sa stanovišta brige o detetovoj kičmi. Naime, kako se vuče uglavnom jednom rukom, telo deteta je ipak u nepravilnom položaju da i to može da utiče na nepravilno držanje. Ono što deca vole, naročito dečaci, jesu rančevi poznati sportskih proizvođača, koji jesu moderni rančevi, ali ipak nisu za najraniji školskui uzrast. Takvi rančevi su pre svega za sportske aktivnosti, i za opremu koja nije toliko teška (patike za salu, peškir, šorts i majica).

Za početak školovanja, najbolje su anatomske školske torbe za prvake

Kada čujemo da je neki proizvod anatomski, to nam na neki način uliva sigurnost da je to nešto što je pravi izbor za nas i naše dete. Namenjeni su pre svega učenicima mlađih razreda, jer se prilagođavaju njihovoj kičmi, poleđina ranca je oblika koji odgovara detetu, a kaiševi su postavljeni tako da ranac ne visi ispod leđa. Materijal od koga se anatomske školske torbe prave uglavnom su nepromočivi, ali i vazdušasti kako bi pružili dodatnu udobnost i omogućili da vazduh struji. Ojačanje dna ranca je zbog velikog tereta veoma važno, i pruža anatomskom rancu poželjnu dugotrajnost, te mogu potrajati i duže,  što je značajno, jer im cena uglavnom nije zanemarljiva.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here