Početna Porodica Saveti Kalendar trudnoće – vođenje i podsetnik

Kalendar trudnoće – vođenje i podsetnik

384
1
trudna-zena
Pexels.com

U poslednjim godinama patentirani su kalendari trudnoće, u vidu kalkulatora i na taj način iz kućnih uslova možete pratiti razvoj trudnoće i planiranje porođaja. Savet za sve buduće majke je da kalendar trudnoće vode prema uputstvima svog ginekologa, jer na taj način kalendar trudnoće će biti precizan i tačan. 

Kako se može voditi kalendar trudnoće

Kalendar trudnoće može se voditi na nekoliko načina, ali cilj je uvek isti i to je definisanje porođaja. S obzirom da se trudnoća prema ginekološkim aspektima vodi po nedeljama, tako se preporučuje i kalendar trudnoće najoptimalnije voditi prema nedeljama. Od dana dobijanja poslednje menstruacije za počinje se računanje trudnoće. Pored računanja u nedeljama, moguće je i računanje u mesecima ili u trimestrima. Vođenje kalendara trudnoće u trimesterima i nije tako često, s obzirom da se radi o poglavlju od tri meseca, što je dug period. Najoptimalnije je vođenje trudnoće po nedeljama. 

Ultrazvučne analize

Zahvaljujući ultrazvuku moguće je pratiti razvoj trudnoće od samog početka. Na jednostavan, bezbolan i ne izazivan način moguće je kontrolisati trudnoću. Ultrazvučna analiza sastoji se iza analize ultrazvukom preko stomaka i vaginalnom sondom. U periodu prvog trimestra obično se vrši ultrazvučna analiza vaginalnom sondom, s obzirom da je fetus još uvek u materici, odnosno vaginalnom kanalu. Nakon 13-14. nedelje trudnoće ultrazvučna analiza obično se obavlja preko stomaka. Nakon svakog ultrazvučnog pregleda, obično ginekolog koji vodi trudnoću ispisaće tabelu sa parametrima i analizama bebe (težina, prečnik glave, obim glave, prečnik od glave do trtice, dužina butne kosti, obum trbuha…. eventualni problemi). Zahvaljujući mesečnim ultrazvučnim analizama dobijate kompletnu sliku rasta i razvoja vaše bebe trokom trudnoće. 

4D ultrazvučna analiza

Od 13. nedelje prema kalendaru trudnoće moguće je obaviti specijalnu ultrazvučnu analizu, nazvanu kao 4D. Naime, to je ultrazvučna analiza izvšena specijalnim ultrazvukom, sa visokom frekvencijom, tako da se jasno i precizno mogu videti svi organi i propratiti razvoj vašeg deteta. Zahvaljujući 4D analizi moguće je precizno videti i izmeriti prečnik i obim glave, dve moždane sfere (početak formiranja mozga – uočava se, žargonski rečeno „leptir“), jasno se može izmeriti vratno zadebljanje, izmeriti nosna kost (bitna zbog Daunovog sindroma), izmeriti gornja vilica, uočiti očna sočiva, jasno izmeriti razmak između glave i trtice, dužinu butne kosti, podkolenica, nadlaktica, uočiti organi, srčane radne bebe i merenje dotoka krvi kroz matericu. Zahvaljujući 4D analizi moguće je propratiti kakav je fiziološki razvoj bebe i eventualnih elemenata genetike (preko merenja nosa, tri kosti na šaci i sl.)

Savet za trudnice

Da bi bio tačan, kalendar trudnoće zahteva i pravilno vođenje. Zahvaljujući njemu možete tačno predvideti termin, odnosno 40. nedelju. Redovnim i adekvatnim ginekološkim pregledima, analizama i drugim segmentima vođenja trudnoće možete pravilno izneti trudnoću do samog porođaja. Savet za trudnice je da se pridržavaju uputstava lekara u smislu dolazaka na preglede, korišćenja lekova i načina zdravog života. Izuzetno je bitno da se trudnice zdravo hrane, da izbegavaju alkohol i cigarete, gužvu i stres, da imaju redovan i kontinuiran san, kao i umerenu fizičku aktivnost. Redovna šetnja uticaće i regulisaće na bolju cirkulaciju i dovođenje dovoljne količine krvi do bebe. Trudnoća je najlepše stanje kod žene i treba potpuno uživati u njoj. 

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here