Početna Škola Prepričana lektira Kanjoš Macedonović – Stjepan Mitrov Ljubiša (prepričano)

Kanjoš Macedonović – Stjepan Mitrov Ljubiša (prepričano)

18852
0
PODELI

Pred vama se nalazi ukratko prepričano delo Stjepana Mitrova Ljubiše, “Kanjoš Macedonović”. Tekst koji je pred vama može vam veoma dobro poslužiti i kao građa za pismeni sastav na ovu temu. Naša preporuka je da ipak pročitate delo i doživite ga na svoj način.

Kanjoš Macedonović

Priča koju je Stjepan Mitrov Ljubiša naslovio “Kanjoš Macedonović” pomalo liči na legendu, na drevnu priču u kojoj se sukobljavaju dobro i zlo, stvarno i izmišljeno, ali u suštini obrađuje zaplet koji se odvija oko jednog paštrovskog trgovca, koji naizgled, nemoćan i slab uspeva da se izbori sa svim neprilikama koje su ga zadesile i pritom postaje heroj.

Naime, Kanjoš odlazi da trguje sa Mlečanima, nadajući se da mu oni neće praviti nikave probleme, kao i to da poštuju dogovor i mir koji su prethodno sklopili. Međutim, ono čemu se Kanjoš nadao neće se ostvariti, jer nailazi na čitav niz prepreka, podvala, poteškoća da proda robu, skupe carine i tako dalje. On duboko razočaran takvim ponašanjem Mletaka, odlučuje da se povuče i prekine sa trgovinom. Sa druge strane, u Mletačkoj se odvija jedna kobna i uznemirujuća situacija, koje je uzdrmala čitavu državu. Zapravo, iz pokrajne Furlanije, pojavljuje se nekakav neustrašivi junak Furlan koji izaziva mletačkog dužda na dvoboj, ili da mu preda vlast. Dužd je bio star čovek, a kako nije mogao naći hrabrog zamenika, odlučuje da zamoli Kanjoša da dovede iz svoje zemlje nekog hrabrog ratnika.

Kanjoš se podsmevao lažnom junaštvu mletačkog naroda, naglašavajući da u njegovoj zemlji ima na stotine hrabrih mladića koji bi bez problema savladali tog diva. Međutim, on nije bio svestan da će zapravo on biti taj junak koji će izaći na megdan silnom junaku. Od dužda dobija primamljive ponude i obećanja koja su Kanjoša motivisala da se vrati u svoje pleme i pronađe nekog ko će se sukobiti umesto dužda. Sve ponude koje je dužd obećao odnosile su se na saradnju i sve povoljne uslove koje bi imali tokom trgovine. Kanjoš sav zadovoljan odlazi u svoju zemlji i svom plemenu govori o situaciji koja je zadesila Mletačku držvu, kao i to da traže njihovog junaka. Međutim, njegova očekivanja bila su izneverena. Umesto da se dogovore i pronađu hrabrog mladića, čitavo pleme mu govori da nije trebao sa ih uzmemirava nego da on sam izađe Furlanu na megdan.

Cela situacija ne bi bila toliko zastrašujuća da Kanjoš nije izgledao kako je izgledao. Naime, fizički je bio veoma nizak, neprimetan, iako je bio žilav i spretan. Ostavljao je utisak nekog slabića koji nije u stanju da se bori sa nekim ko je mnogo jači. Kanjoša, iako su pratile takve fizičke pojedinosti, ipak je imao izuzetne vrline. Bio je veoma mudar i dosetljiv, ali i pomalo lukav. Iako je bio svestan svog izgleda i utiska koji izaziva njegova pojava, on ipak pristaje da se bori protiv Furlana, čime pokazuje veliku hrabrost. Dvoboj koji je prikazan još više veliča Kanjoša. Njemu se Mlačani smeju jer je nizak i izgleda kao slabić, čak i ne kriju da su razočarani kakvog junaka su im poslali. Međutim, Kanjoš im ne ostaje dužan i veoma mudro odgovara, da bolji junaci idu boljem narodu, a da su oni jedva dobili i njega. On time pokazuje koliko je nepokolebljiv u svojoj odluci da ipak izađe na megdan, iako izgleda tako kako izgleda. Ne dozvoljava da ga ponize oni koji nisu imali hrabrosti da se bore i koji su, kao takvi gori od njega.

Još veću mudrost pokazuje onda kada se suočava sa Furlanom, gde tom prilikom, uz brojne dosetke i komentare ostavlja utisak hrabrog junaka. Njegova borba sa Furlanom pomalo podseća na megdane u epskim pesmama, a Kanjoš pobeđuje Furlana, ali dosetljivošću, a ne snagom. On je time dokazao da je ponekad vredno rizikovati i da nije sve u snazi. Iako su postojale male šanse da baš on pobedi, dokazao je da izgled ume da prevari i da u njemu kuca junačko srce, a da se tim junaštvom nikada nije hvalio. Iznenadio je i sebe i druge i svoje ime obeležio uzvišnim morlanim osobinama.

Nakon tog uspeha, bio je nagrađen od dužda sandukom zlata, kao i duždevom kćerkom. Međutim, ponosit Kanjoš to odbija, uz objasnjenje da u sanduk treba više da stavljaju nego da vade i da je njihov običaj da žene devojke iz njihovog plemena.

Time dokazuje da njemu blago nije važno i da jedino što želi jeste da se poštuju dogovori i obećanja.

U epilogu ove pripovetke, ukazano je na to da Mleci nisu ispoštovali dogovor, te da su ponovo otežavali trgovinu, kao ranije. Međutim, pripovedač na kraju, kao komentar govori da su Mlačani završili onako kako su zaslužili, što je aluzija na propast mletačkog carstva.

 

OSTAVITE ODGOVOR