Početna Zdravlje Zdravlje dece Kašalj kod dece – najčešći uzroci i na šta obratiti pažnju?

Kašalj kod dece – najčešći uzroci i na šta obratiti pažnju?

1937
0

Kašalj je važan deo odbrambenog sistema tela, a pomaže kako našem organizmu, tako i organizmu naše dece, da se reši potencijalno štetnih mikroba i iritanata. Ipak, kašljanje znači i manifestaciju toga da je naše telo pogođeno istim (neželjenim bakterijama ili virusom).

Ukoliko se kašalj kod dece pojavi, savetujemo da dete odvedete kod lekara koji će utvrditi čime je kašalj uzrokovan, a zatim prepisati odgovarajuću terapiju. Kako biste dete blagovremeno odveli kod doktora, važno je na vreme prepoznati vrstu kašlja kod dece i shvatili njegove potencijalne uzroke.

Jesen i zima godišnja su doba u kojima se kašalj kod dece posebno često javlja, pa je pravo vreme da se više informišete o njemu. Zato smo temeljno istražili, a i vama ćemo u narednim redovima predstaviti koji su to najčešći uzroci kašlja i na šta treba obratiti pažnju.

Vrste i uzroci kašlja kod dece

Postoji više vrsta kašlja kod dece, a podela na suv (nereproduktivni) i vlažan (produktivni, zreli), osnovna je podela kašlja i ona koju bi svaki roditelj morao da zna da razlikuje.

Suv i vlažan kašalj imaju drugačiji zvuk i dok suv nema iscedak, vlažnim kašljem izbacuje se sekret iz grla. Pošto je cilj tela izbacivanje štetnih bakterija i virusa kašljem, najbolji način da se to podstakne, a istovremeno detetu i olakša kašljanje jeste korišćenje sirupa. Sirup za iskašljavanje kod dece umnogome olakšava kašljanje, a ukoliko je od prirodnih blagotvornih sastojaka, može biti i pravi melem i imati pozitivnog uticaja na samo zdravlje disajnih organa kod deteta.

Uzrok kašlja kod dece može biti:

 • Zapaljenje disajnih puteva virusima i bakterijama,
 • Iritacija iz vazduha,
 • Alergije,
 • Udahnuto strano telo.

Neke infekcije koje su često uzrokovane virusima i odgovorne za kašalj kod deteta su:

 • Obična prehlada,
 • Grip,
 • Krup (virusno zapaljenje grkljana i dušnika, česta kod dece uzrasta od dve do pet godina),
 • Upala pluća,
 • Bronhitis.

Zavisno od samog uzroka i stepena infekcije, kašalj može zvučiti “gore” i biti zreliji, a može imati i hrapav, blaži zvuk i kategorizovati se u suv kašalj. Nekada kašalj može biti i uzrok alergije ili obične iritacije, a on je tada najčešće suv. Generalno, suv kašalj se smatra manje opasnim od zrelog, ali svakako je doktor tu da stručno proceni i tretira pojedinačni slučaj.

Drugi simptomi mogu ukazati koji je uzrok kašlja kod dece

Nije dovoljno da dete kašlje da biste odmah bili sigurni u to da je pogođeno virusnom infekcijom. Tu su i drugi, česti propratni simptomi virusa, a kašalj kod dece samo je jedan od njih.

Evo koji su to drugi znaci koji mogu da potvrde da je kašalj kod dece prouzrokovan virusnom infekcijom:

 • Temperatura,
 • Iziritiran ili nos koji curi,
 • Kijanje,
 • Glavobolja.

Ako detetu pored kašlja i suze oči i često kija, najverovatnije je reč o alergiji. S druge strane, ako nema drugih simptoma, već je u pitanju samo kašljanje koje se brzo završilo – to može govoriti da je došlo do udisanja iritanta ili stranog tela.

Osim terapije koju će prepisati doktor, dete bi trebalo da pije puno tečnosti (mlaka limunada, čajevi, voda i supa) i da se odmara što više. Astma je mnogo ređi uzročnik kašlja kod deteta od prehlada, alergija i iritacija, ali definitvino i nju treba uzeti u obzir kao jedan od potencijalnih uzročnika kašlja. Doktor će najbolje znati da proceni zašto dete kašlje, a vi treba da prepoznate simptome i znate kada je vreme da odvedete dete na lekarski pregled.

Kako sprečiti pojavu kašlja kod deteta

Bolje sprečiti nego lečiti, izreka je koju su nam stalno ponavljale naše bake, a mi je često nismo uvažavali. Sada je pravo vreme da to i učinimo i kako znamo i umemo sprečimo pojavu kašlja kod deteta. Evo ultimativnih saveta uz čiju primenu možete sprečiti pojavu kašlja kod deteta:

 • Čisto okruženje – ako dete boravi i spava u čistom okruženju, manja je mogućnost da će biti iziritirano prašinom i sličnim supstancama, koje mogu prouzrokovati kašalj i manifestacije alergije;
 • Svež vazduh – boravak u prirodi i na čistom vazduhu, šetnja ili igranje, ubrzava čišćenje disajnih puteva i sprečava pojavu kašlja i prehlade;
 • Utopljavanje – tokom hladnih dana i noći dete bi moralo da bude utopljeno. Slojevito oblačenje i grejanje prostorije u kojoj boravi to će i omogućiti, a verovatnoće da se dete prehladi biće manje;
 • Pranje ruku – bakterije se do organizma najviše prenose putem šaka, pa je važno da dete što češće pere ruke kako bi ih održavalo čistim.
 • Dobra ishrana i redovan san – organizmu prija voće i povrće, unos dovoljne količine tečnosi, ali i kvalitetan san od 8 ili više sati. Ovako se imunitet održava snažnim, što smanjuje šansu za dobijanje prehlade i gripa. Kod dece koja imaju hronični kašalj, najčešće je u pitanju upravo slabiji imunitet. U tom slučaju treba razmisliti o pomoći najsavremenijih dostignuća iz oblasti medicine, kao što je jačanje imuniteta Bicom aparatom. Ova metoda integrativne medicine pokazala se kao efikasna kako kod dece tako i kod odraslih.

Nakon informacija koje smo vam ponudili, kao i korisnih saveta, sigurno je da ćete umeti da prepoznate kašalj koji je “za doktora”, ali znati i da sprečite njegovu pojavu kod deteta. Prepisanu terapiju primenjujte prema uputstvima i obezbedite detetu što bolju negu.

 

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here