Početna Vesti Obaveštenja Knjiga Kreativnog centra Lost On You dobila oznaku White Ravens za 2018....

Knjiga Kreativnog centra Lost On You dobila oznaku White Ravens za 2018. godinu

1314
0

Zadovoljstvo nam je da vas obavestimo o tome da je knjiga Kreativnog centra KROKODIL PEVA (napisala Vesna Aleksić, ilustrovala Maja Veselinović)
dobila oznaku White Ravens za 2018. godinu i da se našla u katalogu Međunarodne biblioteke za decu u Minhenu (International Youth Library), u kojem se preporučuju najbolje knjige za decu i mlade iz celog sveta!

Žiri je u obrazloženju, između ostalog, naveo sledeće: „Vesna Aleksić kombinuje svoj topli pripovedački stil, inspirisan srećnim detinjstvom devojčice Danice, s dramatičnim tonovima kojima nagoveštava rastuću tenziju u njenoj porodici. To je još jedan od razloga zašto je ova knjiga za decu dobila toliko nagrada u Srbiji.“

http://whiteravens.ijb.de/book/873

Oznaku White Ravens dobijaju knjige koje zaslužuju pažnju zbog univerzalnih tema o kojima govore, zbog svoje izuzetnosti, kao i zbog inovativnog umetničkog ili literarnog stila i dizajna. Knjige moraju da zadovoljavaju visoke kriterijume u vezi s jezikom, sadržinom i umetničkim utiskom, moraju da inspirišu, provociraju i uspostavljaju nove tokove u književnosti.

Katalog White Ravens 2018 biće predstavljen 11. oktobra na Sajmu knjiga u Frankfurtu (10–14. oktobar 2018), kada će svaki izdavač čija se knjiga našla u katalogu dobiti svoj primerak. Na Međunarodnom sajmu knjiga za decu u Bolonji u proleće 2019. godine sve nagrađene knjige biće izložene na štandu Međunarodne biblioteke za decu. Ovogodišnji katalog sadrži 200 naslova iz 59 zemalja.

Svake godine stručnjaci za književnost iz Međunarodne biblioteke za decu u Minhenu biraju nove knjige iz celog sveta koje smatraju posebno značajnim. Spisak tih dela objavljuje se u katalogu White Ravens, prvi put štampanom 1993. godine.

Tri izdanja Kreativnog centra dobila su do sada prestižnu oznaku White Ravens:

Knjiga Koga se tiče kako žive priče Dejana Aleksića – 2015. godina
Roman Leto kada sam naučila da četim Jasminke Petrović – 2016. godina
Roman Krokodil peva Vesne Aleksić – 2018. godina

Izdavači iz celog sveta svake godine šalju odabrane knjige Međunarodnoj biblioteci za decu. Sve te knjige ostaju u fondu biblioteke. Digitalni katalog (www.childrenslibrary.org/servlet/WhiteRavens) sadrži 3.557 knjiga na 60 jezika iz 84 zemlje. Pretraga je moguća po ključnoj reči, godini u kojoj je knjiga odabrana da uđe u katalog, po zemlji iz koje dolazi, jeziku na kojem je objavljena itd.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here