Početna Porodica Saveti Koji kućni poslovi se preporučuju za decu od najranijeg detinjstva

Koji kućni poslovi se preporučuju za decu od najranijeg detinjstva

125
0
usisivač-tepih-staza
Pexels.com

Tokom odgajanja i vaspitavanja dece često se suočavamo sa problemima, nedoumicama i brojnim pitanjima. Neka od njih su da li se detetu preporučuju kućni poslovi, koji su, i kada sa njima treba početi? 

U prošlosti deca su od najranijeg uzrasta učestvovala u većini kućnih poslova i to se podrazumevalo. Reč odraslih se poštovala, a zadaci dobijeni od njih nisu dovođeni u pitanje, već su se bespogovorno izvršavali. 

Danas je to drugačije, tako da smo otišli u drugu krajnost. Dolazimo u situaciju da odgajamo prezaštićenu decu i bez radnih navika. To svakako nije dobro.

Većina stručnjaka za dečiji razvoj smatra neophodnim da se deca uče i uključuju u kućne poslove od najranijeg doba. Naravno, to donosi višestruke koristi za dete. Razvija se samopoštovanje, samostalnost, osećaj sreće i zadovoljstva. Uče se odgovornosti i stiču veštine za budućnost.

Kada početi sa kućnim poslovima? 

Roditelji često prave grešku, smatrajući da su deca suviše mala i nesposobna za obavljanje nekih kućnih poslova. Međutim, dete od druge godine treba polako učiti kućnim poslovima. Naravno, treba imati u vidu njihov uzrast i individualne mogućnosti svakog deteta. 

U početku su to mali i jednostavni zadaci, a kasnije sve krupniji i složeniji. Uz to dolazi do razvijanja prirodnih talenata i podsticanja kreativnosti kod dece. Deca najbolje uče po modelu i kroz igru. 

Zato je najbolje malu decu najpre usmeravati da pokupe igračke i raspreme svoj krevet. U početku će im biti potrebna pomoć i nadzor, ali veoma brzo će postati samostalni.

Kako decu motivisati za rad?

Ako se počne na vreme i dete stekne radne navike i svakodnevnu rutinu, neće biti potrebna neka posebna motivacija. U porodicama u kojima postoji jasna podela poslova i podjedanko učestvovanje svih članova to se smatra normalnim i sve teče lagano i bez stresa. Ipak deca su često sklona da probijaju granice, da izbegavaju svoje obaveze posebno u periodu adolescencije. Tada pojedini roditelji pribegavaju raznim ucenama, pretnjama i kaznama. Neretko poklonima ili novcem pokušavaju da privole tinejdžera da uradi neki posao. To stvara samo kontraefekat. Umesto toga možete napraviti nedeljni raspored kućnih poslova i zaduženja podeliti na sve članove porodice. Važno je da deca učestvuju u kreiranju ovog rasporeda. Uvažite njihove želje i afinitete. Tabelu sa nedeljnim poslovima okačite na frižider ili neko drugo vidno mesto i svakodnevno beležite koji su poslovi obavljeni.

Imajte na umu da pohvala za obavljen posao ne sme izostati. Takođe, uzdržite se od ispravljanja i kritikovanja. Nemojte insistirati na savršenstvu. Dozvolite im da urade kako oni misle da treba. Hrabrite ih i  hvalite svaki uloženi trud. 

Kućni poslovi koje mališani mogu obavljati u najranijem uzrastu

Dete od dve ili tri godine može da spakuje svoje igračke, baci pair u kantu za smeće, donese nešto na zahtev, doda vam štipaljke kada prostirete veš. Takođe deca ovog uzrasta vole da pomažu starijoj braći ili sestrama. Tada se osećaju važno i korisno. 

Ipak ne zaboravite da na ovom uzrastu morate da nadzirete dete kako ne bi došlo do neželjenih povreda. 

Na uzrastu od četiri ili pet godina deca i dalje žele da učestvuju u kućnim poslovima. Mogu da postavljaju i raspremaju sto nakon obroka, da usisavaju mrve ručnim usisivačem. Takođe mogu učestvovati u pranju plastičnog posuđa, prinošenju namirnica, dodavanju, mešanju, pridržavanju. 

Mališani posebno uživaju u kuhinji. Mada kada su manja deca u pitanju potrebno je da obratite posebnu pažnju na bezbednost i funkcionalnost radnog prostora. Neophodno je da zaštitite decu od mogućih opekotina, posekotina i obavezno da obezbedite utičnice. Redovno čistite i brišite sve površine koje su u dodiru sa hranom. U tom smislu idealan je kvarc za kuhinje jer je lak za održavanje. Njegova prednost između ostalog, ogleda se i u tome što je otporan na hemikalije koje se koriste u kućnim uslovima.

Mališanima posebno zadovoljstvo predstavlja priprema hrane, tako da kada nešto mesite možete odvojiti parče testa sa kojim će se dete zanimati satima. 

Među omiljenim poslovima petogodišnjaka su još: zalivanje cveća, davanje hrane ljubimcu, čišćenje metlicom ili brisanje prašine. 

Kućni poslovi za decu školskog uzrasta

U periodu  mlađeg školskog uzrasta radi se o malo težim zadacima koje dete može već potpuno samostalno obavljati. Naučite ih na vreme da brinu o svojim stvarima i obavezama. Ranac i pribor za školu treba sami da pripremaju i pakuju. Ukoliko pokušaju da se izvuku od kućnih poslova izgovarajući se na obaveze u školi, nemojte popuštati. Ostanite dosledni u zahtevima koje treba da obavljaju. Deca od šest do deset godina mogu usisavati, brisati podove, bacati smeće, odlagati sudove, pakovati veš i slagati ormar, pripremati užinu…

Stariji osnovci su sposobni da rade većinu poslova potpuno samostalno. U ovom uzrastu već mogu ostajati sami kod kuće pa je preporučljivo da imaju neke obaveze. Kako rastu, izgovori i zaboravnost će biti sve češći, imajte to u vidu. Naoružajte se strpljenjem i ne odustajte od svojih zahteva. Tako će i vama i njima život biti mnogo jednostavniji.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here