Početna Porodica Koji troškovi očekuju novopečene roditelje tokom prvih dana sa bebom

Koji troškovi očekuju novopečene roditelje tokom prvih dana sa bebom

515
0
novac-kasica-prasica
Pexels.com

Rođenje deteta je prelepa vest.

Radost roditelja nakon uspešnog porođaja teško se može opisati rečima.

Posle izlaska iz porodilišta sledi izazovan period koji obuhvata promene životnih navika iz korena. 

Menja se svakodnevica, ali i stanje na računu. 

Opremanje za prve dane sa bebom i priprema doma za dolazak bebe, veliki su finansijski izdaci. Tokom kreiranja finansijskog plana – keš krediti čest su izbor budućih roditelja, s obzirom na to da mnogi nemaju mogućnosti da odjednom kupe sve neophodne stvari za dolazak bebe. 

Kako dolazak bebe u vaš dom ne bi bio trošak koji će vas ostaviti potpuno bez para, važno je da na vreme mislite o njemu i kreirate detaljan finansijski plan. Nastavite da čitate naš tekst, saznajte na koje troškove treba da mislite i pripremite se!

Iskoristite trudnoću za kreiranje finansijskog plana

Ono što majku tokom devet meseci trudnoće očekuje, jeste priprema za dolazak bebe. Iako mnogi mislie da je ovaj period za buduće majke vreme opuštanja i odmora – to nije slučaj. 

Pre svega, važno je redovno proveravati zdravlje i ići na preglede kod odabranog lekara koji prati trudnoću. Ukoliko se zabeleže nepravilnosti, važno je postupati po uputstvima stručnjaka. 

Osim redovnih pregleda, ono što buduće roditelje očekuje jeste planiranje perioda koji sledi nakon porođaja. 

Finansijsko planiranje pre svega podrazumeva kreiranje spiska stvari koje je neophodno da kupite za period nakon porođaja. Posle toga, važno je napraviti plan troškova na mesečnom nivou koji vas očekuju barem u prvih godinu dana sa bebom. Savetujemo vam da napravite detaljan plan, kako biste u mesecima posle porođaja bili što bezbrižniji. 

Ukoliko nemate sredstava, nemojte se plašiti keš kredita, jer u brojnim situacijama oni su najbolji izbor za buduće roditelje. Takođe, još jedna opcija jeste pozajmica od prijatelja i članova porodice. 

Trudnoća kao prilika za učenje i pripremu za nove izazove

Osim kreiranja finansijskog plana, tokom trudnoće trebalo bi da se dobro edukujete i pripremite za period koji vas očekuje. 

Ovde pre svega mislimo na različite edukacije, kao i obuke, odnosno škole za roditelje i proverenu, stručnu literaturu. Edukacije i stručna literatura predstavljaju takođe trošak na koji treba da mislite.

bebina-stopala-majka
Pexels.com

Na ovom segmentu ne bi trebalo da štedite, s obzirom na to da će vam informacije koje čujete i stvari koje naučite biti veoma korisne tokom drugog stanja, a posebno nakon porođaja. 

Opremanje dečije sobe – prvi zadatak na vašem spisku

Zanimljivo, ali i izazovno – opremanje dečije sobe je nešto što očekuje sve buduće roditelje. 

Ovaj proces jeste veliki trošak, a neke od osnovnih stavki koje iziskuju novac su

  • Krečenje sobe
  • Krevetac za bebe
  • Pult ili komoda sa pultom za presvlačenje
  • Komoda za bebinu odeću i druge potrepštine
  • Kadica za kupanje bebe
  • Igračke za bebe
  • Dekoracija i dodatna oprema

Lista koju smo vam predstavili poređana je po prioritetima. Prva stavka je  krečenje. Ukoliko niste u prethodnom periodu osvežili stan, važno je da obezbedite čistu površinu i uklonite najveći deo bakterija, virusa i gljivica koje su se eventualno nastanile u prostoriji. 

Nakon toga sledi krevetac koji će beba najviše i najduže koristiti. U dečijoj sobi za početak treba da se nađe i vaš krevet gde ćete provoditi noći sa bebom. Posle toga sledi kupovina dodataka koji će vam olakšati presvlačenje i hranjenje bebe, kao i sve druge obaveze koje vas očekuju. 

Šta vam je potrebno za prve mesece sa bebom?

Osim opremanja sobe, za prve mesece sa bebom, ali i period koji sledi nakon toga, treba vam i druga oprema. Ovde pre svega mislimo na kolica za bebe, ali i auto-sedište koje vam je neophodno već nakon izlaska iz porodilišta.

Ne zaboravite na kupovinu odeće. Najvažnija stavka prilikom kupovine garderobe za najmlađe jeste njen kvalitet, odnosno materijal. Birajte najfiniji pamuk koji je idealan za nežnu bebinu kožu, a pritom se i jednostavno održava.

Kupujte kvalitetnu odeću na popustima i to u različitim veličinama, budući da beba brzo preraste stvari. Na taj način uštedećete u ovom segmentu. 

Osim garderobe, trebalo bi da razmišljate o kvalitetnoj kozmetici za bebe. Istražite ponude i sastav kozmetike, informišite se o štetnim sastojcima i odaberite prirodnu kozmetiku koja ne narušava ph kože i ne izaziva iritacije na bebinoj koži. 

Na kozmetici za najmlađe nemojte štedeti, ali je savet da i u ovom slučaju pratite akcije, te odaberete kvalitetne preparate po povoljnijim cenama. 

Kako možete uštedeti?

Tokom pripreme za dolazak bebe, u nekim segmentima možete uštedeti. Prilikom odabira opreme, odeće i kozmetike ne treba štedeti nauštrb kvaliteta, ali svakako je da možete uštedeti na polju estetike. U prvim mesecima sa bebom, fokus ne treba da bude na odeći koja ima sjajnu estetsku završnicu, pre svega jer ćete je prečesto menjati. 

Isto tako, dekoraciju za sobu možete ostaviti za sam kraj, ukoliko imate dovoljno sredstava za to. Najbližima uvek možete predočiti vaše želje, tako da vam svako od njih kupi nešto što vam je neophodno, te da se pokloni ne ponavljaju. 

Sve što vam je preostalo jeste da započnete sa kreiranjem finansijog plana i stavite na papir sve troškove koji vas očekuju. Budite detaljni i izdvojite dovoljno vremena, kako biste kasnije bili što bezbrižniji!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here