Početna Porodica Tatin i mamin kutak Koju muziku puštati maloj deci?

Koju muziku puštati maloj deci?

286
0

Neko je jednom skovao pametne stihove i preneo ih u pesmu, a oni malo stariji će prepoznati o čemu i kome se radi.

Dakle, neke čike napisaše a neke i otpevaše:

… žele još jednu kopiju svoju da njome vrate nestalo vreme…

Čudno je, zanimljivo i ne baš bezazleno koliko su moćni ovi stihovi. Jer, da li se kao roditelji zapitate kada maloj deci puštate muziku da li je puštate sebi ili njima? Budite iskreni kada dajete odgovor na ovo pitanje i ne morate žuriti.

Ovaj tekst treba malo da vas razbudi po tom pitanju i ako ništa podseti da malo kočnica ne škodi. Malo manje egoizma ne škodi. Malo više razuma i malo vipše razumevanja za decu po pitanju muzike može itekako da koristi.

Pa,  koju muziku puštati deci?

Diplomatski, ako volite da puštate muziku maloj deci, onda se potrudite na odaberete muziku koja je prilagođena njihovom uzrastu. Takođe, pokušajte da napravite takav izbor muzike koja će im biti zabavna i edukativna. Motivišuća.

Ako baš niste sigurni da li ste dovoljno vični tom odabiru eve nekoliko predloga po pitanju izbora muzike za decu.

Prvi predlog logično, dečije pesme. Jednostavne, zanimljive za njih i što je najvažnije mogu veoma pozitivno da utiču na njihov razvoj. Zavoleće životinje, brojeve, automobile, kamione, džunglu, drugu decu i razviće svoje osobine uz slušanje ovih pesmica više nego što mislite.

Brže pesmice za igru će ih stimulisiati da se pokreću u ritmu. Da se oraspolože a nekada i lakše završe doručak ili ručak uz pesme koje oni vole. Ne stidite se da zajedno sa njima pevate, igrate, skačete. Da ih oslobodite.

Muzika u kolima? Naravno! Pogotovo ako putujete sopstvenim kolima na letovanje ili zimovanje. Pripremite se. Nasnimite muziku koju deca vole i putovanje do odredišta će biti zanimljivije nego sam odmor u njemu. Provereno.

Klasična muzika za decu da ili ne?

A sada jedno teško pitanje za mame i tate. Može li malo klasike za decu? Deluje starije, ozbiljnije ali zaista nije. Naravno da može klasična muzika za decu jer ona ne bira godine. Nije uvek ni poželjno puštati samo jednu vrstu muzike. Pokazalo se da klasična muzika može biti veoma korisna, opuštajuća i umirujuća za decu. Nema neke posebne preporuke, od Petra Čajkovskog, Vivialdija do Mocarta preko Andre Ria i njegovhi zanimljivih koncerata.

A gde su instrumentali? Gde je ta insturmentalna muzika? Nekada je tiha nenametljiva instrumentalna muzika veoma korisna za stvaranje prijatne atmosfere za decu.

Muzika vaše generacije

Večno pitanje. Da li muzika koju vi volite treba da bude favorizovana i kod vaše dece? Zaista je teško pobeći od muzike koju vi volite i preferirate kada pravite odabir muzike za decu. Ali, neka bude neka mera. Kombinovano a ne baš samo ono što vi mislite, ono što vi volite, ta čuvena paradigma neko naše vreme i neka naša muzika.

A narodna muzika? Da ne pokvarimo decu sa narodnom muzikom? Nećete pokvariti decu ako im povremeno puštate i narodnu muziku. Jer ona je deo tradicije, običaja i kulture i kad tad deca će se manje ili više suočiti sa tom vrstom muzike. Ne morate vi biti recenzent po tom pitanju i nema razloga da ih uskraćujete i po tom pitanju.

O čemu treba voditi računa prilikom odabira muzike za decu

Ključno, ili najvažnije je da prilagodite muziku uzrastu i interesima dece. Ne preterujte sa jačinom i glasnoćom zvuka. Deca su deca i po pitanju fizičkih svojstava pa vodite računa o glasnoći muzike da ne biste oštetili slušni aparat kod dece.

Umesto zaključka

Jedan fini čika, nekada davno, putem radija je jednom rekao da kada decu počnu da liče na vas da treba da počnete da ih bijete. Ne mora tako. Ne treba d aih bijete, ali pokušajte da budete pravični i dopustite vašoj deci da pronađu muziku koja baš njima prija i u kojoj će ona uživati. To i jeste smisao i poruka ovog teksta.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here