Početna Porodica Saveti Koliko je deci potrebno sna za normalan razvoj

Koliko je deci potrebno sna za normalan razvoj

2940
0
dete spava

Koliko je bebi potrebno sna

Odojče obično spava onoliko koliko mu je poptrebno a san  je jedan od preduslova za pravilan razvoj deteta. U prvim nedeljama života normalno je da beba spava 15 do 20 sati dnevno.  U prvim mesecima većina dece spava od hranjenja do hranjenja, ako jedu normalno i nemaju problema sa varenjem. Ali ima i dece koja su dugo budna od samog početka ali to ne znači da nešto nije u redu. Ako je vaše dete takvo nema potrebe da bilo šta preduzimate povodom toga.

Kako dete raste, ono postepeno spava sve manje i manje. Svako dete stiče sopstvene rutine vezane za vreme i dužinu spavanja.

Krajem prve godine većina dece spava samo dva puta dnevno a do navršene druge godine obično se to svede na samo jednu popodnevnu dremku.

Koliko je dvogodišnjem detetu potrebno sna?

U drugoj godini stvar se prilično komplikuje. Uzbuđenja tokom dana, brige i strahovi od mogu da spreče dete da spava koliko mu je potrebno. Dvogodišnjem detetu obično je potrebno 12 časova spavanja noću i 1-2 časa danju. Spavanje ili odmaranje danju obično se skraćuje između druge i šeste godine dok dužina spavanja noću ostaje ista.

Strahovi koje dete oseća

Kao što smo napomenuli različiti faktori mogu dete ometati u ugrožavati im normalan san.

Miran san deteta mogu remetiti strahovi poput: straha da ne ostane samo, straha od mraka, straha od noćnog mokrenja, od usamnjenosti i ružnih snova. Bujna mašta takođe može biti uzročnik lošeg sna kod dvogodišnjaka. Uzrok napetosti može da bude i neko suviše uzbudljivo iskustvo, takmičenje sa starijim bratom ili ljubomora na mlađu sestru.

Ako se vaše dete boji mraka, pokušajte da ga ohrabrite. Nemojte ga ismejavati i pokazivati nestrpljivost, niti ga ubeđivati kako nema čega da se boji. Ako hoće da govori o tome (što se retko događa) pustite ga da govori. Recite mu kako ga razumete ali da ste potpuno sigurni da mu se ništa neće dogoditi. Izbegavajte strašne filmove i igrice, čak i okrutne bajke. Prekinite sukobe oko jela i prekore kako krevet noću nije suv. Omogućite mu da se druži i igra sa decom svakog dana. Ako to želi ostavite prigušeno svetlo i odškrinuta vrata. Svetlost ili razgovor iz druge sobe mu neće smetati dok spava, dok strahovi hoće.

Mnoga deca prestaju da spavaju danju u trećoj ili četvrtoj godini ali većini je potreban popodnevni odmor ili period mirnog igranja u kući sve do pete ili šeste godine. Sve zavisi od temperamenta deteta.

Potrebe za spavanjem deteta  po uzrastima

– od rođenja do 6 nedjelja – 15 do 20 sati dnevno

– od 1 do 3 meseci – oko 15 sati dnevno (8 noću i 7 danju)

– od 3 do 6 meseci – oko 12 sati noću i 3 – 4 sati danju

– od 6 do 12 meseci – oko 12 sati noću i 2 – 3 sata danju

– od 12 do 18 meseci – oko 12 sati noću i 1-2 sata danju

– od 2 do 4 godine – oko 12 sati noću i 1 sat danju, ili bez dnevnog spavanja

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here