Početna Porodica Tatin i mamin kutak Koliko je mašta povezana sa inteligencijom deteta?

Koliko je mašta povezana sa inteligencijom deteta?

2137
0

Iako se moždane ćelije formiraju pri samom rođenju, rani životni doživljaji, iskustva, prva učenja o svetu koji ga okružuje, ali i mašta, jednako su važni za razvoj inteligencije kod deteta. Tu se posebno ističe mašta, kao jedna od ključnih segmenata koji pomaže i podstiče razvoj dečijeg uma.

Nije slučajnost što je jedan od najvećih naučnika 20. veka, Albert Ajnštajn, rekao da je mašta važnija od znanja. A maštu najpre možemo povezati sa mališanima i njihovom sposobnošću da se potpuno prepuste trenutku, posebno trenutku igre i kreativnog stvaranja.

Mašta i kreativnost omogućuju deci da na neopterećen i prirodan način ruše sve granice nemogućeg bez straha od greške. Jer svet koji mališani uspeju da kreiraju u svojoj glavi nema pravila koja bi se mogla da se prekrše, a samim tim nema ni grešaka ili kazni. To je važno, jer deci vrlo često mašta predstavlja sigurno utočište, a može biti izuzetno korisna jer stimuliše razvoj mozga i pospešuje inteligenciju.

Načini kako da pospešite maštu kod deteta

Maštu je važno podsticati i omogućiti detetu da se kroz igru razvija i stiče nova znanja i iskustva. Deca uče postavljajući pitanja, zato je važno da im date razlog da postavljaju pitanja i da na pravi način upoznaju svet oko sebe. Stimulisanje dečije mašte i kreativnosti je jedan važan segment roditeljstva kojem bi trebalo ozbiljno posvetiti pažnju.

Stimulišite maštu ulepšavanjem dečijeg okruženja

Jedan od načina na koji možete podstaći maštu kod deteta, a samim tim i razvoj njegove inteligencije jeste i oslikavanje zidova dečijih soba zanimljivim motivima. Dete gledajući u interesantne figure, oblike i boje može u svojoj glavi da stvara svet za sebe i da izgradi pravo malo carstvo.

Ako deca odrastaju u prijatnom i veselom okruženju, sa dovoljno prostora i mogućnosti za igru, a samim tim i prilikom da maštaju i razvijaju svoj mozak, nema sumnje da će i izrasti u sposobne i zadovljne osobe.

Negujte dečija interesovanja i talente

Ukoliko primetite da vaše dete gaji neka posebna interesovanja ili talenat za određene stvari, bilo da su to sport, umetnost ili neka druga aktivnost, važno je da odvojite vreme i omogućite svojim mališanima da neguju svoje talente.

Upisivanje na kreativne radionice, školice sporta ili bilo koje druge aktivnosti van kuće itekako će značiti mališanima po pitanju razvoja mašte ali im i omogućiti da uče i napreduju kroz izražavanje svoje ličnosti, radeći ono što vole i što im dobro ide.

Druženje sa drugom decom u okviru radionica ili školica pomoći će i razvoju dečije socijalizacije, a socijalna inteligencija je itekako bitna u današnje vreme.

Pružite im razlog da se interesuju za svet koji ih okružuje

Razgovor sa decom, čitanje knjiga, ali i odlasci u muzeje, zoološke vrtove, knjižare ili neka druga zanimljiva mesta takođe mogu stimulisati decu i pospešiti njihovu maštu, ali ih i podstaći da postavljaju pitanja o tome kako funkcionišu stvari koje ih okružuju.

S obzirom na to da sva deca po prirodi imaju istinsku želju za učenjem, postavljaće vam često pitanja sa mnogo potpitanja. Ponekad na ta pitanja nećete moći da im date odgovarajući odgovor, no ne brinite, deca ni ne očekuju da dobiju odmah sve odgovore. Pokušaće sama da saznaju ili da kroz maštu iskonstruišu ono što njima deluje najviše logično, a to je svakako dobro za razvoj njihovog mozga.

Zbog čega je mašta važna za inteligenciju deteta

Podsticanje maštovitosti i kreativnosti kod dece je najvažniji način kako da im pomognete da  svi njihovi potencijali dođu do izražaja i isplivaju na površinu. U suludo brzom tempu života kojim svi živimo nije lako uskladiti sve obaveze, ali kvalitetno organizovanje vremena i zajednička igra je nešto najvrednije što svojoj deci možete da pružite.

Kroz kreativne igre, kao što je zajedničko crtanje, izrađivanje kolaža, ili figura od gline ili plastelina, deca u početku uče od vas kao roditelja, vi ste tu da im pomognete, te na taj način pomalo raste njihovo samopouzdanje, odvažnost u kreiranju i samostalnost.

Deca tako razvijaju i snalažljivost, maštovitost i kreativnost, a to ih ohrabruje u istraživanju sveta koji ih okružuje. Moždane vijuge na taj način se dodatno stimulišu i razvijaju, što svakako ima presudnu ulogu u konačnom formiranju inteligencije deteta.

Period detinjstva je najvažniji za razvoj inteligencije kod dece, s obzirom na to da se u tom periodu, a pre svega od 7. do 14. godine, razvija više od 50% neurona kojima se osoba služi do kraja života. Zbog toga ne zapostavljajte svoje dete, već mu posvetite pažnju i omogućite mu zdravo odrastanje kroz igru i maštu kako bi na pravi način razvilo sve svoje potencijale i sposobnosti.

 

 

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here