Početna Zabava Slobodno vreme Kreativne ideje za igru i zabavu sa malim budžetom

Kreativne ideje za igru i zabavu sa malim budžetom

161
1

Svaka mama želi da svojoj deci pruži najbolju zabavu i igru kroz koju će mnogo toga naučiti i saznati. Međutim, novi standardi odgajanja dece nekada su prezahtevni, kako za roditelje, tako i za mališane. Čini se da je u čitavoj jurnjavi oko učenja i otkrivanja novog zaboravljena opuštenost i jednostavna radost koju deci pruža igra. Pored toga, edukativne igračke i materijal za učenje nekada znaju da budu izuzetno skupi. Ono što su deca ranije učila kroz svakodnevni život sa roditeljima kao da je danas zaboravljeno. Tako umesto običnog testa sada u prodavnicama igračaka možemo da pronađemo razne vrste plastelina, kinetičkog peska ili slajmova koje u stvari može da zameni testo. Za devojčice postoje čitavi redovi na policama sa plastičnim ili drvenim priborima za čišćenje i sređivanje kuće. A sve ovo mogu da pronađu u ostavi svoje mame. 

Zbog toga ćemo vam u ovom tekstu razbiti mitove savremenog doba i dati predloge kako možete da budete super-mame bez trošenja mnogo novca. Vaše dete može da odrasta u radosti i igri, čak i kada kuća nije puna igračaka i suvišnih stvari. 

Učlanite se u biblioteku

Knjige su zaista najbolji poklon za svako dete. Međutim, ne morate da ih deci kupujete često. Umesto što ih gomilate na policama nakon čitanja i čuvate, bez obzira na to što ih je vaše dete već preraslo, možete da ih iznajmljujete. Učlanite se u najbližu biblioteku i otkrijte detetu potpuno novi odnos prema knjigama. Najčešće je učlanjenje u biblioteku za decu besplatno ili je cena zaista simbolična. Za taj novac moći ćete da iznajmite bilo koju knjigu tokom godinu dana. Dete će imati priliku da razvija odgovornost pamteći datum kada treba da vrati knjigu i posebno će je čuvati, s obzirom na to da zna da je iznajmljena. U biblioteci ćete pronaći i retke knjige kojih više nema u knjižarama. Konačno ćete pročitati i one skupe knjige, za koje nikada niste mogli da izdvojite novac i da ih kupite svojoj deci. 

Napravite porodični foto-kolaž ili album

Izradi fotografija danas retko ko poklanja posebnu pažnju i ova usluga je sve manje tražena. Međutim, upravo zbog toga treba da podržite preduzetnike koji izrađuju fotografije i da se u isto vreme dobro zabavite sa decom. Ne morate čak ni da odlazite u foto-radnju, jer sve možete da završite onlajn. Izaberite fotografije koje želite da izradite, pošaljite ih i sačekajte da stignu na vašu kućnu adresu. 

U međuvremenu razmislite šta biste sve mogli da iskoristite za foto-album i zidne kolaže sa porodičnim fotografijama. Možete da iskoristite sveske u koje ćete lepiti fotografije. Jeftinije su od albuma i dobro je što ispod fotografija možete da pišete zanimljivosti o događajima koji su na njima. 

Za kolaže nabavite rebrasti karton u rolni. Odredite dimenzije kolaža i raspored fotografija koje ćete lepiti ili kačiti na karton, ukrasite ga i postavite na izabrano mesto za foto-kolaž. 

I ovo ne zahteva mnogo novca, a pruža nezaboravnu zabavu sa decom koja će stvoriti uspomene za ceo život. 

Organizujte rasprodaju

Ukoliko su vaši mališani dovoljno veliki da znaju kako se odvija proces prodaje, potrošnje i zarade, onda će pristati na akciju koju vam predlažemo. Možete sa njima da organizujete prodaju starih ili nepotrebnih stvari i da zatim novac koji ste zaradili upotrebite za nešto korisno. Postoji veliki broj sajtova putem kojih možete da prodate sve stvari koje ne koristite, a znate da će ih neko upotrebiti. Takođe, ukoliko u blizini imate buvljak koji radi određenim danima, zašto da ne odete sa decom i probate da prodate neke stvari?

Prvo što treba da uradite je da odvojite sve što može da se proda. Zatim te stvari dobro očistite ili operite, kako biste ih lakše prodali. Potom odredite cene tih predemta. Krenite od maksimalne i dogovorite se koja je minimalna cena za koju biste prodali određenu stvar. 

Na kraju, kada zaradite novac, deca će biti oduševljena, jer ćete im pružiti priliku da sebi kupe nešto što odavno žele. 

Napravite kreativne proslave rođendana

Nema potrebe da trošite brdo para na proslavu dečijeg rođendana, ukoliko niste u mogućnosti ili to ne želite. Dovoljno je samo da malo uključite maštu i svoju kreativnost. Videćete da će vam i sama deca dati ideje za proslave još deset sledećih rođendana.

Za početak, osmislite temu. Na primer, to može da bude samostalno pripremanje hrane ili slatkiša.Obezbedite klincima dovoljno materijala za sendviče ili kanapee, koje biste im svakako pravili. Zatim im sav taj materijal lepo rasporedite i recite da na ovoj zabavi svako može da pravi sendvič po svojoj želji. 

Slično možete da uradite i sa slatkišima. Kupite keksiće, a možete i da napravite vafle, palačinke ili krofnice. Postavite na sto slatke mazalice, prelive i voće i dajte deci slobodu da sami sebi prave poslastice. 

Videćete da će ovo biti nezaboravna zabava i da deca neće ni shvatiti da je napravljena sa manjim budžetom. 

Nadamo se da su vam ovi predlozi pomogli da ubuduće osmišljavate sjajnu zabavu sa mališanima sa malim budžetom, ali sa više ljubavi i mašte. 

Prethodni članakKako izabrati najbolje ljuljaške za decu?
Sledeći članakSvetski poznati psiholog Dr Šefali Sabari predstavlja koncept svesnog roditeljstva u Beogradu

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here