Početna Zdravlje Zdravlje dece Krv iz nosa kod dece – kako zaustaviti krvarenje?

Krv iz nosa kod dece – kako zaustaviti krvarenje?

4221
0
foto: you tube
foto: you tube

Sama pomisao na povredu koja ima veze sa krvlju momentalno zabrine roditelje, pa kad mama ili tata vide svoje dete okrvavljenog nosa koje je pritom uplašeno i uznemireno, odmah pomisle da je nešto ozbiljno u pitanju. Međutim, krvarenje iz nosa kod dece obično je bezazlena neprijatnost koja se većini dece dogodi bar jednom tokom detinjstva. Ono je najčešće u mlađem školskom uzrastu, kod dece mlađe od 12 godina.

Zašto su deca podložna krvarenju iz nosa?

Unutrašnja strana nozdrve sastoji se od čitave mreže sitnih kapilara, koji omogućavaju normalan rad detetovog čula mirisa. Obzirom da su ovi mali krvni sudovi u nosu kod dece veoma osetljivi, može se desiti da neki od kapilara, zbog naglog sužavanja i širenja pukne. Kada dete uđe u pubertet, počinje intenzivni rast čitavog tela, pa i njegov nos postaje veći, prostor u nozdrvama se širi, što rasterećuje nosne kapilare i čini ih fleksibilnijim. Pored toga, starija deca više ne guraju svoje prste u nos, pa nema rizika od povrede krvnih sudova prstima i noktima.

Uzročnici krvarenja iz nosa

  • Najčešće do krvarenja dolazi usled raznih nezgoda u igri i udaraca u nos, na primer loptom.
  • Ponekad se dešava i da od naglog uzbuđenja deteta dođe do pucanja kapilara u nosu. Slično tome, kada se dete uzbudi, pocrvene mu obrazi.
  • Krv iz nosa se javlja i usled prevelike izloženosti suncu.
  • Jedan od uzročnika krvarenja može biti i obična prehlada. Usled upale, unutrašnja sluzokoža slabi i tako se povećava osetljivost nosnih kapilara i raste mogućnost njihovog pucanja.
  • Suv vazduh takođe može izazvati krvarenje iz nosa. On deluje iritativno na sluzokožu i izaziva pojavu napuklina i krastica koje dalje mogu uzrokovati pucanje kapilara. Zato se savetuje vlaženje vazduha, pre svega u sobi u kojoj dete spava. Sve što treba da uradite je da preko radijatora ili peći stavite jedan mokar peškir.
  • Najzad, česta dečja navika čačkanja nosa takođe može imati za posledicu curenje krvi. Prstić u nosu stvara ogrebotine i ranice, zbog kojih pucaju kapilari i dolazi do krvarenja.

Postupak zaustavljanja krvarenja

Pre svega, treba da budete smireni i da ne pokazujete nikakve znake panike. Nije dobro da dete primeti da ste uplašeni jer će se i samo još više uplašiti. Da bi zaustavili krvarenje potrebno je da preduzmete nekoliko koraka:

Glavu deteta savijte prema napred, tako da krv može da otiče.

Izduvajte mu nos, čak i ako krv još više počne da curi, jer je neophodno isterati sve ugruške koji su se u međuvremenu stvorili u nosu i koji nisu još uvek potpuno čvrsti. Snažnim izduvavanjem dete treba najpre da očisti nos, pa tek onda da se pristupi postupku zaustavljanja krvi.

foto: you tube
foto: you tube

Da bi krvarenje stalo, stisnite obe nozdrve kažiprstom i palcem i tako držite 5 minuta. Na taj način se pospešuje stvaranje novih ugrušaka koji će zaustaviti krv.

Ako posle 5 minuta krvarenje još uvek nije prestalo, ponovite postupak još jednom. U najvećem broju slučajeva krvarenje će prestati. Međutim, ako ni nakon dva petominutna postupka krv ne prestane da curi, odvedite dete u bolnicu, gde će mu krvarenje biti zaustavljeno pomoću tampona. Tamponiranje nemojte da primenjujete sami kod kuće.

Šta ne treba raditi?

Mnogi roditelji, naravno, iz najbojle namere često čine neke stvari koje su u ovoj situaciju potpuno beskorisne.

  • Sasvim je nesvrsishodno stavljati na detetov nosić mokru krpu ili led.
  • Ne uvlačite ništa u nos deteta. Dovoljno će biti da se obriše krv koja ističe, odnosno zaustavi krvarenje na način koji smo opisali. Ako stavite vatu u nos ona će se zalepiti za ugrušak na mestu pucanja kapilara, pa prilikom njenog izvlačenja iz nosa može ponovo doći do krvarenja.
  • Kada prođe nekoliko sati od zaustavljanja krvarenja, dete treba dobro da izduva nos. Ali to ne znači da treba da duva jako, jer u tom slučaju rizikuje da izazove novo krvarenje.

Na šta treba obratiti posebnu pažnju?

Veoma je važno da se tokom krvarenja utvrdi odakle krv izlaz, jer postoji velika razlika u krvarenju iz jedne i krvarenju iz obe nozdrve.

Krvarenje iz jedne nozdrve nije opasno i rešava se po već opisanom postupku. Ako uspete da sami kod kuće zaustavite krvarenje posle jednog ili dva pokušaja, neće biti potrebno raditi nikakve analize, niti davati detetu neku terapiju medikamentima. Dovoljno je posavetovati se sa pedijatrom.

Krvarenje iz obe nozdrve se veoma retko dešava kod dece. Ukoliko se desi, to može da bude znak da krvarenje iz nosa nije nastalo kao posledica tegoba u nozdravama, već ukazuje na prisustvo neke druge bolesti u organizmu. Tada je potrebno obratiti se pedijatru. Lekar će najpre uputiti dete na pregled kod otorinolaringologa koji će ispitati stanje nosnih šupljina. Tek ukoliko nakon pregleda specijaliste za uho, grlo i nos, uzrok i dalje nije poznat, potrebno je izvršiti detaljne analize.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here