Početna Porodica Tatin i mamin kutak Kućni poslovi i čuvanje deteta – kako olakšati sebi u prvih godinu...

Kućni poslovi i čuvanje deteta – kako olakšati sebi u prvih godinu dana

1766
0

Čini se da sve mame koje dobiju bebu imaju isti problem. Njihov život se okreće potpuno naglavačke i imaju gomilu obaveza koje do tog trenutka nisu imale. Tada se često desi da ih poslovi oko kuće pojedu. Jer kućni poslovi i čuvanje deteta su ubitačna kombinacija koje vas može potpuno istrošiti. Kako se to ne bi dogodilo, pročitajte savete za olakšavanje kučnih poslova i organizovanje svakodnevnih obaveza kada imate malu bebu.

Kada dobro organizujete dan, imaćete više slobodnog vremena i moći ćete da radite stvari koje inače nikako ne stižete. Prinova u porodici je velika obaveza i nikada nećete moći potpuno da isplanirate dan, ali dobro je imati osnovnu ček listu, koju ćete obaviti u toku dana, kako ne biste bili nezadovoljni svakodnevnim životom.

#1 Ne trošite vreme na konstantno traženje stvari

Kada imate dete i veliki broj kućnih poslova, često se dešava da stalno tražite nešto po kući. Najčešće su to makaze, naočare, daljinski, pinceta, vlažne maramice za bebu i slično. Ove stvari treba da držite u prostoriji u kojoj najviše boravite. Bitno je da budu uvek na istom mestu, jer će vam na taj način uvek biti pri ruci.

Kada nešto ne možete da nađete, osećate se veoma frustrirano i sve nervoznije, što znatno troši vašu energiju i raspoloženje.

#2 Koristite kvalitetno posuđe i aparate u kuhinji koji čuvaju vreme

Tehnološki napredak i inovacije u izradi posuđa su prešle dug put do veće efikasnosti i lakšeg korišćenja u kuhinji. Od “vanzemaljskog” ekspres lonca pre više od pola veka, preko malih kuhinjskih grill aparata, pa sve do mobilnosti koju pružaju moderni set it and forget it mali kuhinjski aparati, koje podesite i ne razmišljate. Da li vi idete u korak s vremenom i benefitima koje moderna tehnika nudi?

Ako to nije slučaj, dobro razmislite. Korišćenjem svih tih malih aparata u kuhinji će vam znatno uštedeti vreme i energiju. Oni pružaju mogućnost da se bavite drugim stvarima, bez potrebe da konstantno “gledate na ringlu”, proveravate “gotovost” jela na svakih 5 minuta i slično. Da ne pričamo o mogućnostima koje se otvaraju za čuvanje deteta dok se namirnice same pripremaju. Najpopularniji proizvodi ovog tipa definitivno jesu: električni ekspres lonac, slowcooker, multicooker, pizza grill pekač, halogene pećnice i drugi.

Stavite namirnice u posudu, podesite tajmer i ostavite da se ručak sam spremi. Kada bude gotov, aparat će se sam ugasiti i držaće temperaturu, kako bi hrana uvek bila idealno ukusna.

#3 Plaćajte račune od kuće

Oni koji nikada nisu plaćali račune ne znaju da je to, zapravo, ozbiljna obaveza. Ne zbog toga što je taj „posao” teško obaviti, već zato što ovaj proces može dugo da potraje. Odlazak u poštu i stajanje u redu oduzima mnogo vremena, a kada imate malo dete, višak slobodnog vremena svakako možete iskoristiti za pametnije stvari nego što je stajanje u redu.

Online plaćanje računa je odličan način da ovu obavezu završite, veoma brzo i jednostavno. Registrujte se u svojoj banci da želite da plaćate račune preko interneta, i maksimalno smanjite vremenski proces potreban za ovu obavezu.

Takođe, vodite računa gde vam se nalaze računi. S obzirom na to da će većina računa i dalje stizati na vašu kućnu adresu, pa bi bilo idealno da ih odlažete sve na jednom mestu, u posebnoj kutijici.

#4 Raspremite sav haos iz drugih prostorija

Potrebno je da sklonite svu nepotrebnu garderobu koje je vaše dete preraslo. Najbolje je da ove stvari odnesete u podrum ili u ostavu, ali pre toga je potrebno ih obeležiti. Odeću za dete od 0 do 3 meseca spakujte u jednu kutiju, u drugu kutiju garderobu za dete od 6 do 9 meseci, a u treću smestite garderobu za dete od 9 do 12 meseci. Kada pravilno skladištite odeću, moći ćete veoma lako da pronađete ono što vam je potrebno, ponovo je upotrebite ako budete imali drugo dete, ili je poklonite prijateljima koji su dobili prinovu.

Kada kupujete detetu nove igračke, rešite se starih, onih koje već dugo ne koristi, koje su oštećene i slično. Ne dozvolite da se skuplja velika količina predmeta u kući, jer će to napraviti haos kog nećete moći lako da se otarasite.

Otklonite svu garderobu koju niste nosili godinu dana, nemojte skupljati ogromne količine materijala u garderoberu i zauzimati prostor koji bi mogao pametnije da se iskoristi. Kada naučite da se rešavate nepotrebnih stvari, imaćete mnogo manje posla u kući, stan će biti prostraniji i znantno funkcionalniji.

#5 Uvek imajte na umu osnovna pravila

Posvetite se velikoj promeni u vašem životu i potrudite se da se što pre prilagodite. Udahnite duboku i rešavajte obavezu po obavezu, ne mislite o drugim stvarima koje su do sada okupirale vaš život.

Ne pokušavajte da sve uradite na brzinu, ne možete raskloniti haos koji se nakupio za jedan dan. Prolazite deo po deo, kako biste sve temeljno očistili i uživali u narednom periodu. Za početak, krenite sa malim stvarima, poput fioka u kojima ne znate šta se nalazi.

Održavajte stan jednostavnim, koristite jednostavne i funkcionalne prostore za odlaganje, nemojte kupovati ništa što je previše fensi, jer vam neće previše koristi.

Ovde saznajte sa koliko godina dete već može samo da ostane kod kuće.

 

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here