Početna Porodica Saveti Kupovina bicikla za dete – kako napraviti dobar izbor

Kupovina bicikla za dete – kako napraviti dobar izbor

2811
0
foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Lepi, sunčani i topli dani su pred nama. Pravo je vreme da svoje dete obradujete kupovinom bicikla. Takvim poklonom sigurno nećete pogrešiti, jer sva deca, bez izuzetka, uživaju u vožnji bicikla. Jedino vam preostaje da pre nego što odete u kupovinu, dobro razmislite kakav je to bicikl koji će biti odgovarajući za vaše dete. Pri izboru, važno je uzeti u obzir uzrast mališana, njegovu spretnost i njegove potrebe. A na šta sve treba naročito obratiti pažnju pri kupovini bicikla, pročitajte u teksu koji sledi.

Prvi bicikl treba da bude bez pedala

Za najmlađe, najbolji izbor predstavljaju bicikli koji nemaju pedale. Zato je pravo rešenje kupovina modela sa ručkom za upravljanje od strane roditelja ili modela koje deca voze tako što ih odguruju nogama.

Stručnjaci savetuju da tricikle treba izbegavati, jer kod deteta stvaraju lažno osećanje sigurnosti. Mnogi čak tvrde da je bolje da se odloži učenje vožnje bicikla nego da dete najpre vozi tricikl i na njemu se uči. Najteži zadatak deteta je da nauči kako da održava ravnotežu, a to je nemoguće naučiti na triciklu.

Sa biciklom bez pedala situacija je potpuno drugačija. Dete će na ovakvom biciklu najbolje naučiti održavanje ravnoteže, aktiviraće veliki broj mišića tokom vožnje i na taj način postajati snažnije i spretnije. Pri tome, važno je obratiti pažnju na visinu bicikla, jer ako nije odgovarajuće visine, naročito ako je isuviše nizak, tokom vožnje dolazi do preoterećivanja kičme. Da se kičma ne bi previše opterećivala takođe treba povesti računa i o gumama, koje treba uvek da budu dovoljno napumpane vazduhom.

Za decu mlađu od 7 godina vožnja bicikla je veliki napor

Zato pri kupovini treba pažljivo birati model. Prečnik točkova ne treba da bude veći od 45 cm, a koji će bicikl najviše odgovarati vašem detetu zavisi od toga kako je ono građeno i koliko je visoko. I deca starija od 7 godina treba da budu pod vašim ograničenim nadzorom. Devetogodišnje dete će već potpuno ovladati veštinom upravljanja, ali će mu biti teško da u isto vreme posveti dovoljno pažnje saobraćaju koji se odvija oko njega.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Izbegavajte da puštate dete da samo ide da vozi bicikl, a idealna mesta za vožnju su velika dvorišta i parkovi, jer je u njima bezbednost deteta na najvišem nivou. Nemojte dopuštati deci duže vožnje, na daljinama većim od 2 km, kao i vožnju bicikla na mestima gde je gužva u saobraćaju. Dok vožnja traje, neprestano objašnjavajte detetu sva pravila koja se tiču njegove vožnje, kao i pravila saobraćaja. Ako vidite da negde pravi greške, objasnite mu gde greši i podstičite ga da te svoje greške što pre ispravi. Kada vožnja protekne uspešno, obavezno pohvalite mališana.

Svi delovi bicikla su veoma važni, a važna je i dodatna oprema

Osim odgovarajuće veličine, bicikl treba da zadovoljava još neke standarde.

Prečaga: Razmak od prečage do deteta u stojećem položaju treba da bude oko 3 cm.

Volan: Položaj volana je takođe važan. On ne bi trebalo da visi, a krajevi ručki obavezno treba da imaju adekvatnu zaštitu (najčešće su to gumene ručke).

Sedište: Najbolja su ravna sedišta. Na svakom biciklu sedište treba da bude čvrst fiksirano, stabilno i ne sme da bude oštrih ivica, jer one mogu da uzrokuju povređivanje.

Točkovi: Da bi ste proverili da li je balans točkova dobar, postavite bicikl da stoji naopačke i zavrtite pedale. Dobro izbalansirani točkovi će se okretati nesmetano, ravnomerno i lagano. Gume uvek treba da budu dobro napumpane i tvrde.

Zvono i svetla: Kao i kod svih drugih prevoznih sredstava, i kod bicikla su zvono i svetla deo obavezne opreme.

Kaciga: Još jedna bezbednosna mera je nošenje kacige. Izbor u radnjama je zaista velik, pa ćete sigurno pronaći neku koja će odgovarati vašem detetu i koja će mu se sviđati. A prema statistici, nošenje sigurnose dodatne opreme umanjuje mogućnost povređivanja za više od 80%.

Prethodni članakPisac epske fantastike Miloš Petković družio se sa kreativnom decom u Blacu
Sledeći članakNajmanji majmun na svetu – PIGMEJSKI MARMOSET

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here