Početna Porodica Saveti Kupovina laptop računara za decu: 5 koraka do savršenog izbora

Kupovina laptop računara za decu: 5 koraka do savršenog izbora

93
0

Elektronski sadržaji su danas u velikoj meri zastupljenji u formalnom obrazovanju i zato je važno da vaše dete dobije računar odnosno laptop koji će mu omogućiti da svu tu literaturu može da koristi. 

Odabir pravog laptopa za dete školskog uzrasta nije samo pitanje novca, već i ulaganje u njegovo obrazovanje, kreativnost i digitalnu budućnost. Sa druge strane, laptopovi ne služe deci samo za učenje, već i za zabavu i mnogim roditeljima nije lako da pronađu pravu konfiguraciju koja će biti u skladu sa svim zahtevima deteta a da ostanu u okviru rasploživog budžeta. Pa kako onda odabrati pravi laptop za dete?

S obzirom na širok spektar opcija na tržištu, ključno je da roditelji budu informisani i da pažljivo razmotre nekoliko važnih faktora pre nego što donesu konačnu odluku o kupovini. U ovom vodiču, istražićemo sve najvažnije aspekte koje biste trebali da znate ako želite da vaš mališan dobije vrhunski laptop. Pročitajte! 

#1 Razmislite o potrebama vašeg deteta

Prvi korak je razumevanje kako će dete koristiti laptop. Da li je to za školske zadatke, kreativno izražavanje, programiranje, igranje igara ili kombinacija svega navedenog? Različite svrhe zahtevaju različite karakteristike laptopova. 

Na primer, ukoliko dete nije ljubitelj video igara (što je u praksi redak slučaj) već će laptop koristiti isključivo za surfovanje i softvere koji mu pomažu u učenju a koji nisu zahtevni, onda ni računar ne mora da bude snažan. Intelov procesor i3 ili i5 ili AMD-ov Ryzen 3 ili 5 sa 4GB RAM-a biće sasvim dovoljno da pokrije potrebe ovakovo, ne toliko zahtevnog korisnika. Sa druge strane, ako dete želi da na laptopu igra zahtevne video igrice sigurno je da procesor i grafička kartica moraju da budu jači i brži, a RAM veći – najmanje 8GB, verovatno i više. Dakle, uzmite u obzir korisničke potrebe deteta pre nego što kupite određeni model laptopa.

#2 Odredite realan budžet

Svaki roditelj želi da pruži najbolje i najviše svom detetu, ali smo često ograničeni novcem koji nam stoji na raspolaganju. Cene laptopova variraju od nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra, ali to ne znači da morate potrošiti pravo malo bogatstvo da biste dobili kvalitetan uređaj. 

Razmislite o tome koliko možete i želite da izdvojite za laptop i fokusirajte se na pronalaženje najboljeg odnosa cene i kvaliteta. Ponuda laptopova u VipHouse online prodavnici vam može poslužiti kao dobar, reprezentativni primer okvirnog kretanja cena različitih modela prenosivih računara. Naravno, u zavisnosti od konfiguracije i cena će se razlikovati. Međutim, imajte na umu da konfiguraciju uvek možete prilagoditi potrebama i budžetu.

Ukoliko vam nije potreban veliki prostor za skladištenje podataka, uštedite na skladišnoj memoriji a potrošite malo više za kvalitetan proceos. Ili kupite laptop sa većim ekranom na uštrb brenda. Poznate svetske marke ne prodaju samo uređaje, u njihovu cenu je uračunat i brend, pa se iste konfiguracije laptopova mogu dosta cenovno razlikovati u zavisnosti od proizvođača.

#3 Istražite specifikacije

Kada imate jasnu sliku o potrebama i budžetu, vreme je da istražite specifikacije laptopa. Ključne komponente na koje treba obratiti pažnju su:

  • Procesor: Intel i AMD brendovi nude širok spektar opcija, ali za osnovne aktivnosti, poput surfovanja internetom i obrade teksta, procesori srednjeg opsega, recimo Intel i3 a pogotovo i5, odnosno Ryzen 3 ili 5 će biti sasvim dovoljni. Za male gejmere koji žele da igraju zahtevne igrice na  svom buduće laptopu, moraćete da odaberete procesore novije generacije. 
  • RAM (Radna memorija): Veći RAM omogućava brže i efikasnije izvršavanje zadataka. Za osnovne aktivnosti, 8GB RAM-a je dovoljno, ali za zahtevnije zadatke, više multitaskinga a pogotovo za  gejming, razmislite o 16GB ili više RAM-a.
  • Prostor za skladištenje: SSD-ovi su brži od tradicionalnih HDD hard diskova, ali nude manje skladišnog prostora po istoj ceni. Ako vaše dete neće skladištiti velike količine podataka, SSD može biti bolji izbor zbog bržeg pokretanja sistema i aplikacija.
  • Grafička kartica: Ako vaše dete igra igre ili radi sa grafički zahtevnim aplikacijama, poput Photoshopa ili video-editing softvera, razmislite o laptopu sa posebnom grafičkom karticom umesto integrisane.

#4 Tražite pouzdanost i garanciju

Kvalitetni računari, laptopovi i tableti su danas jedan od važnih alata u procesu formalnog, ali čini se još više u neformalnom obrazovanju. Iz tog razloga pouzdanost je ključna kada je u pitanju dugoročna investicija, poput kupovine laptopa. Proverite recenzije proizvoda i iskustva korisnika kako biste saznali više o pouzdanosti određenog modela ili brenda. Takođe, obratite pažnju na garanciju i podršku kupcima koju nudi proizvođač. Duža garancija i efikasna korisnička podrška mogu biti od vitalnog značaja ako se suočite sa problemima u radu uređaja.

Pre nego što kupite laptop za dete, pitajte prodavca da li postoji neka dodatna garancija. Kod nekih prodavaca uz zakonsku garanciju od 2 godine, pojedine kompanije nude dodatni garantni rok, ukoliko se registrujete na njihov sajt. 

Takođe, razmotrite dodatne funkcije poput touchscreen-a ili dodatnih portova i konektora koji olakšavaju povezivanje dodatne opreme.

#5 Istražite recenzije i pogledajte preporuke

Nakon što odaberete nekoliko potencijalno odgovarajućih modela laptopova, preporučljivo je pročitati detaljne recenzije kako biste dobili uvid u performanse, kvalitet izrade i funkcionalnost uređaja. Ovo može biti posebno korisno ako kupujete online, gde ne možete fizički pregledati proizvod pre kupovine.

Vodeće internet stranice koje se bave računarima redovno objavljuju detaljne recenzije laptopova sa sveobuhvatnim analizama performansi, dizajna, dužine trajanja baterije i drugih ključnih karakteristika. Takođe, možete iskoristiti i forume, pa čak i online shop prodavca i pogledati kako su laptop koji želite da kupite ocenili drugi korisnici. Na kraju, možete kontaktirati i pitati prijatelja ukoliko smatrate da je stručan za oblast računara i hardvera.

Bonus savet: Edukujte dete o pravilnoj upotrebi laptopa

Nakon svega, kada kupite laptop, važno je edukovati dete o pravilnoj upotrebi, uključujući osnovno održavanje uređaja, odgovorno korišćenje tehnologije i bezbednost dece na internetu. Ukoliko nemate iskustva i ne znate puno o bezbednosti na internetu posetite državni sajt pametno i bezbedno ili neku drugu digitalnu platformu edukativne prirode. Postavljanje pravila o vremenu provedenom za laptopom, sadržajima koji se konzumiraju i interakciji na internetu može pomoći u izgradnji zdravih digitalnih navika od ranog uzrasta.

Da rezimiramo, izbor pravog laptopa za vaše dete može biti izazovan, ali pažljivo planiranje i istraživanje mogu osigurati da donesete odluku koja će zadovoljiti potrebe vašeg deteta i neće napraviti veliki potres u vašem kućnom budžetu. Prateći korake i savete iz ovog vodiča, možete biti sigurni da ćete izabrati laptop koji će pružiti vašem detetu alate i resurse potrebne za uspešno učenje, zabavu i njegov digitalni razvoj.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here