Početna Kuhinjica Ishrana dece Kuvanje sa decom i prednosti ove zajedničke aktivnosti

Kuvanje sa decom i prednosti ove zajedničke aktivnosti

734
0
kuvanje sa decom

Nikada nije kasno, ali ni rano, da vaša deca počnu da vam pomažu u kuhinji. Iako je potrebno vreme, strpljenje i poneko dodatno čišćenje, posebno kada su deca mlađa, blagodeti koje donosi kuvanje sa decom su velike. Vreme provedeno sa decom je nezamenjivo u svakom smislu, a ako tu dodamo još i edukativni momenat, može biti zaista veoma korisno.

Ukoliko imate manju decu, obratite posebnu pažnju na bezbednost i funkcionalnost vašeg radnog prosotra. Zaštitie decu od mogućih opekotina i/ili posekotina, kao i od udara struje. Redovno čistite i brišite sve površine koje su u dodiru sa hranom. Veoma pogodne i u tom smislu lake za održavanje su mermerne radne ploče za kuhinje

Koje su prednosti kuvanja sa decom?

Istražili smo za vas i otkrili nekoliko zaista dobrih razloga zašto je dobro da što češće provodite vreme sa svojom decom u kuhinji.

Deca uče životne veštine

Jedna od najznačajnijih veština koje će vaše dete steći u životu je učenje osnova kuvanja. Dete koje u ranom detinjstvu počne da razvija ovu veštinu u odraslom dobu već veoma samosvesno pristupa kulinarskim umećima. To je nešto što će mu svakako dobro doći u kasnijem periodu života, posebno kada se osamostali.

Razvijaju im se ukusi

Jedna od najvećih prednosti kuvanja sa decom je to što im može pomoći da razviju raznovrsnu paletu ukusa. Oni koji su bili uključeni u proces kuvanja uglavnom vole da probaju i neku novu hranu. Što je dete mlađe, to bolje. Deca će pre probati različite nove namirnice i jela ako su i ranije eksperimentisala sa ukusima.

Ima veliki uticaj na zdravlje

Jedna od najboljih stvari koju možete učiniti za svoje zdravlje jeste da kuvate kod kuće. Istraživanja pokazuju da ljudi koji redovno jedu sveže pripremljene obroke imaju tendenciju da budu srećniji i zdraviji i da unose manje šećera i prerađene hrane. Uključivanjem dece u proces pripreme hrane od malih nogu, oni stiču naviku od koje će imati koristi ceo život. I oni sami će naučiti da je najbolji i najzdraviji onaj obrok koji je pripremljen kod kuće.

Značajno je i za fizički razvoj

Mešanje, merenje, valjanje, mućenje i stiskanje samo su neki od kulinarskih zadataka koji omogućavaju maloj deci da razviju svoje fine motiričke sposobnosti kao i koordinaciju. Svaki vid kretanja je veoma važan za razvoj dece, pa će svaka aktivnost unutar kuhinje u tom smislu biti značajna.

kuvanje

Učenje i kreativnost kroz kuvanje sa decom

Deca uče putem dodira, emocija, isprobavanja ukusa, mirisanjem, posmatranjem, čitanjem i slušanjem. Zbog toga je kuhinja savršeno okruženje za učenje, jer pogađa čitav niz čula, kao i stilova učenja. Mogućnosti za učenje u kuhinji su zaista ogromne, kao na primer:

  • Kuvanje nudi mogućnost razvoja jezika. Razgovor i opisivanje onoga što radite može malu decu uvesti u svet novih reči i termina. Kako deca postaju starija, mogu vam opisati šta rade, vide, mirišu i kako se u stvari osećaju. Kada počnu da čitaju, mogu vežbati tu veštinu čitajući recepte. Možda čak mogu i da kreiraju sopstveni recept.
  • Brojanje (npr. tri kašike, četiri čaše…), prepoznavanje brojeva, čitanje brojeva na vagi, matematički izrazi (više od, veći, manji), množenje (dupliranje mera) i razumevanje razlomaka (1/4, 1/2 šolje) samo su neke od mnogih matematičkih veština koje se mogu razviti pri kuvanju.
  • Kuhinja je poput minijaturne naučne laboratorije. Deca mogu da gledaju kako materijali menjaju boju, teksturu i oblik (tečnosti, čvrste materije, gasovi) i mogu da prave predviđanja i zapažanja. Mogu doći do odgovora na pitanje šta se dešava ako koristite previše ili malo praška za pecivo, pogreše temperaturu itd.
  • Deca mogu da izraze svoju kreativnost u pripremi i prezentaciji hrane. Ovo može biti nešto jednostavno poput odlučivanja koje sastojke dodati u salatu ili pak nešto složenije, poput pravljenja nedeljnog menija za celu porodicu.

Odnosi u porodici postaju bolji

Kuhinja je odlično mesto za porodicu. Roditelji ovde mogu provesti zaista kvalitetno vreme sa svojom decom bez obzira na njihov uzrast. To može biti mesto za razgovor o porodičnim tradicijama, receptima vaših predaka ili jednostavno mesto za druženje.

Takođe je odlično mesto za braću i sestre da nauče da sarađuju i komuniciraju, gradeći čvršće odnose.

Gradi samopouzdanje kod dece

Kuhinja može biti mesto za negovanje detetovog samopoštovanja, samopouzdanja i osećaja sopstvene vrednosti. Učenje dece da kuvaju pruža brojne mogućnosti za podsticanje i vrednovanje njihovog truda i rada. Deca se osećaju ponosno kada znaju da su uspešno pripremila jelo za sebe ili svoju porodicu. Svaki i najmanji uspeh stvoriće želju da se još koji put pokaže na tom polju.

Zabave nikad dosta

I poslednje, ali ne manje važno, kuvanje sa decom može biti zaista zabavno i prijatno kako za decu tako i za odrasle. Ujedno je sjajan način da animirate decu.  Vaši mališani će osećati radost učešća u stvaranju nekog novog jela. Za to vreme vi ćete stvarati trajne uspomene koje ćete vi i vaša deca sigurno zauvek čuvati u sećanju.

Uz sve ove navedene prednosti kuvanja sa decom, ima li razloga da još uvek čekate da vam se pridruže u kuhinji? Odmah pozovite decu u kuhinju i započnite kreativno stvaranje!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here