Početna Porodica Saveti Lažljivo dete: Kako odvići dete od laganja?

Lažljivo dete: Kako odvići dete od laganja?

3528
0

Puno je roditelja koji budu potpuno razočarani jer su otkrili da ih je dete slagalo. Razlozi zašto dete laže mogu biti brojni. Neiskrenost u komunikaciji kod dece podstaknuta je postizanjem neke dobiti za koju dete smatra da je ne bi moglo ostvariti ako govori istinu. Takođe, lažljivo dete često želi da izbegne eventualne neprijatne situacije koje mogu nastati ako njegovi roditelji saznaju istinu o nekom događaju (ako je napravilo neki nestašluk, štetu ili je recimo dobilo lošu ocenu u školi).

Ako želite da otkrijete razloge za detetovu neiskrenost i da pronađete načine kako odvići dete od laganja, saveti koji slede u nastavku teksta mogu vam pomoći u tome.

Pokušajte da napravite što detaljniju analizu situacije u kojoj ste uhvatili dete u laži

Pričajte sa detetom. Pokušajte da izvučete od njega odgovor zašto je imalo potrebnu da vas slaže. Pri tome, tok razgovora mora da bude miran, staložen, bez povišenog tona, ali i takav da detetu jasno stavite do znanja da ste jako povređeni zbog njegove neiskrenosti. Ukoliko uspete da nagovorite dete da vam otkrije razlog laganja, to će biti najbolja osnova za potpuno prevazilaženje ove situacije.

Strah deteta od reakcije roditelja kada čuju istinu

Povodi za dečije laži često ustvari leže u pogrešnom pristupu roditelja. Naime, nije redak slučaj da roditelji insistiraju da im dete govori do u detalje kako je, na primer, provelo dan u školi i da im ništa ne prećutkuje. A kada čuju neku istinu koja im ne odgovara, reaguju burno, počnu da grde dete, da viču na njega, da mu upućuju pretnje raznim kaznama i zabranama, da optužuju dete kako im zagorčava život i tako dalje.

Takve reakcije roditelja su potpuno pogrešne i bukvalno podstiču dete na neiskrenost. Deca postaju obeshrabrena, i uglavnom će početi da lažu roditelje jer se plaše njihovih neprimerenih reakcija. Kao i mnogo puta do sada, opet napominjemo: roditeljsko strpljenje i veliki stepen razumevanja detetovih postupaka i potreba, predstavljaju ključ uspešnog procesa vaspitanja.

Roditeljska nedoslednost u kaznenim merama za mališane

Neka deca lažu jer nisu u stanju da predvide roditeljske reakcije u slučaju da im kažu istinu. Dete nije sigurno da li će neko njegovo „priznanje“ biti prihvaćeno na normalan način ili će uslediti drastične mere roditelja. U takvim situacijama dete oseća da će mu biti lakše i sigurnije da zaobiđe istinu o nekoj vesti, nego da se poveri mami ili tati, jer ne može da proceni kakvo je njihovo trenutno raspoloženje.

Nedovoljno iskrenosti u međusobnoj komunikaciji roditelja

Roditelji uvek moraju da imaju na umu da se model njihovog ponašanja prenosi i na njihovu decu. Nikada ne smemo da zaboravimo  da smo mi našoj deci najveći uzori i da od toga kako se ponašamo pred njima, zavisi i kako će se oni ponašati. Zato je potrebno da često uzimate u razmatranje vaš odnos sa supružnikom.

Ako nešto krijete od vašeg supružnika, na primer da ste bili sa drugaricom na kafi ili da ste sa prijateljima otišli na utakmicu, nemojte da budete iznenađeni ako primetite da vaše dete ne vidi ništa loše u tome da se i samo služi takvim metodama, onda kada ima potrebu da zaštiti svoje interese.

Ukoliko u bilo kom trenutku prepoznate neiskrenost u odnosu sa partnerom, razgovarajte sa njim, i potrudite se svim silama da prevaziđete takvu situaciju. Korist će biti višestruka, ne samo po pitanju iskrenosti, već i za celokupne porodične odnose.

Zapamtite dobro, dete koje odrasta u porodici u kojoj vladaju harmonični odnosi između njegovih roditelja, i uopšte, između svih članova porodice, ima najbolje šanse da razvije snažnu ličnost, da postane dobar, uzoran i uspešan čovek i da, što je i najvažnije, bude srećno u životu.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here