Početna Zabava Radoznalac Lečenje biljem – i životinje imaju svoju apoteku

Lečenje biljem – i životinje imaju svoju apoteku

2608
0
foto: pixabay.com

Priroda je prepuna čudesnih i neverovatnih stvari. Ako se malo udubimo, ako malo promislimo, shvatićemo da sve na ovom svetu ima svoju svrhu. Svedoci smo savršenstva, a da toga nismo ni svesni. Previše udubljeni u svoje živote ne primećujemo čak ni lepotu i raskoš prirode oko nas, a kamoli darove koje nam pruža.

Sa životinjama je malo drugačije, one žive i poštuju pravila prirode, a ona ih za to svesrdno nagrađuje. Čak ih i leči ukoliko im to bude potrebno. Mi smo se od prirode odrodili i odrekli pa smo zato kažnjeni raznim boleštinama.

Životinje se same leče

Kao i čovek i životinje imaju svoje potrebe za vitaminima, mastima, belančevinama, ugljenim hidratima i mineralnim solima. Kada se desi da se neka životinja razboli, ona sama sebe leči. Odabira hranu bogatu vitaminima da poboljša opskrbu gvožđem ili nadoknadi nedostatak vitamina. Životinje su mnogo ranije otkrile lekovite biljke i značaj vitamina.

Interesantno je da se životinje koje su u svojoj biti mesojedi, kada osede potrebu ili bolest rado se hrane biljnom hranom koja im pomaže da otklone svoje tegobe.

Evo nekih zanimljivih primera iz životinjskog sveta:

– U jednom zoološkom vrtu u Americi bolesne životinje se izdvajaju u posebno dvorište u kome se nalaze sve biljke koje nalaze u prirodnoj sredini. Interesantno je da bolesna životinja bira baš one biljke koje bi preporučio i veterinar.

– Poznato je da se preko sunčevih zraka u telo unosi preko potrebni vitamin D. Kada se pas ili mačka oblizuju ne rade to samo iz higijenskih razloga već na taj način unose u telo ovaj vrlo važan vitamin. A kada psi i mačke imaju bolove u stomaku, jedu travu, i to ste možda ponekad mogli da vidite. Od trave povrate ono što im nadražuje želudac a između ostalog i dlaku koja im je u želudac dospela lizanjem tela.

foto: pixabay.com

– Američki crni medved, kada se probudi iz zimskog sna, prvo što uradi je da potraži lukovice nekih biljaka koje pojede kako bi pročistio svoj organizam.

– Neke vrste majmuna kada obole od malarije ili imaju problema s probavom kreću u potragu za biljkom koja se zove „apsilia“. Ova lekovita biljka im pomaže u borbi protiv parazita.

– Životinje vode računa da zadovolje potrebe za vitaminima. Sob ne ide na jezero samo da se kupa, već se tamo hrani vodenim biljkama koje su bogate vitaminima i hranljivim sastojcima.

– Beloglavi sup je izložen zarazama, jer se hrani isključivo uginulim životinjama. Zato mu je vrat bez perja, lakše se održava. Na velikim visinama gde oni borave njihovo telo a posebno vrat i glava izloženo je ultravioletnim zracima koji uništavaju bakterije.

– Grabljivica koja ulovi svoj plen, pre svega pojede iznutrice, jetru i gušteraču, gde ima najviše vitamina. Ukoliko se desi da je neka krupnija životinja otera sa svoje lovine bar će na taj način zadovoljiti svoju potrebu za vitaminima.

– Za propolis farmaceuti kažu da je jedan od malobrojnih lekova prirode koji ubija sve što je smetnja zdravlju organizma. Propolis leči obolelo a ničim ne ugrožava zdrava tkiva. Pčele sakupljaju propolis s raznog drveća u toku sezone, a najviše krajem leta i jeseni. Koriste ga kao lek, ali i za balsamovanje štetočina u košnici koje one ne mogu izbaciti (rovčica, uginuli miš).

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here