Početna Zdravlje Narodni lekovi Lečenje prehlade kod dece prirodnim putem

Lečenje prehlade kod dece prirodnim putem

276
0
Cajevi

Nikada, a naročito kad je u pitanju zdravlјe najmlađih, ne treba zanemariti onu narodnu poslovicu „Bolјe sprečiti nego lečiti“. Pored utoplјavanja i pažnje, neretko se desi da deca ozebu. Možda niste znali ali jedan od najčešćih uzroka prehlade je disanje na usta!

Vazduh koji kroz nos ulazi u pluća već zagrejan, a preko usta pored hladnog vazduha još i milijarde „neprofiltriranih“ mikroorganizama dospevaju do respiratornog trakta. Ako je već došlo do prehlade evo načina da se prehlada zaustavi ili, bar, olakšaju njeni simptomi.

Čajevi koji pomažu kod prehlada

Na samom početku prehlade detetu možete skuvajte čaj od zove. Jedna čajna kašika suvog cveta ove lekovite biljke prelije se šolјom ključale vode i ostavi da odstoji desetak minuta. Doza za odrasle, ukoliko imaju iste simptome je, jedna supena kašika suvog cveta. Najbolјe je da se čaj zasladi medom. Detetu ovaj čaj možete davati dva puta na dan, uvek topao. Malom bolesniku će ovo veoma prijati.

Ukoliko vaš mališan ima visoku temperaturu, pročitajte sledeći tekst

U zimskim danima u bilјne čajeve možete dodavati razna slatka. Ona obogaćuju ukus svih napitaka i njihovo bogatstvo u mineralima  daje im veću energetsku vrednost.

Takođe možete pripremiti uvarak od žalfije, lavande, ruzmarina i majčine dušice, nad kojim će se dete inhalirati. Detetu  treba  pokriti  glavu  i dati  mu da  kratko, u  razmacima, udiše lekovotu  paru.

Bosilјak, se takođe ubraja među najbolje antiseptike i dobar je za inhalaciju. Šta god da izaberete, nećete pogrešiti, a prostorije će se ispuniti blagim mirisom koji leči.

Kamilica je jedna od najblažih trava koju možete izabrati za ublažavanje tegoba  izazvanih  prehladom  kod dece. Čaj od ovog mirisnog cveta daje se čak i bebama još u porodilištu, najpre u kapima, a zatim – na kašičicu. Veoma je blag i deluje protivupalno, smiruje žarišta u organizmu. Ipak, važno je da znate da se ovaj čaj koristi sasvim svež. Sprema se samo količina za jednokratnu upotrebu, ako pozeleni, nije za korišćenje. O tome treba posebno voditi računa kad su u pitanju bebe i mala deca. Pije se tri puta dnevno. Doza za odrasle je dve pune supene kašike suvog cveta na jednu šolјu ključale vode, a za decu se, proporcionalno godinama ta količina smalјuje.

U sezoni prehlada i virusnih infekcija mogu se preporučiti čajevi od sušenih plodova – divlјe ili bar neprskane jabuke, kruške, šipka.

Među bilјkama koje smiruju, a koje se mogu preporučiti deci, su beli i crni slez. Beli je popularniji, lakše se može naći u prodaji, ali dobro je da znate da je i crni odličan kao protivupalno sredstvo.

Preventiva, kako na prirodan način ojačati imunitet deteta

Deca su poznata ko veliki probirači, i teško ih je ubediti ako se ne počne od malena da u organizam unose zdrave „neukusne“ namirnice. Da biste ojačali dečji organizam, morate uklјučiti u njegovu svakodnevnu ishranu sveže voće i povrće, kao i sokove od njih. Niti jedan dan ne bi smeo da prođe bez ovih životnih namirnica. Doručak od konzervi mesnih prerađevina i belog hleba, najhitnije zamenite visokovrednim ovsenim kašama koje ćete uvek dopulјavati nekim novim sastojkom. Kod nas su sve popularnije pahulјice od zobi, raži ili drugih vrsta žitarica, obogaćene sušenim voćem, orasima, lešnicima; varijacije su nebrojene kao i ukusi.

Uz ručak, umesto priloga od krompira ili belog pirinča, pripremite svojim ukućanima kašu od prosa. Za decu, će to biti zaštita od prehlada i infekcija disajnih organa, zaštita njihovih zuba, a i vama će pomoći da obnovite zalihe fosfora, magnezijuma, gvožđa – i na taj način usporite proces starenja organizma.

Poznato je da se narodi koji upotreblјavaju kaše od žitarica u svakodnenoj ishrani, odlikuju vitalnošću i dugovečnošću. Raž i helјda su osnova ishrane gorštaka – stogodišnjaka.

Pšenične klice su po svom sastavu prava mala čuda – dajte ih deci u obliku kašice sa mlekom i medom, kao zamenu za orahe u kolačima, kao dodatak svakodnevnoj ishrani. Možete ih kupiti, ali i pripremiti u domaćoj radinosti. Klice koje sami uzgajite biće još dragocenije, jer ćete ih imati uvek sveže.

Recepti za prehlade

– Ako je iznenada došlo do prehlade, evo „hitne pomoći“: detetu dajte svaka dva sata limunov sok, u toku čitavog dana. Ukoliko bolest nije još  uvek uzela maha, možete očekivati da do večeri ne bude ni traga od jutarlјih simptoma.

– Setite se sopstvenog  detilјstva  i takozvanog  „kokošijeg mleka“ koje ste dobijali u hladnim danima; penasto umućeno jaje zalijte vrelim mlekom i zasladite medom. San koji će potom doći biće okreplјujući i čvrst, a time se i vreme oporavka skraćuje.

Kvalitetna  hrana, mirovanјe, odmor, dobar san, a pre svega, vaša brižna ruka učiniće da bolest bude kraća i podnošlјivija. Iskoristite trenutke kada ste zajedno sa detetom za srdačne, tople razgovore; pokažite detetu koliko vam je stalo da što pre ozdravi. Što manјe stresova, mir i lјubav, temelјi su tvrđave zdravlјa, a lekovi iz prirode su vaši verni saveznici u odbrani zdravlјa najmlađih.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here