Početna Zdravlje Zdravlje dece Letnji virusi kod dece – sasvim normalna pojava

Letnji virusi kod dece – sasvim normalna pojava

3382
0

Mnogi ljudi misle da su tokom leta, kada je tolo vreme, virusi i bakterije u fazi mirovanja. Međutim, to nije tačno. Lekari upozoravaju da virusi i bakterije vrebaju tokom čitave godine, a da je za svako godišnje doba tipična određena grupa virusa, pa tako postoje i letnji virusi. Zato, nemojte da budete iznenađeni ako vaše dete ima visoku temperaturu ili mu ciri nos usred leta. Umesto toga, budite spremni!

Evo šta svaki roditelj treba da zna o letnjim prehladama i kako može da pomogne svom detetu da se lakše izbori sa virusnim i bakterijskim infekcijama.

Sticanje i jačanje imuniteta je dugotrajan proces

Svaki roditelj, pre ili kasnije prođe kroz fazu kada mu se čini da je njegovo dete konstantno prehlađeno. Prema statistici, deca mlađa od pet godina imaju između 5 i 8 prehlada godišnje, a razboljevaju se tokom čitave godine, bez obzira na godišnje doba. Mlađa deca su manje otporna, pa mogu imati i do 10 prehlada u jednoj godini. Sve dok ne napuni 3 godine, dete je jako podložno infekcijama, jer je njegov imunitet još uvek isuviše slab.

Kako dete raste, količina i raznolikost antitela u njegovom organizmu bivaju sve veći, a tako se povećava i jača imuni sistem deteta, pa dete postaje otpornije na viruse i bakterije. Dete predškolskog uzrasta, normalnog rasta i razvoja već ima puno snažniji imunitet, pa se broj prehlada na godišnjem nivou smanjuje na 4-5. Tinejdžeri „zakače“ prehladu 2-4 puta u toku jedne godine.

Pravila ishrana, raznovrsna, bogata vitaminima i mineralima, jedan je od najvažnijih preduslova snažnog imunog sistema deteta. Naravno, važni su i higijenski uslovi. Deca koja vreme provode u kolektivu, u vrtiću i kasnije u školi, znatno su izloženija virusima i bakterijama, pa se češće i razboljevaju.

Međutim, ukoliko se dete stalno iznova razboljeva, ako mu se često navraćaju virusi i bakterije a ono se dugo bori sa njima, treba ispitati detetov imuni sistem i dete treba da pregleda lekar imunolog. Na svu sreću, danas postoji puno ordinacija u kojima preglede obavlja imunolog u Nišu, Beogradu, Novom Sadu i drugim gradovima, a odgovarajuću kliniku lako možete pronaći i preko interneta i zakazati pregled.

Postoje različiti virusi, tipični za određena godišnja doba

Prehlade podrazumevaju infekcije gornjih respiratornih organa. Onda kada se desi da dete preleži jednu prehladu, a već nekoliko nedelja kasnije se ponovo razboli sa gotovo identičnim simptomima, roditelji su često uplašeni jer misle da im dete ima previše slab imunitet. Međutim, to je najčešće samo posledica postojanja velikog broja virusa različitih grupa, a mnogi od tih virusa su veoma slični.

Ipak nisu svi virusi jednako aktivni. Određeni virusi tipični su za određeno  godišnje doba. Zato su kod dece leti najučestalije virusne upale grla, enterovirusi i stomačni virusi koji izazivaju dijareju i povraćanje.

Letnji stomačni virusi kod dece

Stomačni virusi izazivaju dijareju, koja spada u najčešće zdravstvene tegobe kod dece. Uz dijareju često idu povraćanje i visoka telesna temperatura. Ukoliko se ne reaguje blagovremeno, dijareja može da bude opasna i da ozbiljnije ugrozi zdravlje deteta, naročito ako je u pitanju beba. Međutim, ako se na vreme počne sa lečenjem, dete se lako izbori sa njom.

Akutna dijareja je u većini slučajeva posledica virusa i bakterija – salmonele, šigele, nekih vrsta ešerihije coli. Pri tome, u 90% slučajeva je reč o blažim oblicima, pa je lečenje lako i brzo.

Prirodno lečenje dehidratacije: Pirinčana voda

Uz dijareju gubi se mnogo tečnosti iz organizma, pa je treba nadoknađivati kako ne bi došlo do dehidratacije. Odlično sredstvo protiv dehidratacije je pirinčana voda.

Skuvajte litar vode i pustite da se ohladi. Pirinač skuvajte zasebno (u proporciji jednu čašu pirinča na šest čaša vode), pa procedite vodu u kojoj se kuvao. Tako ćete dobiti koncentrovanu pirinčanu vodu. Odlijte od prokuvane vode 1 dl, i dodaje 70 ml pirinčane vode. Zatim u vodu dodajte i 50 grama pčelinjeg meda. Dobro izmešajte, kako bi se sastojci što bolje sjedinili.

Deci nižeg uzrasta dovoljno će biti jedna do dve kafene kašičice na svakih 10 minuta. Starijoj deci treba davati jednu supenu kašiku pirinčane vode.

Enterovirusi kod dece

Enterovirusi su vrlo aktivni leti, pa je logično da deca tokom leta najčešće budu zaražena ovim virusima. Simptomi mogu biti veoma različiti. Enterovirusi se najčešće prenose oralno i fekalno, i uglavnom se koncentrišu u ždrelu ili u donjem delu tankog creva.

Oboljenja direktno uzrokovana enterovirusima su različita:

 • Akutni oblik enterovirusnog konjuktivitisa, koji nastaje naglo, prvo na jednom oku, ali se već za nekoliko sati širi i na drugo. Javljaju se natečeni kapci, suzne oči, peckanje, preosetljivost na svetlo, osećaj stranog tela u oku. Kod velike većine obolele dece javlja se i krvarenje u predelu očne spojnice.
 • Serozni meningitis – jedno od najčešćih oboljenja kod dece tokom leta. Prvi simptomi su povraćanje i glavobolja, povišena telesna temperautra, a često se javlja i osip sličan rubeolama u regiji trupa.
 • Herpangina, od koje najčešće obolevaju mala deca i odojčad, ima simptome u vidu visoke temperature i ranica koje zahvataju sluzokožu mekog nepca. Dete ima bolove, često odbija da jede, nervozno je.
 • Uvećani limfni čvorići iza ili ispod uha;
 • Osip;
 • Letnji grip.

Najteže posledice enteroviroze, koje su, na sreću, izuzetno rekte, jesu upala srčanog mišića i dečja paraliza.

Simptomi prehlade zavise od njenog tipa

Simptomi se razlikuju zavisno od tipa prehlade. Kod dece predškolske dobi tipični su sledeći simptomi: upaljeno grlo, visoka telesna temperatura, kijavica i curenje nosa, kašalj, glavobolja, mišićni bolovi i loš apetit.

Trajanje pojedinačnih simptoma je različito. Visoka temperatura obično traje prva dva dana, ako je dete ima duže, obavezno se obratite lekaru. Curenje iz nosa i crveno grlo obično prolaze nakon 7 dana. Međutim, kašalj zna da bude veoma uporan i dugotrajan, da traje čak i nekoliko nedelja, zbog čega neki roditelji misle da im je dete stalno bolesno i prehlađeno.

Virusi kao uzročnici prehlade

Iako se često tako misli, nije tačno da prehlada nastaje ako dete pokisne, pije hladnu vodu, prska se sa vršnjacima vodom i zbog drugih sličnih situacija.

Za prehlade su odgovorni isključivo virusi kojih ima svuda oko nas, u bilo koje doba godine. Pri tom, ti virusi mogu da ostanu na rukama nekoliko sati. Zato decu treba podsticati na češto pranje ruku, jer se virusi prenos rukovanjem. Drugi način prenošenja virusa su kijanje i kašljanje, gde se virusi šire putem vazduha.

Preventivne mere

Ako imamo sve ovo na umu, možemo preduzeti odgovarajuće mere kako bi sprečili širenje infekcije, bilo da je reč o prehladama ili o stomačnim infekcijama.

 • Kuhinja i kupatilo treba da budu posebno čisti, naročito mesta i stvari koje dete često dodiruje rukama (kvake na vratima, daska za WC šolju, čaše i drugi kuhinjski pribor itd.);
 • Naučite dete da papirne maramice baci odmah nakon upotrebe i da nikada ne koristi tuđe maramice;
 • Peškiri koje dete koristi u kupatilu trebaju da budu suvi i čisti, jer su vlažni peškiri pravi magnet za bakterije;
 • Dete treba obavezno da pere ruke posle igre, kao i pre i posle jela;
 • Toplu hranu nikada ne stavljati u frižider;
 • Jednom odmrznutu hranu ne zamrzavati ponovo;
 • Ako dete koristi nošu, redovno je perite.

 

 

 

 

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here