Početna Porodica Saveti Letovanje sa malom decom: Saveti za boravak na plaži

Letovanje sa malom decom: Saveti za boravak na plaži

3417
0
foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Roditelji koji žele da odu na letovanje sa malom decom moraju unapred dobro da isplaniraju celo putovanje, kako bi zaštitili zdravlje i bezbednost svojih mališana. U suprotnom, odmor se može pretvoriti u pravu noćnu moru.

Letovanje sa malom decom je za roditelje svakako stresno. Oni moraju da drže oči otvorene 24 sata dnevno, da vode računa o raznim stvarima o kojima ne bi morali da brinu kada bi letovali sami, bez dece.

Međutim, nije baš sve tako komplikovano. Odabir destinacije koja pruža najbolje uslove za porodični odmor, odabir najbezbednijeg i najkomfornijeg prevoznog sredstva za putovanje, dobar izbor smeštaja… Ako sve ovo unapred dobro isplaniramo, letovanje sa decom će biti jedno prelepo i nezaboravno iskustvo. Važno je da se roditelji na vreme dobro informišu i da spremni krenu na odmor sa decom.

Jedna od najbitnijih stvari o kojima roditelji moraju da budu dobro informisani jeste boravak na plaži sa malom decom. Zato, ako hoćete da vaš boravak na moru sa decom bude što opušteniji i bezbrižniji pročitajte nastavak teksta i savete za boravak na plaži sa mališanima.

Zaštitite decu od direktnog sunca

Posebni uslovi u blizini mora, velika vodena površina, specifični metabolizam vode, morska so, sve ovo može negativno uticati na dete. Deca spadaju u najrizičniju grupu kada su u pitanju opekotine kože, sunčanica, dehidracija, pa se njihovoj zaštiti na plaži mora posvetiti puna pažnja.

Prvo i osnovno pravilo glasi: deca ne smeju predugo da budu izložena direktnom suncu. Opšte je poznato da je tokom vrelih letnjih dana indeks UV zračenja jako visok i jako opasan. Lekari stoga savetuju da ljudi, a pre svega deca, treba da izbegavaju boravak na suncu u periodu od 10 do 17 sati, kada je njegovo zračenje najjače. Najbolje je da deca na plaži budu rano ujutru i kasno popodne.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Međutim, ukoliko želite da na plaži budete celog dana, odaberite one plaže kraj kojih ima drveća. Prirodna hladovina je najbolja zaštita od sunca. Deca se pod drvećem mogu igrati svojih omiljenih igara, a mogu i da dremaju do mile volje. Sa druge strane, nemojte se uzdati u suncobrane, jer oni ne predstavljaju dovoljno kvalitetnu zaštitu. Kroz platno suncobrana jedan deo UV zraka ipak dopire do nas, a i strujanje vazduha je pod suncobranom nedovoljno, zbog čega raste rizik od sunčanice.

Decu opremite šeširićima svetlih boja sa širokim obodima. Oni su odlična zaštita od jakog sunca. Kožu mališana zašitite premazivanjem debljeg sloja odgovarajuće kreme sa visokim zaštitnim faktorom. Važno je da svaki put nakon što dete izađe iz vode zaštitnu kremu premažete ponovo, jer morska voda skida kremu sa tela.

Užina na plaži

Trovanje hranom predstavlja jedan od najčešćih zdravstvenih problema sa kojima se susreću roditelji i njihova deca na letovanju. Zato o ishrani deteta na plaži morate posebno voditi računa.

Kada su u pitanju bebe, najlakše je majkama koje još uvek doje. Majčino mleko je nezamenljivo i na plaži, jer je uvek sveže i, za razliku od svake druge hrane, ne postoji nikakav higijenski rizik. Kod beba koje se hrane adaptiranim mlekom, stvar je nešto komplikovanija. Potreban vam je termos u kome ćete nositi toplu vodu za spavljanje adaptirane formule onda kada beba ogladni.

Za stariju decu najbolji izbor predstavljaju keks i sveže, dobro oprano voće. Izbegavajte kupovinu hrane na plaži, poput sladoleda sa tičilica i krofni sa prelivom.

Bezbednost dece na plaži – držite oči širom otvorene!

O vašoj deci na plaži morate brinuti sami. Ne uzdajte se u spasioce, prijatelje, komšije, drugu stariju decu… Budite jako oprezni i neprestano držite mališane na oku! Tako vaše uživanje i opuštanje neće biti baš na najvišem nivou, ali je ipak bezbednost vaše dece najvažnija.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Deca su veliki istraživači i ne znaju sama da se čuvaju, a boravak u vodi (čak i u plićaku), talasi, pesak, kamenje, gužva na plaži, potencijalna su opasnost po mališane, pa ih morate maksimalno zaštititi. Kada dete ulazi u vodu, uvek ispratite njegovu reakciju. Najbolje je da tada budete neposredno uz njega dok se ne adaptira na temperaturu vode. Čak i ako je dete plivač i ako se dobro snalazi u vodi, ne dozvolite mu da ode predaleko. To je ustvari okolnost koja zahteva još veći oprez, jer se za tren oka mališan može naći daleko od obale, a vi ćete u slučaju neke neželjene situacije biti sprečeni da blagovremeno reagujete, jer je dete daleko od vas.

Za male bebe možete na plažu poneti mali gumeni bazen koji ćete napuniti morskom vodom. Dete će uživati u bazenu sa morskom vodom i biće potpuno bezbedno. Mali gumeni bazeni su praktični i zato što ih možete postaviti u hladovni i tako zaštiti bebu od jakog sunca.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here