Početna Porodica Tatin i mamin kutak Levoruko dete – kako mu roditelji mogu olakšati rad?

Levoruko dete – kako mu roditelji mogu olakšati rad?

3400
0
foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Ukoliko ste uočili da vaše dete u obavljanju svakodnevnih aktivnosti češće koristi levu nego desnu ruku, neka vas to ne brine. Uz pomoć adekvatnih i efikasnih metoda možete mu značajno olakšati da savlada sve složenije radnje, od pisanja do upotrebe pribora za jelo.

Poreklo levorukosti

Leva i desna hemisfera mozga kod svakog čoveka (pa i deteta) se razlikuju. Ako je više razvijena leva polovina mozga, dete će biti dešnjak. I obrnuto – dete sa bolje razvijenom desnom polovinom mozga biće levak. Od leve i desne hemisfere, tačnije od toga koja je od njih bolje razvijena, zavisiće i karakter detetovih aktivnosti. Leva hemisfera mozga zadužena je sa sistematičnu i postupnu obradu informacija, što navodi na zaključak da su dešnjaci racionalniji, temeljniji i pedantniji. Sa druge strane, desna hemisfera mozga obradu informacija vrši momentalno, intuitivno, pa su kod levaka izraženije emocije i kreativnost. Zato levoruka deca obično imaju življi temperament, ali su sporija u razvijanju empatije prema drugima. Kreativnija su, zbog čega su obično talentovanija za matematiku i muziku.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Stručnjaci tvrde da na to da li će mališan biti levak ili dešnjak značajno utiče genetika. Levoruki mališani obično imaju u porodici nekog starijeg člana koji takođe ćešće upotrebljava levu od desne ruke. To nije ništa neobično i protivprirodno. Zato na levorukost treba gledati kao na sasvim normalnu pojavu. Ipak, ako je mališan levoruk, bilo bi jako korisno da mu pomognete da što lakše ovlada veštinom obavljanja nekih poslova kao što su upotreba olovke, makaza, pribora za jelo i sl.

U kom uzrastu i kako se može prepoznati levorukost?

Ako je vašem detetu dominantna leva ruka, to obično postaje očigledno oko njegovog trećeg rođendana. Radnje koje mališan obavlja u svakodnevnom životu i igri jasno mogu da pokažu koja je ruka dominantna. Osmotrite kojom se rukom dete služi u crtanju, brisanju gumicom, oblačenju duksa (koju ruku prvo stavlja u rukav), držanju četkice za zube i pribora za jelo, češljanju, deljenju karata, bacanju lopte, ređanju kockica, guranju autića, oblačenju lutke i sl.

Bez primoravanja

Ako je dete levoruko, nipošto ga nije dobro primoravati da piše desnom rukom. To može dovesti do opasnih posledica, na primer do pojave mucanja, zato što su centri zaduženi za motoriku šake smešteni u mozgu veoma blizu jedan drugog. Ako na silu želimo da dete naučimo da umesto leve njegova primarna ruka bude desna, možemo mu samo naškoditi. To je, pre svega, protiv njegove prirode, što obično dovodi do smetnji u njegovom emocionalnom razvoju. Tako možemo ugroziti motorički razvoj, koordinaciju očiju i ruku, jezički razvoj, a možemo uzrokovati i pojavu tikova.

Kako olakšati rad levorukom detetu?

Bitno je da roditelji svog levorukog mališana upute u neka osnovna pravila pisanja. Drugim rečima, da mu objasne da treba da piše sleva na desno i odozgo na dole, jer će po intuiciji dete to u početku raditi suprotno. Pisaće zdesna na levo i odozdo na gore.

Dalje, roditelji ni na koji način ne smeju da pokazuju odbojnost prema levorukosti, bez obzira na to što nisu zadovoljni estetskim kvalitetom crtanja i pisanja njihovog deteta.

Takođe, bitno je da mama i tata nauče dete kako da pravilno sedi za radnim stolom, što će omogućiti da prostor za sveske na stolu bude maksimalno dobro iskorišćen. Važno je napomenuti i da, za razliku od dešnjaka, levorukoj deci svetlost treba da pada na radni sto sa desne strane.

Isto tako, obično će im biti potrebno puno vežbe u čitanju. Ali bez primoravanja, već isključivo kroz igru. Postoje razne igre kroz koje se vežba učenje slova i pravilno čitanje. Jedna od najpopularnijih i najboljih je svakako igra „Na slovo – na slovo.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here