Početna Konkursi Likovni konkursi Likovni konkurs za decu na temu „Umetnost na i od papira“

Likovni konkurs za decu na temu „Umetnost na i od papira“

4695
0
Umetnost na papiru i od papira
foto: pixabay.com

Konkurs otvoren do: 31. oktobra 2017. godine

Konkurs raspisuje: Centar za likovno vaspitanјe dece i omladine Vojvodine

Centar za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine raspisao je Konkurs za učešće na 63. izložbi likovnih radova dece i omladine srbije na temu „Umetnost na i od papira“

Tokom istorije umetnosti, umetnici su svoja dela, ideje i skice realizovali pored ostalih medija i na PAPIRU.

Nastava likovne kulture se bez papira ni ne može zamisliti, ali razmislimo, koliko nametnut kvalitet i format blokova u ponudi sputava slobodu dečjeg izraza.

Ova činjenica se uočava i na dečjim izložbama. Pri planiranju časova ni nastavnici ne vode dovolјno računa o svim mogućnostima koje pruža papir različitog formata, kvaliteta, gramaže. Dečji susret sa papirom može da uzrokuje bojazan, pa čak i brigu za njegovu čistotu i urednost. Reči “papir trpi sve“ treba da nas motivišu u istraživanju mogućnosti upotrebe papira.

Vrste PAPIRA: novine, pak papir, flis papir, toalet papir, papir za štampanje, hamer, plastificirani, gumirani, vodootporni papir, papiri raznih boja, sjaja i gramaže.

PAPIR možemo reciklirati, gužvati, cepati, seći, savijati, oblikovati, gariti…

Pri analizi gramaže papira, veoma je bitno odabrati odgovarajuću deblјinu papira za izvedbu različitih likovnih tehnika. Bogatstvo i lepota akvarela bazira se na toj činjenici, kvalitet grafičkih otisaka zavisi od dobrog papira, crteži i skice traže različite podloge. Papir mašeom (papier mache) možemo oblikovati sve što zamislimo. Origami i kirigami tehnike pružaju bezgranične mogućnosti oblikovanja.

Japanski umetnik Juken Teruja od starog papira, novina, kesa i poštanskih markica pravi različite figure. Nјegova su dela izložena u umetničkoj galeriji “Josee Bienven“  u Nјujorku pod nazivom “Jednostavna istina“. Teruja navodi da je za pravlјenje figura koristio papir sa kojim svaki čovek svakodnevno ima kontakt, koristi ga i baca.

Turski umetnik Sakir Gocebag otkrio je novu, urbanu umetnost. On je smislio kako od rolni toalet papira možete dobiti iznenađujuće oblike i dezene, i time ulepšati svoj dom.

Nemac Frederik Vilhelm Frebel (1782-1852) koji je osmislio koncept vrtića i predškolskih ustanova, shvatio je, da pravlјenje oblika od savijenog papira pomaže mladom umu da savlada koncepte proporcija, odnosa i simetrije putem jednostavnih origami modela kao što je tangram. Tako je on prvi uveo učenje ove tehnike u vrtićima u Evropi. Sposobnost kognitivnih veština i spretnost se razvijaju dok savijate karton da biste napravili malu kutiju.

Oslobodimo dečje umove i pružimo im nadahnuće umetnosti u njihovom likovnom izražavanju pomoću PAPIRA!

Opšti uslovi konkursa

Na konkursu mogu učestvovati deca predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, preko ustanova ili individualno. Radovi se NE VRAĆAJU nego ostaju u zbirci Centra za likovno vaspitanje. Molimo Vas da ne šalјete radove koji sadrže organske materije (plodovi prirode, začini…). Organizator zadržava pravo da radove koristi za druge neprofitabilne izložbe, u dobrotvorne svrhe i da ih reprodukuje u štampi.

Radove poslate u rolni žiri neće uzimati u obzir.

Radovi se mogu slati do 31. oktobra 2017. godine na adresu Centra.

Molimo vas da na poleđini svakog rada čitko, štampanim slovima ispišete sledeće podatke:

-ime i prezime deteta, razred,
-naziv škole
-mesto i poštanski broj
-ime i prezime likovnog pedagoga
-kontakt telefon ili elektronska pošta

Adresa Centra je:

Cvećarska 22, 21000 Novi Sad, mob. 063 1074771
clikvasp@gmail.com    www.likovnicentardece.org

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here