Početna Vesti Literarna sekcija i informaciono-komunikacione tehnologije

Literarna sekcija i informaciono-komunikacione tehnologije

2359
0

Konferencija „Inkluzivno obrazovanje – put razvoja obrazovanja Srbije“ održana je 22. novembra 2018. godine, a organizovali su je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i UNICEF, uz podršku Švajcarske agenicije za razvoj i saradnju. Sesija o Univerzalnom dizajnu za učenje organizovana je u saradnji sa Timom za socijalnu inkluziju i smanjenje siromaštva, Vlade Republike Srbije.

Ivana Kovačević, nastavnik srpskog jezika i rukovodilac literarne sekcije, održala je predavanje na temu „Literarna sekcija i IKT“ u sesiji Univerzalni dizajn za učenje. Na ovom predavanju prikazane su različite mogućnosti javno dostupnih i besplatnih programa i alata koji se mogu upotrebiti u organizovanju vannastavnih aktivnosti u školama.

Na ovom predavanju Ivana je govorila o različitim mogućnostima javno dostupnih i besplatnih programa i alata koji se mogu upotrebiti u organizovanju vannastavnih aktivnosti u školama.

Literarna sekcija, kao oblik vannanstavne aktivnosti, slobodnom volјom đaka je izabrana i kao takva, značajno može uticati na razvijanje kreativnosti, mašte i talenata đaka. Učenici na radnim sastancima literarne sekcije, uspešno primenjuju znanja stečena na časovima srpskog jezika i književnosti. – ističe Ivana

Literarna sekcija koju vodi Ivana Kovačević veliki broj aktivnosti sprovodi putem informaciono-komunikacionih tehnologija. Na ovom predavanju prikazana je organizacija rada sekcije i opisani radni sastanci koji se održavaju jednom nedelјno, izložbe koje organizuju i izložbe koje posećuju, odlasci na virtuelne „ekskurzije“, održane književne večeri, rad na pripremi tekstova za takmičenja i literane konkurse, akcija „Čitalački maraton“, uređivanje sajta sekcije „Dodatni čas“, uređivanje  pojedinih stranica školskog sajta, uređivanje zbornika literarnih radova učenika škola itd.

Sajt sekcije „Dodatni čas“

Sajt je namenjen učenicima sa cilјem da sa volјom, želјom i lјubavlјu usvajaju nova znanja iz srpskog jezika i književnosti. Zabavnim igrama, kvizovima znanja i ostalim raznovrsnim sadržajima, učenici mogu sa lakoćom da nauče, utvrde i obnove stečena znanja. Sajt prati plan i program srpskog jezika za učenike od V do VIII razreda i pruža detalјnu i celovitu pripremu za polaganje maturskog ispita iz srpskog jezika. Radi se u skladu sa Zbirkom zadataka iz srpskog jezika za završni ispit u osnovnom obrazovanju i vaspitanju (Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, Beograd).

Određeni sadržaji sajta pažlјivo su kreirani i adaptirani za učenike sa poteškoćama u učenju, učenike sa različitim fizičkim i psihičkim smetnjama, a očuvanim intelektom koji rade po redovnom planu i programu za osnovnoškolsko obrazovanje i za učenike u procesu inkluzije koji rade po IOP-u.

Veliki broj različitih aktivnosti organizuju se pomoću besplatnih i javno dostupnih obrazovnih platformi: https://live.etwinning.net/ i https://education.microsoft.com/

Evropski dan jezika – grupni rad

Platforma eTwinning, link: https://live.etwinning.net/,

Uspesi literarne sekcije

Ivana je naglasila da je u toku prethodne školske godine priređen zbornik literarnih radova u čijoj je izradi učestvovalo oko pedest đaka sa oko devedeset radova, a ove godine prirpemaju zbornik radova „Boje i zvuci mog rodnog kraja“.

Članovi literarne sekcije dobitnici su velikog broja pojedinačnih i grupnih nagrada na literarnim konkursima i smotrama, od kojih izdvajamo: treće mesto i nagradu ,,Prof. dr SLOBODAN Ž. MARKOVIĆ” na Republičkom takmičenju literarnih sekcija osnovnih i srednjih škola u organizaciji Društva za srpski jezik i književnost, Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Zadužbine ,,Desanka Maksimović” i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog radvoja” za školsku 2016/2017. godinu i 2015/2016. godinu, pohvalu na međunarodnom konkursu časopisa „Svetosavsko zvonce“, prvo mesto na Republičkoj smotri „Dani ćirilice“ u Bavaništu, nagrade Društva učitelјa Topole, 3. mesto u kategoriji starijih razreda na  5. Festivalu „Prolećne rime, note i slike“, konkurs „Moj smešni svet “, DKCB, literarni konkurs ,,U svetu bajki”, Narodna biblioteka ,,Raka Drainac”, Blace, XXI Književni konkurs „Gordana Brajović”, Aleksinac, konkurs ,,Tasini dani“, u  OŠ ,,Heroj Sveta Mladenović“ u Saraorcima itd.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here