Početna Porodica Saveti Ljubav i nežnost stimulišu psihofizički razvoj deteta

Ljubav i nežnost stimulišu psihofizički razvoj deteta

2843
0

Za razvoj psiho-fizičkih sposobnosti u najranijem periodu života deteta ključnu ulogu ima emocionalna stimulacija. Toplina i nežnost koju beba svakodnevno doživljava od svojih roditelja značajnije su od bilo koje vrste „edukativnih“ i „razvojnih“ igračaka koje se nude roditeljima sa porukom da će doprineti da njihove bebe izrastu u male genijalce.

Mozak se razvija od ljubavi, a ne od igračaka

Svakodnevna briga i nega novorođene bebe predstavljaju za nju prijatno iskustvo koje direktno utiče na razvoj mozga i njegovih funkcija. Po rođenju bebin mozak je opremljen već uspostavljenim vezama među neuronima koji su neophodni za vitalne funkcije bebe. Od rođenja pa nadalje, stimulacija iz spoljašnje sredine podstiče uspostavljanje novih veza među ćelijama mozga. Te veze su neophodne za normalan rast i razvoj deteta.

Osim prijatnog osećaja koji izazivaju roditeljski dodiri i milovanja, beba memoriše i niz drugih utisaka. To su lice i glas roditelja i ostalih osoba koje su svakodnevno u bebinoj blizini, način na koji se prema njoj te osobe ophode.

Mnogi roditelji uopšte nisu svesni koliki uticaj i moć imaju u toku prvih godinu dana na razvoj inteligencije svog deteta. Neretko su, vođeni savetima koji u sebi sadrže skrivenu marketinšku poruku, skloni da bebi nude razne kartice, kocke i druge igračke sa slovima i brojevima. I to čine svakoga dana, u želji da na vreme pripreme dete za uspešno učenje, čitanje, računanje, a kasnije na scenu stupaju pedagoške igračke. Međutim, ovo ne znači da će deca koja su odrasla sa ovakvim ranim iskustvom biti novi Nikola Tesla. Naprotiv, svo ovo iskustvo, ukoliko nije praćeno doživljajima ljubavi i nežnosti, neće ni na koji način doprineti razvoju intelekta deteta.

Nežni roditeljski dodiri

Još su naše bake uvidele da bebe bolje napreduju kada se ljuljaju, nose u naručju, miluju, masiraju… One su vrlo dobro znale da će se beba normalno razvijati i izrasti u pametno i zdravo dete ako se njenim potrebama odgovori na vreme uz mnogo nežnosti i ljubavi. Nauka je samo potvrdila ovo.

Tako nam je danas poznato da centri u mozgu za vid, sluh i govor ne mogu da funkcionišu nezavisno jedan od drugog, već su međusobno tesno povezani. Sa svakom novom mišlju u bebinom mozgu se stvaraju nove neuronske veze, sinapse. Količina nastalih veza u mozgu određuje inteligenciju. U prvim mesecima života ono što beba čuje, vidi, oseti putem dodira i miriše, jeste sadržaj njenog iskustva koji doprinosi stvaranju veza.

Koža je najveći čulni organ, prepun nervnih završetaka, te se samim tim i najveći broj senzacija prenese do mozga bebe putem dodira. Čudesna moć dodira je i u tome što izaziva doživljaj prijatnosti koji snižava nivo adrenalina i kortizola (hormona stresa). Kada je nivo hormona stresa nizak, beba napreduje, razvoj se odvija bez smetnji, a lepo i prijatno iskustvo postepeno pomaže bebi da razume šta znači poverenje. Ovo je temelj za razvoj bazičnog osećanja poverenja u druge, koji je noseći stub za emocionalnu zdravu ličnost.

Intenzivan doživljaj stresa kod bebe usporava njen rast i razvoj. Beba doživljava stres upravo u situacijama kada ne dobija nežnost, toplinu, ljubav, onda kada na njene ostale potrebe nije odgovoreno na adekvatan način.

Lepe reči

Reči bez toplih osećanja nemaju značajnih efekata na psiho-fizički razvoj bebe. Ovo potvrđuju istraživanja sa decom gluvih roditelja kojima je duži vremenski period prezentovan sadržaj sa radija i televizije, jer se pretpostavljalo da bi taj sadržaj (govor) trebao da ima isti uticaj na razvoj deteta kao i reči roditelja. Međutim, ova deca nisu bila u stanju da usvoje svoj maternji jezik, jer je upravo u kritičnom razvojnom periodu izostala odgovarajuća stimulacija putem nežnih dodira i lepih, suptilnih reči.

Smisao izraza „volim te“ bebi ne znači ništa kada to kaže neka osoba na televiziji ili neposredno, ali kada roditelj to kaže bebi, svojim umiljatim, nežnim glasom, sa smeškom na licu i uz držanje bebe u naručju, dete povezuje sve ove doživljaje i vrlo brzo shvata značenje toga što mu je rečeno. Važno je da se sa bebom od prvog dana njenog života razgovara, uz upotrebu jednostavnog govora, bogatu ekspresiju i gestikulaciju.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here