Početna Porodica Ljubomora zbog rođenja brata ili sestre

Ljubomora zbog rođenja brata ili sestre

1608
0

Ljubomora kod starijeg deteta kada stigne beba u kuću nije nepoznanica. Dolaskom bebe u kuću roditeljska ljubav prema starijem detetu ili deci se ne umanjuje. Ma koliko mi kao odrasli bili svesni toga, iz pozicije deteta to izgleda mnogo drugačije. Ljubomora je prisutna uvek, čak i kada je prikrivaju. Dete se svakako obraduje bratu ili sestri, ali određena doza ljubomore postoji čak i kada je ne ispoljavaju javno. Od ponašanja roditelja zavisi da li će starije dete biti ljubomorno ili ne.

Uvek kada dobiju prvo dete roditelji su u strahu. Zabrinuti su, a ljubav koju pružaju detetu je prožeta strahom i raznim nedoumicama. S obzirom da nemaju iskustva kao i da za roditeljstvo ne postoji recept, najčešće se sve svodi na metod pokušaja i pogrešaka. Ono čime se svi vodimo kada je roditeljstvo u pitanju je svakako instinkt. On je nepogrešiv. Dete je emocionalno biće i kao takvo ono oseća roditeljske emocije i prenosi ih na sebe. Normalno je da oseća veću sigurnost uz roditelje. S toga je normalno da dolaskom bebe u kuću starije dete oseća bojazan da neće biti voljeno kao do tada.

Pripremite starije dete na dolazak bebe u kuću

Dolazak mlađeg brata ili sestre ne bi trebalo da bude iznenađenje posebno ako je starije dete još uvek malo. Veoma je važno da pripremite dete za dolazak tog novog bića kako ga dete ne bi smatralo rivalom. Posebno u periodu pre porođaja važno je da ubedite starije dete da dolazak brata ili sestre neće ni slučajno umanjiti vaša osećanja prema njemu. Utoliko će prilagođavanje na novog člana porodice biti mnogo lakše. Dolaskom bebe u kuću situacija se znatno menja. Starija deca u porodici gube poziciju koju su imali do tada. Baš iz tog razloga je veoma bitno da ih uključite u sva dešavanja. Na taj način ih pripremate za novonastalu situaciju.

Malo dete će se truditi da oponaša bebu

Dolaskom bebe u kuću starije dete ma koliko se radovalo zbog brata ili sestre osetiće zbunjenost i pritajenu ljubomoru. S obzirom da je starije dete sve do tog momenta bilo u centru pažnje, dolaskom bebe početne emocije se pojačavaju. Prisutni su strah i nesigurnost. Podsvesno, dete se plaši da će izgubiti roditeljsku ljubav i počinje da se bori za nju. Nemojte se iznenaditi ukoliko starije dete poželi ponovo da koristi flašicu i pelene, kao i da povremeno legne u krevetac. Dete u tom uzrastu još uvek ne zna sa sigurnošću šta je društveno prihvatljivo ponašanje a šta ne. Jedino što mu je važno a to je da privuče roditeljsku pažnju na sebe. Ukoliko to ne postigne dobrotom i pružanjem pomoći oko bebe, dete će pokušati da privuče pažnju na neki drugi način.

Uključite starije dete u pomoć oko bebe

Roditelji su neretko u strahu kada starije dete želi da pomogne oko bebe i da učestvuje u njenom odgajanju. Iz tog straha može se desiti da budu strožiji prema starijem detetu, a to je sasvim dovoljno da se ono oseti zapostavljenim i nevoljenim. Ne zaboravite da uvek možete naći nešto što bi starije dete moglo da uradi za mlađeg brata ili sestru. To može biti dodavanje pelena, kreme, bebine odeće ili neka druga vrsta pomoći. Na taj način starije dete ne samo da se neće osećati zapostavljeno, već će se osećati važno, voljeno i ponosno na sebe.

Dete će naći način da privuče pažnju na sebe

Ukoliko isključite starije dete i onemogućite mu prilazak bebi iz straha, ono će se osećati nedovoljno voljeno. Pokušaće da privuče vašu pažnju ako nikako drugačije onda nestašlucima i lošim ponašanjem. Kada uspe da zadobije vašu pažnju čak i ako ste ga grdili, dete će smatrati da je postiglo svoj cilj. Bez obzira što je obrazac ponašanja negativan, dete je postiglo ono što je htelo. A to je privlačenje pažnje na sebe.

Provedite vreme nasamo sa starijim detetom

Ukoliko roditelji starijem detetu posvećuju pažnju i uključe ga u odgajanje brata ili sestre do ovakvih nemilih situacija neće dolaziti. Važno je da roditelji rasporede svoje vreme tako da se posvete starijem detetu nasamo. Od velikog značaja je da jednom dnevno odvojite vreme koje ćete provesti samo sa starijim detetom. To je ono što detetu nedostaje i na šta ste ga navikli od rođenja pa sve do dolaska novog člana porodice. Takođe se možete organizovati da naizmenično svako od roditelja provodi deo vremena sa starijim detetom. Neka to postane vaš ritual ili tradicija koja se nastavlja.

Ukoliko ovako budete postupali uspećete da preduhitrite starije dete i da izbegnete nemile i neprijatne situacije. Na taj način ćete svi porodično biti zadovoljniji, ispunjeniji i srećniji. U svakom slučaju ljubomora će biti manje prisutna kod starijeg deteta. A što je ljubomora manja, ljubav prema bratu ili sestri je sve veća.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here