Početna Porodica Saveti Ljudmila Petranovskaja: 5 načina da se ojača privrženost deteta roditeljima

Ljudmila Petranovskaja: 5 načina da se ojača privrženost deteta roditeljima

2306
0
foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Ljudmila Petranovskaja, psihoterapeut i autor većeg broja knjiga o roditeljstvu, ističe da je privrženost snažnija od ljubavi, u smilsu da ljubav ne može da se razvija između roditelja i deteta bez privrženosti. Drugim rečima, privrženost je „glavni sastojak ljubavi“.

Kroz svoj dugogodišnji rad, Ljudmila je pomagala mnogim roditeljima koji su imali teškoća u podizanju i odgajanju dece u situacijama kada su na izmaku snage i strpljenja. Interesujući se za fenomen razvoja odnosa privrženosti između dece i roditelja i uopšte za emocionalni razvoj u periodu detinjstva, Ljudmila je u više navrata kritikovala stručnu javnost jer ne posvećuje dovoljno pažnje ovom fenomenu.

Po njenom mišljenju, teorijska znanja o razvoju odnosa privrženosti između roditelja i deteta su nedovoljna. Kako je kroz svoj rad susretala mnoge roditelje koji imaju probleme u odgajanju svojih mališana, ona poručuje da nema vremena za terorijsku proveru i sud nauke, da je život sada i ovde i da je važno pružiti blagovremenu i odgovarajuću podršku i pomoć roditeljima. Iz tog razloga, opredelila se za praktičan rad, a svoja saznanja, zaključke i iskustva podelila je kroz knjige u nadi da će živote mnogih roditelja promeniti na bolje.

#1 Sledite svoje instikte

Ljudmila poručuje svim roditeljima da čitaju, slušaju, gledaju oko sebe, sumnjaju i proveravaju, smatrajući da je to značajan element za uspešno roditeljstvo. Ona ohrabruje roditelje i kroz svoj rad sugeriše da iako u odnosu sa detetom ne ide sve po planu, nema razloga da strahuju i ispituju gde su to pogrešili. Život je komplikovaniji i od najkomplikovanijih teorija.

Ako se u rastu i razvoju vašeg deteta dešavaju stvari koje se baš i ne uklapaju u teorijske okvire i razvojne tabele, ne treba paničiti. Ljudmila savetuje roditeljima da razmisle o razlozima takve situacije. To obrazlaže činjenicom da svaki roditelj najbolje poznaje svoje dete. Stručno mišljenje nudi važne informacije roditeljima o kojima treba razmisliti, ali to je sagledavanje situacije sa strane, u širem kontekstu. Ono ne nudi konkretno rešenje u trenutku kada dete ima problem. Ako dete usled neke teškoće počne da plače i strahuje, roditelj koji je jako privržen svome detetu treba da prati i sluša svoj instikt i intuiciju.

Put kojim se postepeno gradi odnos roditelja i deteta, od detetove potpune bespomoćnosti, do odnosa poverenja i privrženosti deteta roditeljima, neodvojiv je od ljubavi.

Formiranje stabilnog odnosa deteta i roditelja koji karakterišu poverenje, privrženost i ljubav, obezbeđuje resurse detetu za samostalnost, prilagođavanje okolini, kao i produktivan život u odraslom dobu. U svakodnevnom životu do ovoga se stiže praktičnim i stalnim zajedničkim aktivnostima, koje su značajnije od instrukcija stručnjaka i teorijskog znanja o tome kako podizati dete. Evo nekoliko Ljudmilinih predloga kako kroz svakodnevne aktivnosti ojačati privrženost deteta i izgraditi odnos poverenja.

#2 Grlite vaše dete

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Trudite se da kroz svakodnevnu komunikaciju i zajedničku igru grlite dete, dodirujete, milujete, ljubite. Ispoljavajte nežnost prema svom detetu konstantno. Sve to podstiče razvoj nervnog sistema deteta, a samim tim obezbeđuje dobru osnovu za usvajanje veština i znanja. Ovaj vid neverbalne komunikacije između roditelja i deteta šalje poruku detetu da je ono najvažnije svome roditelju. To dalje doprinosti konstantnom jačanju emocionalnog odnosa i obezbeđuje optimalne uslove za normalan rast i razvoj vašeg mališana.

#3 Budite kreativni, pomažite detetu samo onda kada ono to očekuje od vas

Organizujete svakoga dana neke zajedničke aktivnosti. Kroz igru i zajedničke zadatke sa ciljem spravljanja raznih predmeta, crteža, figura, čestitki, maketa i sl., dete ima priliku da ispolji svoju maštu, osećanja, stavove, mišljenja, znanja… Igra ima terapeutsku moć i kroz nju dete dobija šansu da obogati svoja iskustva.

Tokom igre roditelj treba samo da isprati dete u njegovim zahtevima i namerama. Da mu ne govori šta treba da radi, već da sarađuje, sugeriše i asistira detetu u radu samo onda kada ono to traži. Na taj način detetu šaljete poruku da imate poverenja u njega i njegove sposobnosti. Da ih vrednujete i cenite.

#4 Zajedno čitajte knjige

Knjiga je univerzalno sredstvo za sticanje obrazovanja i taj proces je nezamisliv bez knjiga. Knjige imaju nezamenjivu ulogu u intelektualnom razvoju deteta. Čarolija zajedničkog momenta tokom čitanja knjiga ogleda se u tome što tada roditelji i dete različito interpretiraju događaje iz knjige, iz različitih pozicija. Smeju se ili su tužni, ispoljavaju i osećaju različita emocije.

Zajedničko čitanje knjiga je izvrsna prilika da se roditelji na jedan posredan i suptilan način bolje upoznaju sa emocionalnim svetom svoga deteta. Prilika da otkriju skrivene emocije deteta, ali i da dete iznese svoje stavove i zaključke. Na ovaj način se učvršćuje odnos poverenja između deteta i roditelja. Deca koja su odrasla uz knjige sigurnija su u sebe i uspostavljaju stabilnije odnose sa drugima.

#5 Kuhinjske aktivnosti

Ovo je možda neočekivano, ali se može pouzdano reći da je kuhinja odlično mesto za odrastanje deteta. Pitate se zašto? Dovoljno je samo uključiti mališana u kuhninjske aktivnosti. Spontano ih pozvati, zatražiti od njih pomoć, saradnju i sl. Dati im priliku da budu deo svakodnevnih poslova oko pripreme obroka za porodicu.

Dete će se osetiti značajno, posebno, praviti se važno i doživljavati sebe kao vrednu osobu, jer mu je upravo roditeljb kao najvažnija osoba na svetu, pružio priliku i ukazao poverenje i uključio ga u tako važan posao. Na ovaj način jačaju i učvršćuju se emocionalne relacije, deca razvijaju životne navike i jačaju samopouzdanje.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here