Početna Zdravlje Zdrav život Mamografski pregled: šta sve treba da znate o mamografiji

Mamografski pregled: šta sve treba da znate o mamografiji

251
0

Sve znamo koliko je briga o zdravlju važna, ali kada se pomenu specifične procedure poput mamografije, mnoge od nas osećaju strepnju i nelagodu. Ipak, nedovoljno se govori o tome koliko je mamografija dragocen alat u ranom otkrivanju potencijalnih promena u dojkama, čime se znatno povećava šansa za uspešno lečenje.

U narednim redovima, razmotrićemo važnost redovnih mamografskih pregleda, pružiti uvid u dostupnost ove dijagnostičke metode, objasniti postupak samog pregleda, kao i istaći koristi koje proizilaze iz rane detekcije potencijalnih problema.

Ništa vas neće boleti

Možda ste čuli različite glasine koje kruže oko mamografije, ali jedino što je važno je da je ovo najpouzdanija procedura u ranom otkrivanju potencijalnih problema. Posebno nakon 40. godine. 

Prvo i osnovno, mamografija je dijagnostička metoda, tj. rendgenski pregled dojki koji omogućava rano otkrivanje promena u tkivu koje nisu uočljive na dodir. Ovaj pregled, koji se obavlja rendgenskim zračenjem, omogućava lekarima da identifikuju potencijalne tumore ili druge promene pre nego što postanu opasni. Zašto je to važno? Rano otkrivanje povećava šanse za uspešno lečenje i omogućava nam da preduzmemo preventivne mere na vreme.

Zašto se, onda, mnoge žene osećaju nelagodno pri samoj pomisli na mamografiju? Razlog često leži u nedostatku informacija ili predrasudama, a sam postupak je izuzetno brz i bezbolan. Takođe, za brojne druge zdravstvene probleme potrebno je uraditi ultrazvuk koji je dovoljna dijagnostička metoda. Za detaljan pregled dojki to nije dovoljno. Ohrabruje to što su radiolozi i medicinsko osoblje obučeni da tretiraju pacijentkinje sa pažnjom i empatijom, čineći iskustvo što prijatnijim.

Osim što je brza i bezbolna, mamografija je osnova u prevenciji i smanjenju rizika od težih zdravstvenih problema. Ovaj pregled ne samo da pomaže u ranom otkrivanju karcinoma dojke, već i u praćenju eventualnih promena tokom vremena.

Mamografija nije štetna

Uprkos tome što mnogi izražaaju zabrinutost oko rendgenskog zračenja, mamografski uređaji koriste minimalnu dozu kako bi stvorili detaljne slike unutrašnjosti dojki. Stručnjaci iz oblasti radiologije stalno rade na unapređenju tehnologije, što dovodi do smanjenja izloženosti pacijenata zračenju tokom mamografije. Istraživanja su pokazala da je nivo zračenja tokom pregleda zanemarljiv u poređenju sa drugim prirodnim izvorima zračenja kojima smo svakodnevno izloženi.  Takođe, tehnološki napredak u ovoj oblasti doveo je do razvoja digitalne mamografije, koja omogućava preciznije slike i smanjuje potrebu za ponovnim snimanjem. 

Svi mamografski uređaji moraju zadovoljiti stroge standarde bezbednosti propisane od strane relevantnih zdravstvenih organizacija. Takođe, osoblje koje izvodi mamografske preglede obučeno je i sertifikovano kako bi obezbedilo precizne i pouzdane rezultate uz minimalnu izloženost zračenju.

Još jedan aspekt koji često zabrinjava žene jeste nelagodnost ili bol tokom samog pregleda. Većina žena doživljava samo blagu nelagodnost tokom kratkog vremena koliko traje sam postupak, a taj trenutni neprijatan, a normalan osećaj je zanemarljiv u odnosu na koristi koje donosi.

Kada je potrebno da je radite?

Ukoliko već niste, razgovarajte sa svojim lekarom i raspitajte se o preporučenim intervalima pregleda. Mamografija je posebno važna za žene starije od 40 godina i preporučuje se da se ovaj pregled redovno obavlja svake 1-2 godine. Ako imate porodičnu istoriju raka dojke ili druge faktore rizika, kao što su genetske predispozicije, važno je da se konsultujete sa svojim lekarom o redovnosti mamografskih pregleda. Ovi faktori mogu uticati na preporučeni raspored pregleda.

Idealno vreme za prvi mamografski pregled je između 40. i 50. godine, a nakon toga se preporučuje redovno ponavljanje na svake 1-2 godine. Rano otkrivanje promena u dojkama omogućava efikasnije lečenje i povećava šanse za potpuno izlečenje, a mamografija je pouzdana dijagnostička metoda bez koje ništa od toga ne bi bilo moguće.

Kako se izvodi mamografija?

Pre nego što dođete na mamografiju, važno je da ne koristite dezodorans, pudere ili kreme na području grudi i pazuha, jer ovi proizvodi mogu ometati preciznost snimaka. Obavezno obavestite radiologa o eventualnim prethodnim problemima sa dojkama ili eventualnim simptomima koje primjećujete. Takođe, ukoliko ste trudni  ili dojite, porazgovarajte sa radiologom o tome.

Izvođenje mamografije:

  1. Priprema: Kada dođete na pregled, tehničar će vas pozvati da se svučete do pojasa i obučete ogrtač koji vam obezbeđuju.
  2. Položaj: Tehničar će vam pomoći da zauzmete određeni položaj za snimanje dojki. Jedna po jedna dojka će biti postavljena između dva pločasta rendgenska aparata, a zatim će se lagano stisnuti radi dobijanja preciznijeg snimka. Ovo može izazvati neprijatnost, ali je veoma brzo i traje samo nekoliko sekundi.
  3. Snimanje: Tehničar će izvesti nekoliko snimaka iz različitih uglova kako bi se osiguralo da su svi delovi dojki dobro prikazani. Važno je ostati miran tokom snimanja kako bi se dobili jasni i precizni rezultati.

Dijagnostika:

Nakon što su snimci napravljeni, radiolog će ih pažljivo pregledati kako bi identifikovao eventualne nepravilnosti ili promene u tkivu dojki. U većini slučajeva, rezultati će biti dostupni u roku od nekoliko dana. Ako se primeti nešto sumnjivo, može biti potrebno dodatno testiranje, poput ultrazvuka ili biopsije, kako bi se utvrdila priroda promene.

Strah od nepoznatog često proizlazi iz nedovoljnog znanja. Razgovarajte sa svojim lekarom, postavljajte pitanja, delite svoje brige. Što bolje razumete postupak, to će vam biti lakše da mu pristupite sa pozitivnim stavom. Ali uvek imajte na umu da je redovno obavljanje mamografije deo preventivne zdravstvene kulture koja vam daje osećaj kontrole nad sopstvenim zdravljem. A to nema cenu!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here